Съвет за шиене със златна нишка DMC 5284

• Началник на темата Началник на темата Sanya
  • Начална дата Начална дата
Моля дайте някакъв съвет, ако имате повече опит.
Шия икона в която има 2 металик златни нишки DMC 5284, DMC 5282. Шие се доста трудно и става неравномерно. Аз ли не правя нещата както трябва (използвам го като нормален конец - двоен) или по принцип няма как да стане равномерно както с обикновения памучен конец?
:confused:

Ший с по-къс конец, бавно и внимателно. Някои препоръчват да се шие с 1 нишка като бодчето се повтаря по два пъти. Аз съм шила ламе само на кръстчета на по-едрата панама, на ситна трябва да е наистина доста трудно...

Кошмар е това ламе.Аз съм шила с ламе при Нефертити.После му хванах цаката.Пак беше двойна нишка,но по-къса и по-бавно шиене.В момента,в който се позавърже и усуче,сменям с нова.Не е рентабилно много,ама стана.Вече избягвам да шия схеми с ламета.
Моя близка пък използва еденична нишка заедно с памучна,като памучната е в цвят сходен със цвета на ламето като мартеница..При златно е жълта,при сребърно е сивкава,а при червено е червена.Ефекта е задоволителен.

Опитай преди да шиеш да прекараш конеца през кърпичка с омекотител. Така се шие по-лесно, конеца става по-гладък и бода равномерен.
Относно кърпичката с омекотител - имаше такава таме, но и тук ще напиша. Ползвам от влажните тоалетни кърпички, потапям я в омекотител и я оставям да изсъхне.

Благодаря за съветите :-)
Опитах с една нишка, като повтарям по два пъти бода и като че ли е по-лесно, но определено няма начин да стане гладко като обикновения DMC конец.
Ще опитам всички предложени варианти.
Благодаря!

E, все пак след рамкиране върху бродерията ще има стъкло, то ще прикрие част от негладкостта.

Има един много лесен начин да се шие с ламе .Точно под иглата правиш едно малко възелче . Аз лично го практикувам успех.:kissyou::kissyou::kissyou:

И аз така правя като Molly и това ми решава абсолютно всички проблеми с ламето. Само че аз не правя възел, а прекарвам веднъж двойната нишка през ухото на иглата, обикалям ухото и пак прекарвам двойната нишка на същото място през ухото на иглата за втори път. Заслужава си да пробваш! :kissyou:

Аз така двойно вдявам и нормалния конец. Смятам, че по този начин става по-равно.

Благодаря за безценните съвети :-)
kalitka78 - да попитам за твоята техника? Значи - отделям си единична нишка, правя я на два ката и я прокарвам два пъти през ухото на иглата?
А за техниката на molly - от всички 4 нишки ли правиш общо възелче или 2 + 2. Сигурно е 2+2, но понеже не съм го опитала и още не ми много ясно как ще стане така, че да не пречи и да минава леко през панамата.
Благодаря!
Приятно шиене на всички :-)

Ох , да забравих да уточня разделям нишката правя конец от един кат прегъвам го на две , през ухото на иглата вдявам прегънатия на две край и веднага прекарвам цялата игла през конеца. Под иглата става едно малко възелче:uhhhh::kissyou::kissyou:

:clap: Благодаря на molly!
Този начин определено е перфектен и се шие лесно дори и обикновения конец.

Не мога нагледно да обясня какво точно имам в предвид, но ефектът от това което ти е показала Molly е същия. Целта е да се захване конеца в горния край на иглата и да не ти мърда и съответно да не се пречупва непрекъснато и да не се разнищва ламето. Аз така или иначе шия с двойна нишка и двойната нишка прекарвам двукратно през ухото на иглата.
Между другото наистина доста хора практикуват така и с обикновения конец, за да не се получава изтегляне на едната нишка повече спрямо другата, така конецът върви по-равномерно като едно цяло.
Ми това е! Дано сме ти направили работата значително по-приятна. :kissyou:

Аз също шия с по къс конец и прекарвам двоината нишка два пъти през ухото на иглата. Трудничко е и става по-бавно отколкото шиенето с обикновения конец.

ако искаш шиенето да е чисто удоволствие, без да е необходимо техника и чалъми ползвай специалния омекотител за конци в това число и ламе:)

От години , когато шия с ламе- дали заедно с друга памучна нишка или самостоятелно ползвам Thread Heaven.
Купувам го от ибей за около 4-5 евро с доставката

едама малка кутийка е, изглежда така

too_kit_trdheaven.jpg

Ползва се така

photo-1.jpg
photo-2.jpg

и вярвай ми конеца влиза в панамата все едно игла в бучка масло
/това не са моите пръсти, снимките са от официалния сайт на продукта:)/

Този омекотител или балсам за конци го имам и аз го пробвах когато ших Корсунската икона и наистина помага.Но аз съм доста начинаеща в кръстчетата и ламето ми беше много трудно дори с балсама

Здравейте!
В момента шия Казанската Св. Богородица и съм стигнала до ламето. Всъщност почти ми остана само него да направя. За първи път шия с ламе и изхвърлих доста конец докато му хвана цаката. Да си кажа и аз как шия. Като ви изчетох и като се поупражнявах малко, ей така ми се стори най-лесно - в иглата вдявам обикновен конец сгънат на два ката, ползвам остатъците от другите цветове, а ламето го промушвам през ушенцето на този конец и пак става два ката ламе. Ламето ми е дълко най-много 15 см и така го сгъвам. Освен това шия с гергеф. Опъвам панамата максимално, за да се отворят добре дупчиците, а ако някъде запъне опъвам конецът с ръце и го премествам както е опънат. Не го дърпам от единия край, а както е опънат едновременно места и двата края и ми се получава добре :) Дано някой ме е разбрал какво исках да кажа :D
Сега имам обаче въпрос. Като си вземах конците взех само единия цвят ламе. Само него имаха. Той е на чиле. Нишката е двойна /като се разсуче стават две нишки. Днес взех още един цвят, но го нямаха на чиле и ми дадоха някакъв на метър. Навит на картонче, изрязано от кутийка на ДМЦ и ми казаха в магазина, че е ДМЦ. Като взех да шия обаче забелязах, че конецът е от 3 нишки. :confused: Шие се много по-лесно. Въобще не се накъса както този от чилето и по-важното е, че покрива много по-добре. Някой има ли представа какво е това ламе и къде в Бургас да намеря такова? Този го взех от магазина, който е в уличката зад Макдоналдс.
:kissyou:

Мх, и на мен би ми било много интересно, какъв е точно този конец, за който говориш.

Реултатът с ламето

Здравейте!
Ето и резултата и моя извод за шиенето с ламе:
1. Задължително омекотител, като използвах един немски марка Frosch, като направо си омазвах пръстите и минавах пре нишките (като са на снопче и шестте), мааалко да поисъхне и шия.
2. Поволих си изпробвам едни български макари с ламета (продатас се във всичси магазини за копчета и конци, но са само два цвята - златно и сребърно. Правех си конеца от 4 нишки 2х2, защото това ламе е по-тънко, но е иключително меко и много по-лесно зашиене от DMC ( една макара струва 0.70 лв).
3. Вдяването на конеца - както е показала Molly в предните постинги
019166713.jpg

http://sanyabo.snimka.bg/friends/priyateli.1749.19166713

Благодаря на всички, които писаха в тази тема и ми помогнаха :-)

Назад