ПАТЕТНИК

  • Началник на темата Началник на темата mamiko
  • Начална дата Начална дата
000877858-big.jpg
000877857-big.jpg
Това е родопски специалитет :!: :!: Рецептата е много лесна :yes: :yes: :yes: Ако някой пожелае с радост ще я напиша :!: :!: :!:
 
Ммммм :) Патетник :))) Може ли може ли рецептата :angel:
Такова нещо ядох под връх Снежанка, беше божествено !!!! :amam:
Веднага ще го изпробвам щом публикуваш рецептата, Mamiko :gipsy:
 
Патетник,защото картофи на родопски диалект е патета,а основната съставка на ястието е картофи-патета :!: :!: :!:
 
:yes: :yes:
Много вкусно :!: :!:
Mamico, ами който не може да точи кори :?: :cry: :twisted: :cry:
 
Patetnik

Moje li za receptata.6te ia izprobvam vednaga.Vida e prevazxoden.Ne sam opitvala ,no mn sam slu6ala za tozi specialitet. :kissyou:
 
Ето рецептата:
10-12 едри картофа
2 глави кромит лук
2 с.л олио
сол на вкус
малко джоджан за аромат
За корите:
Брашно, 1 с.л олио ,1ч.л оцет 1 щипка сол и вода
Картофите и лука се обелват и се настъргват на ренде !Добавят се олиото,солта и джоджана и се обърква добре!
Който не може да точи може да използва готови кори.Намазва се тавата с олио ,застила се кора,изсипва се картофената плънка и се завива с втората кора!Пече се само на долните реотани на фурната !!!След като се изпече от едната страна се обръща и по същия начин се пече и другата страна!!След като е готов по желание се намазва с масло!! :yes: :yes: :yes:
 
:yes: mamiko,и аз очаквам тази рецепта :!: У дома картофите са на почит :!: :D
 
NELIA каза:
:yes: mamiko,и аз очаквам тази рецепта :!: У дома картофите са на почит :!: :D
Удома също!!!Аз лично почти я карам на картофи!!!Добре ,че могат да се приготвят по 100 начина :yes: :yes: :yes:
 
mamiko, честито за новата ви църква в центъра на Смолян!
Всеки ,който е ходил в Родопите не може да не е опитвал пататник или поне да не е слушал за този уникален специалите.Радвам се ,че сподели с нас рецептата . :lady:
 
mamiko,чудесна рецепта!Всичко що е от Родопите е прекрасно,както и самата планина.Всяка година ходим на риболов и почивка в Доспат и съм очарована от хората и природата. :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
 
:hello: Много се радвам ,че обичате нашия край :!: :!: :!: :!: Църквата е наистина уникална :yes: :yes: :yes: Заслужава си да си види :lady: така че,заповядайте :!: :!: ВДоспат е наистина страхотно-природата е божествена :yes: :yes: :yes:Моят град е малък ,но изключително красив,апък и хората сме много готини :D :D :D :D
 
mamiko , супер е в Смолян, аз знам, идвала съм много пъти и съм яла и патетник и много други вкусотий и каква природа само е там :yes: .Имам приятелка от Смолян, с която живях има няма около 5-6 години и август пак ще идвам на там :idea: А и трабва да се види църквата :!:
Много е красиво и прохладно лятото :!:
 
Да в Смолян е хубаво. 4 - ри от най - хубавите ми години минаха в този град.Там бях студентка.
Що се отнася за пататника аз настъргвам картофите с кромида и солта и ги оставям да стоят. През това време точа корите и преди да сложа плънката картофите ги истисквам от водата, която са пуснали и към вече "сухата" смес слагам сирене или извара и подправки.
Пека по същия начин като теб на долен реотан с обръщане :yes:
 
Момичета, кажете ми само две кори ли са (горна и долна) за пататника/патетника? И колко дебели трябва да са, като за баница или по-дебели? А ако са с готови кори, може би повече от една трябва да са отдолу и отгоре? Когато печете, тавата с баницата къде стои - най-отдолу или в средата на фурната? Много въпроси, но такова нещо нито съм яла, нито съм виждала, а звучи много примамливо и вкусно.
 
:hello: alisИзвинявай че закъснявам с отговора :!: :!: Корите са само две :yes: :yes: Дебелината им е като за баница,ако използваш готови трябва да прецениш колко да сложиш!! :? :? Целта е да се запази цял при обръщането!Когато печеш патетника е добре да сложиш скарата от фурната най-отдоло защото хем трябва картофите да се сварят добре ,хем трябва да не загори!Опитай тази рецепта :yes: :yes: Вярвам, че ще ти хареса :!: :!: :rezando: Всички който са опитвали ястието са го харесали :!: :!: Успешно приготвяне и ако имаш още въпроси питай :!: :!:
 
mamiko, благодаря ти за отговора и изобщо не си закъсняла. Може би скоро ще направя патетник, защото много обичаме картофи, а в този вид (както вече писах) дори и не съм си помисляла, че може да се приготвят. Почитатели сме на руските пирожки и то с плънка от вкусно подправено картофено пюре. Така че вероятно патетника ще ни хареса. Не съм уверена, че ще мога да направя много тънка кора, но ще опитам. Всъщност точа понякога, когато си правим пелмени, но то е рядко, защото е пипкаво и иска време. Леле... увлякох се в словоизлияния! :D
Пепчо, :hello: не съм се изгубила, а рядко пиша. :cool: Имах много работа и не можех да следя темите, но понякога чета с удоволствие.
 
Назад
Top