ПАТЕТНИК

• Началник на темата Началник на темата mamiko
  • Начална дата Начална дата
нещо

Това родопско произведение на кулинарията ...ще трябва да го пробвам.Чувала съм ,че е много вкусно,е вече е време и аз да го опитам :oops:

mamiko, а може ли да му сложа малко чубрица? Картофените ястия винаги ги ръся обилно с чубрица, а джоджен не съм слагала.

bosuzi каза:
mamiko, а може ли да му сложа малко чубрица? Картофените ястия винаги ги ръся обилно с чубрица, а джоджен не съм слагала.

:hello: Както прецениш :!: :!: :!: По рецепта не се слага и аз никога не съм слагала :yes: :yes: :yes: Но ако искаш пробвай и пиши ,за да знам дали става :!: :!:

Re: нещо

toteva каза:
Това родопско произведение на кулинарията ...ще трябва да го пробвам.Чувала съм ,че е много вкусно,е вече е време и аз да го опитам :oops:

Смятам ,че няма да съжаляваш :yes: :yes: Опитай и пиши дали ти харесва :!: :!:

mamiko каза:
000877858-big.jpg
000877857-big.jpg
Това е родопски специалитет :!: :!: Рецептата е много лесна :yes: :yes: :yes: Ако някой пожелае с радост ще я напиша :!: :!: :!:

Не е задължително да се прави пататника с кори. От баба си знам нейния вариант - без кори и мога да ви кажа, че дори става по-добър.

P.S. Не е грешно да се казва и патАтник. Много от нас, живеещи в Смолян и региона, този месец ще ходим да си вадим ПАТАТОТО. :D

Не прочетох рецептите на моите съгражданки, а направо ви пиша моята:

Настъргвам на едро ренде картофите. Аз не ги цедя от водата, която пускат. Добавям 2 яйца, сол, черен пипер и джоджен (задължително). Преди да разбъркам сместа, си намазвам тавата с мас и дори малко по стените слагам. Поръсвам отгоре брашно да не залепи после пататника. Бъркам картофената смес с ръка и като е готова я слагам в тавата и напитквам. Отгоре пак слагам няколко парченца мас. Пека в силно загрята фурна.
Ако ви се занимава, може да го печете първо на долно горене и да го обърнете, за да се опече и другата страна - както се пече пататника с кори. Същото обръщане го има и при родопския клин. Аз не го правя.

Благодаря за бързият отговор :clap:. Ще пробвам в най-скоро време (сигурно още утре, за днес вече закъснях с вечерята) :kissyou:

Назад