Още чешки рецепти

  • Началник на темата Началник на темата natalyna
  • Начална дата Начална дата
Това е обещаният щрудел по рецепта на бабата на мъжа ми:) Най-вкусният който съм опитвала!

ЩРУДЕЛ

За тестото:
300г брашно
125г твърд маргарин или масло(аз го правя с маргарин)
50г пудра захар
2 яйца
4 с.л. прясно мляко
2/3 пакетче бакпулвер(питах не може ли цяло - не нямало да е същото, така че сложих 2/3 :))
щипка сол

От продуктите се замесва не много твърдо тесто, но да става за разточване. тестото се разделя на 2 и се разтокват 2 кори с големината на тавичката за печене(дозата е точно за тавичка от печката(дълбоката)). Тавичката се намазва с мазнина и се слага първата кора, върху която се слага плънката.

Плънка:

1 кг ябълки
5-6 супени лъжици кристална захар(всъщност може да сложите на вкус)
1 ч. ч. смлени орехи(може и без тях)
По желание може да сложите и стафиди
4-5 с.л галета или ситно надробен сух хляб(за да поеме водата от ябълките)
канела за посипване

Най-напред се слагат ябълките нарязани на тънки резенчета, посипват се със захарта, канелата, орехите и накрая галетата.
Отгоре се слага втората кора тесто, леко се примачква отгоре, за да се изкара въздуха и краищата се притискат с пръсти, за да се слепят двете кори. Тестото се набодва с вилица и щрудела е готов за печене. Пече се в умерена фурна, до зачервяване. След изтиване се реже на парчета и се поръсва с пудра захар.

Добър апетит!

А ето и снимките:
 
щруделат изглежда страхотно и преполагам че е много вкуснен

чехите имат вкусна кухня.
майката на една моя приятвлка беше учила в чехия и все приготвяше разни чешки вкусотии. имаше едни коледни меденки, ах,............. но за съжеление те много ревниво си пазеха рецептите

:(
 
natalyna изглежда много добре щрудела и аз ще си копна рецептата .
Очаквам следващите ти изкушения ...нещо ми подсказва ,че има още :D :D :D
 
Момичета щрудела наистина е страхотен, аз съм го правила и с настъргана тиква(обаче трябва да се изтиска водата) - стана също върха!

Да, чехите имат много вкусни неща, като повечето десерти са по-скоро сухи, с втасване отколкото сиропирани и не са толкова сладки(те дори не сиропират блатовете за торти)! когато правя баклава си я изяждаме ние с мъжа ми, защото на другите им е сладка(добре, че той поне обожава сиропирани сладкиши)! Много рядко например правят кексове и ако правят то той е от по-тежкият вид с масло!

Смятам да пусна още рецепта за така наречените тук бухти, които всъщност са по-скоро сладък вариант на тутманик! Има още неща, но постепенно, за да мога да давам и снимков материал!
 
Наталина, благодаря ти много.
Рецептата ми изглежда много добра, а и снимките са изкусителни. Освен това съм се уверила, че твоите неща винаги стават. Само българската мая понякога се излага, но като няма чешка :D
 
И а си копирах рецептата.
Аз сан в NL и тук също правят едни тлъсти кексове с много масло, чак пръстите ти стават мазни и аз хич не ги обичам. Правя си кексове по български - с малко масло, да са пухкави и леки.
Чакам с нетърпение още чешки рецепти
 
Хапчице, дано тази да ти стане от пръв път, че няма мая! :D
Иначе и аз като видя някои от вашите имена - ти, Djemma, Скарлет и няколко мами от бг-мамма, директно записвам и дори не давам отчет - та да не си помислите, че не ви опитвам рецептите :wink:
 
Наталина, а имаш ли рецепта за чеснова супа. Когато бяхме в Чехия ходихме на разходка в етнографския комплекс в Рожнов и там ядохме такава, беше много вкусна. Моля те, дай рецептата!
:flower:
 
Страхотна рецепта!
Опитвала сам щрудели с мнoгoлистно тесто и не ми харесаха.Ще опитам тази рецепта.Благодаря!
Както вече писах,приветствам всяка идея за сладкиш с пресни плодоиве (или варианта им със сладка) и си мисля дали тази не може да се направи и с други плодове (освен с тиква, за което не бих се сетила-чесно казаноно- което си е оригинално,но може би със сливи напр?).Опитвали ли сте нещо друго подобно?
 
Не знам дали може да стане с други плодове, защото не съм опитвала! Тестото става с много приятен бисквитен вкус, така че мисля, че няма да има проблем. Само че, сложи задължително галета, за да поеме водата(сливите имат повечко). Мисля, че би могло да се сложи и сладко между корите - май пак ще стане.

А да, за тиквата, ако някой иска да опита - като се настърже, водата се изтисква, посолява се(за да не е блудкава) и я омесвам със захарта + 2 лъжици олио, като за тиквеник!
 
Да се отчета: Щруделът е страхотен.
Като една пълна кукувица отлагах сума ти време да го направя, защото нямах галета. Днес си купих галета, спретнах сладкиша и забравих да сложа от нея.

Но и без това стана супер. Семейството го нападна още горещ, после го пробваха топъл, а преди малко - и студен. Почти свърши. Голямо благодаря и за тая рецепта :!:
 
Да, май трябваше да предупредя, че е по-добре да се правят 2 дози, защото свършва за отрицателно време! :yes: :wink:

Хапке, новият ти аватар е просто приказка! :gipsy: :kiss:
 
отдавна не бях влизала тук, защото бях затрупана с работа и не ми остана време за кулинарни подвизи, но туку-що направих този щрудел и такъв аромат се носи, че бремелинскато ми стомахче се свива, нямам търпение да се изпече, а и мъжа ми се прибра за малко и от вратата, само "Ауууууууу, ще се прибера по-рано от работа, да не сте го изяли до тогава!"

Благодаря ти, Наталина! :flower:
 
А на мен не ми стигна тестото за тавата на фурната :( И стана прекалено сух, понеже ябълките останаха открити и не се задушиха. Нали правилно разбрах, че размера на тавата е този :?
 
Здравейте момичета!

Аномалия, незнам защо не ти се е получило достатъчно тестото, да не би да си го отавила по-дебело? Трябва да е 1-2 милиметра дебело, при печенето си бухва. Да в дълбоката тавичка на фурната, то на снимката се вижда.

Michel, дано ви допадне на вкус!
 
Назад
Top