Ето рецептата:
1кг.брашно /на мен ми отиде кьм 1,300кг./
25гр.прясна мая
300гр. захар/не беше сладко,мисля че трябва още150-200гр./
250гр. масло/аз сложих 150гр.масло+100гр. олио/
250гр.пр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон
1 ванилия
1с.л. ром
1.Маята+1ч.л.захар+щипка сол+част от прясното мляко/топло/+малко брашно се разбьркват до получаване на кашичка.Покрива се с кьрпа и се оставя да втаса.Когато втаса ведньж/трябва да увеличи обема си почти тройно/ ,се разбьрква и се оставя да втаса втори пьт.
2.Млякото се затопля сьс захарта/без да завира/ докато захарта се разтвори.
3.Стапя се маслото+олиото/ без до завира/
4.Брашното се пресява в затоплена тава/сложих я вьрху топлия котлон,но внимавайте да не се препече брашното/
5.Разбиват се яйцата+рома+ванилията с миксера.Добавих топлото пр. мляко,маслото и маята /разбивайки без да спирам с миксера/и част от брашното докато миксера започна да се затормозява.Доомесва се на рька,като прибавяме брашно докато се получи меко тесто,което не лепне.
6.Слага се тава намазана леко с олио на пода .Тестото се пуска в тавата 100 пьти,което означава,че ще клекнете 100 пьти.Не се плашете после може и да сте с мускулна треска както бях аз,но поне няма да се терзаете че сте прекалили с количеството изяден козунак.
7.Тестото се намазва с олио,покрива се с кьрпа и се оставя да втаса.
8.Когато увеличи тройно обема си го размесваме отново с малко олио .Разделяме го на 2 части/за 2 козунака/.Сплитаме на плитки и втасва пак.След като втаса намазваме с жьлтьк,порьсваме обилно сьс захар ш печем в загрята фурна 180 градуса с вентилатор.