И от кухнята на Пеп-чо

• Началник на темата Началник на темата pep-4o
  • Начална дата Начална дата
Имам си едно гостенче със съвременно фотоапаратче, и ето какво снимахме от моята кухня днес:

Баница със сирене
Този модел на баница се наложи от миналата година от дъщерята, защото не харесва със яйца и мляко, затова сега само намазвам с четка корите с кисело мляко и олио, сирене-обилно и запичам. Наподобява баничките по баничарниците, може би затова предпочитат така.

b03967604af3.jpg

d2367c5d6b04.jpg

Ето и закуската на Ники - т.е. част от нея, (понеже пицата е с гъби, Жули не я яде) :cry:
:twisted: Това е и за среднощното хранене на тийн-а
:!:

Тук искам да добавя, че аз бих снимала "изделията" наголо в чиниите, но дъщерята се събуди, веднага взе инициативата в свои ръце и започна да аранжира къде с лимонче, къде с чашка. Това е то човек да си има дъщеря :!: Нищо, че се случва за пръв път :D
Пица - с доматена паста, гъби, кренвирши и кашкавал, блата е тесто с мая, но не точено, а само разбъркано и изсипано в тавата за печене.

369f2bc63bda.jpg

130cf8f6c856.jpg

Продължавам с обяда, защото до обяд трябваше да сготвя за днес и утре.
Не може все пак да изпусна кафето с приятелка, нали :!: :?:

Огретен
Сварени картофи, обелени и нарязани на кръгчета, между пластовете сирене (в по-голямо количество, то е на почит у нас) и малко олио, залято с ъс заливка от кисело мляко и яйце. В къщи децата го харесват както със заливка от кисело мляко, така и с прясно.

139af901a3a2.jpg

3ad9e57023bf.jpg

12ae6700951c.jpg

Патладжан-бюрек

За сезона ползвам замразени кръгчета патладжани от фризера - пълнеж яйце и сирене, панировка - галета, яйце, галета, яйце с настърган кашкавал. Пържене в повечко олио, стават сравнително бързо.

0095e49e60a5.jpg

c62c76bf3f45.jpg

А това е вечерята, приготвена "наввреме", с цел следобедно излизане на кафе

Заек винен кебап

3704cb2d2ccf.jpg

246761ff2656.jpg

А ето и салатите: от мариновани гъби-масловки, с много магданоз и чесън

7a7f7271a85f.jpg

55a046556fa3.jpg

и салата Ропотамо

fa5401e0926b.jpg

Очаквайте утре продължението с правените от мен тортите от рожденните дни на децата
Приятна вечер :!:

:D :D
Ами, това е само за днес и утре до обяд! Откак се хранят посред нощ дечицата "влизаме в преразход" :clap: с храната.

Продължавам. Снощи правих кифли Калцоне (или бейкъри , когато плънката е пилешко месо, но в случая-не е)

Кифли Калцоне
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
с брашно се бърка на кашичка да шупне.

Към тази смес се прибавя:
250мл. топло мляко
250мл. вода
150мл. олио
и се омесва на меко :D :D тесто.
Разделя се на 8 топки, всяка се точи и се завива с плънка по желание.

този път е: кренвирш, кис.краставичка, кашкавал и чубрица, ситно нарязани и когато се сложи плънката на широката страна на получения триъгълник, върху нея се слага малко кетчуп. Затова е Калцоне. Отгоре завитата кифла се намазва с кетчуп, поръсва с настърган кашкавал и чубрица.

като се завие с пилешко месо (предварително сварено) и кашкавал, може с кетчуп, може и без, му казваме Бейкър. Тях ги правя на правоъгълници, като готовите и само се намазват с кетчупа.

И понеже винаги има желаещи у нас за поне 2-3 вида кифли, от същото тесто правя и кифлите с мармалад (между другото тази рецепта си беше за кифли с мармалад :D ) Те се намазват отгоре с разбито яйце и поръсват със сусам (у нас де така ги правя )

Всичките видове пека на 220* за около 15 минути (е, то си зависи от фурната)

Ето и снимковия материал (абе моите снимки защо излизат така, а не като вашите в рамка :!: :!: :? :?

