Нуждая се от съвет

• Началник на темата Началник на темата springday
  • Начална дата Начална дата
Здравейте,съфорумци!
Виждам,че темичката малко е позамряла,но за да не пускам нова реших тук да си задам въпроса.
Вмомента завършвам гоблен,в който има доста голяма част,шита с метализирани конци.Т.к. досега не съм шила и рамкирала такъв,искам да попитам има ли някакви особености при изпирането и опъването,дали конците няма да се окислят от водата и т.н.-въобще,моля,споделете вашия опит за гоблени,шити с мет конци.
Предварително благодаря.

Frezia, няма нищо по-специално. Ако ламето е DMC, шиеш с два ката, но с по-къс конец, за да не дава много фира. Изпирането и гладенето са както при гоблен без ламе - хладка вода, мек сапун, гладене от обратната страна. Ако конеца е различен от DMC, броят на нишките зависи от марката. При някои се шие и с една нишка.

Проблеми с ушиването

Скъпи дами, отскоро съм се захванала с ушиването на гобленчета и най-вече тези с кръстат бод. Да ама сега попаднах на следния случай и не :(знам как да го ушия.Прилагам снимка по-долу

Според мен този модел се бродира на лем с кръсчета.На основната схема кръстчето обхваща две нишки, а детайлите са отново с кръстче, но всяко е с една нишка.Може би в инструкцията има написани повече подробности

Светле, благодаря ти, че си намерила време да ми отговориш!Работата е там, че този гоблен не се шие с кръстат бод и няма упътване. Някакви идеи?

Според мен този модел се бродира на лем с кръсчета.На основната схема кръстчето обхваща две нишки, а детайлите са отново с кръстче, но всяко е с една нишка.Може би в инструкцията има написани повече подробности

Светла е напълно права. Текста в горната част на квадрата гласи: "бродирайте 1 кръстче 1 на 1 нишка, с един кат конец" и са посочени елементите ухо, лице и ръка.
Това е все едно, че бродираш гоблен 1 към 4, с детайл 1 към 1.
Ясно се виждат и местата, в които трябва да се помести детайла.

Назад