Кейк Карамел със сметана

  • Началник на темата Началник на темата Milinka
  • Начална дата Начална дата
Момичета, на вашето внимание:


Кейк Карамел със сметана

4 яйза
200 гр. течна сметана
1 ч. ч захар
240 гр.брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

Карамелова смес:

1/3 ч. чаша захар + малко вода се карамелизира + 80 мл сметана, оставя се да кипне докато се разтвори карамелат, бърка се непрекъснато. като изстине се добавят 2 яца + ½ ванилия , разбърква се .

Ванилова смес:

2 яца + 120 мл сметана + ½ ванилия, рабъркава се.

по ½ от брашното + бакпулвера се добавя към горните две смеси. Брашнотo се добавя когато смесите са готови, за да не прекипи бакпувера ако едната смес чака другата да стане готова.

Изсипват се в кексова форма И се пече 50 мин на 175оЦ.

Като изстине се залива със следната глазура:

1/3 ч. Чаша захар + малко вода – сварява се карамел + 30г масло + 100 мл мляко в което е разтворена 1 с.л. нишесте (брашно). Бърка се непрекъснато докато заври.
 
Това е варховно нещо...Охх, как само изглежда- и на вси4кото отгоре с карамел (моята слабост!)!
Нямам търпение да си го спретна-едва ще дочакам края на работния ден.
Дали пак да не си го забъркаме в лабораторията с колегата ? :)
Не, сериозно...Умирам за карамел.А и е нещо ново.Ще го пробвам!
Благодаря!!!
 
galina_vasi каза:
Това е варховно нещо...Охх, как само изглежда- и на вси4кото отгоре с карамел (моята слабост!)!
Нямам търпение да си го спретна-едва ще дочакам края на работния ден.
Дали пак да не си го забъркаме в лабораторията с колегата ? :)
Не, сериозно...Умирам за карамел.А и е нещо ново.Ще го пробвам!
Благодаря!!!


:D
Наистина е ново - вчера го сътворих. Имах изостанал карамел и се чудех какво да го правя.
Най-важното е че става бързо, тъй като яцата не се бъркат с миксер.

:D

Galina,
И аз съм работила в лаборатория. Сигурно за това имам склонност да бъркам "смески".

:wink:
 
Я, как съм го пропуснала този кекс - аз мислех, че става въпрос за нещо с крем карамел, който мъж ми не яде(за мое най-голямо съжаление). Изглежда страхотно - веднага си записвам рецептата!

Благодаря Milinka ! :kiss:
 
Milinka,
ти предлагай само подобни изкyсителни резепти, пък ние ще те окуражаваме :)
...пак и ако са все така с карамел ммммм....
Невероятно вкусно! Върха!!!
 
Milinka,
твоят кейк наистина изглежда много апетитно и аз вече няколко дни му се каня. Благодаря за хубавата рецепта!
 
poneze mnogo mi xaresa rezeptata i iskam da q izprobvam bixte li mi kazali kakva e smetanata sladka ili ot tazi za gotvene v koqto nqma zaxar.blagodaria za mneniqta :idea:
 
Аз използвах сметана без захар - става и за готвене, но става и за крем, защото може да се разбие на пухкав сняг.
Ако изполваш сметана със захар, ще трябва да сложиш по-малко кристална захар, за да не стане кексат много сладък.
 
:oops: keika e straxoten na vkus izqdoxmego po4ti za 4as.Edinsveneto ne6ti koeto ne se polu4i be6e 4e nqma6e tolkova razlika mezdu dvata vida testo no be6e mnogo vkusen.Milinka mersi za xubavata rezepta :flowerlove:
 
Vanesa79,
радвам се че ви е харесал.
за да има разлика между двата вида тесто трябва каламелат да бъде по-тъмен. допълнително нали се разрежда със сметаната и яцата, така че после изсветлява.
 
Да се отчета и аз.
Кейка е страхотен - много се хареса на всички, които пробваха. Става мекичък и е нещо по различно от традиционните кексове. Сърдечни благодарности :!:
Милинка с какви размери е формата, в която печеш кейка - моята е 25см дължина и 6см височина, но тестото ми дойде в повечко, та поизлезна от формата :D
 
Много се радвам че и на вас кейкат е харесал. Действително става мек и накак сочен и не изсъхва следващите дни (ако остане).
:D
Пробвала сам да замения сметаната със съответното количество мляко и масло (мойта сметана е 30% масленост, 200мл - заменям с 60г масло + 140мл мляко но тогава става обикновен кекс).
Тази кексова смес със сметаната също я използвам да правя и обикновен кекс или заменям част от брашното с какао (напр. 30-40g и става шоколадов кекс.

Мойта форма е - дано 21/9 см и височина 8 см. Щом тестото ти е дошло повече може следващия път да направиш с 3 яйца като запазиш пропорциите. Важнотоe , че тестото е излязло само от формата, а не и от фурната.
:D
 
Milinka страхотна рецепта ...благодарности и от мен !Ето и резултата...
 
Назад
Top