снимките след 1 час

Продължавам. Снощи правих кифли Калцоне (или бейкъри , когато плънката е пилешко месо, но в случая-не е)

Кифли Калцоне
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
с брашно се бърка на кашичка да шупне.

Към тази смес се прибавя:
250мл. топло мляко
250мл. вода
150мл. олио
и се омесва на меко :D :D тесто. Поема около 1.2кг. брашно
Разделя се на 8 топки, всяка се точи и се завива с плънка по желание.

този път е: кренвирш, кис.краставичка, кашкавал и чубрица, гъби-когато има, ситно нарязани и когато се сложи плънката на широката страна на получения триъгълник, върху нея се слага малко кетчуп. Затова е Калцоне. Отгоре завитата кифла се намазва с кетчуп, поръсва с настърган кашкавал и чубрица.

като се завие с пилешко месо (предварително сварено) и кашкавал, може с кетчуп, може и без, му казваме Бейкър. Тях ги правя на правоъгълници, като готовите и само се намазват с кетчупа.

И понеже винаги има желаещи у нас за поне 2-3 вида кифли, от същото тесто правя и кифлите с мармалад (между другото тази рецепта си беше за кифли с мармалад :D ) Те се намазват отгоре с разбито яйце и поръсват със сусам (у нас де така ги правя )

Всичките видове пека на 220* за около 15 минути (е, то си зависи от фурната)

Ето и снимковия материал (абе моите снимки защо излизат така, а не като вашите в рамка :!: :!: :? :?

000425403.jpg

пак съм се унесла вместо да променям - цитирам :twisted: и продължавам :cry:

ето снимките на готови кифли, другите снимки са в подписа ми - заедно с фамилията

Кифлите Калцоне, започнати от плънката (без гъби)

000425044.jpg

000425124.jpg

000424967.jpg

000425190.jpg

000425129.jpg

и кифли със сирене

000425015.jpg

Кифли с мармалад

000424987.jpg

000425374.jpg

000425405.jpg

Пеп-чо,имам въпрос за кифлите,по-точно за мазането отгоре.
Мажиш ги с кетчуп/яйце,преди да ги сложиш да се пекат или след като са се пекли извесно време??? :?

Като втасат, преди печенето.

Излизат 3-4 тави в зависимост от големината им. Като започна да ги правя, правя наред, докато свърши тестото. През това време първата тава е втасала и започвам мазането отгоре.

А,тези със сладкото само със жълтък или с цяло яйце ги мажеш?Извинявам се за въпросите,но искам да ги правя и затова толкова питам.... [:]

давай смело, много са лесни, особено след първния път. Сладките ги мажа с: цяло яйце, когато са 1-2 тави; когато са всички със мармалад (моето е по-скоро мармалад-от сини сливи и си е гъстичко) понеже 1 яйце не стига, добавям 1лъж.олио и го обърквам. С една чeтка за рисуване по-голям номер или сладкарска ако имаш (аз като си купих миналата година и на следващото купване на боя за коса ми бяха сложили същата вътре, само че друг цвят) :D

За втасването-писах, че трябва да повтасат. Като включа печката и докато се въртят вътре, винаги слагам една отгоре на печката на топло. Друго май няма. А, със сусам са сладките. Веднъж пробвах със захар отгоре, но ми се напукаха :?
И още нещо забравих-същите съм правила с локум-още топли поръсвам с пудра захар, без да са ръсени с нищо друго преди печене.

Ето и моята Стъргана салата

000445591.jpg

000445589.jpg

000445595.jpg

Продуктите са: сварени картофи, яйца, пушено пуешко или колбас, кисели краставици, кашкавал, сирене, моркови, "лека" майонеза, приготвена по рецептата на Манче

Всичко се настъргва на пластове (без пуешкото-само ако е шпеков салам се стърже) като след всеки пласт картофи, краставици, кашкавал, колбас и морков се намазва леко с майонезата (аз я слагам в шише и правя плетеница отгоре, че е по-бързо и лесно) После още веднъж такъв пласт от материалите и се завършва с настърганите яйца и украса по желание.

Предимството и е, че я пригоитвям от едната вечер, и следващата като ще имам гости ми е готова.

Благодаря за чудесната идея. Тъкмо се чудех за нещо по-различно, че в петък ще имам гости. А майонезата получи ли се?

Назад