Великденска тема !

  • Началник на темата Началник на темата Nikol_82
  • Начална дата Начална дата
Разкошно е това рулце. :amam: Давай направо рецептата че ме заболя корема само като го гледам. :shock::rezando:
 
Джема,изглежда страхотно :idea: Много се извинявам ,че още се бавя с превода,но имам проблем с една от програмите на компа и трудно гледам и чета :( нещо му направих ,а сега нямам възможност за преинсталация :( ще се постарая при първа възможност да направя превода :kissyou:
 
Не се притеснявай, няма никакви проблеми. И да не стане тази година- все ще има идруг Великден.:D Шегувам се, наистина не ми е спешна рецептата.

А колкото до рулото- правих го с козуначено тесто, исках да пробвам как ще с еполучи самото му правене. Обаче Наталина в друг форум сподели, че с рецептата за козунак не е добре, меко е тестото и се разплува. Следващият път ще пробвам с една нейна рецепта за виенски кифли- тестото било чудесно за работа и запазвало форма.
 
Ох,аз в събота правих един експеримент и направо се окъшмерих :( замесих за козунак вечерта и направих кифлички с половината тесто и си викам-ще оставя другата половина цяла нощ да втасва да видя какво ще излезе :confused: и какво стана на сутринта,тестото беше кисело все едно съм слагала оцет,а съм питала майка ми как тя ги правеше козунаците и тя ми беше казала,че ги оставя цяла нощ да втасват без да меси постоянно и ставали пухкави като се изпекът :-| е моя не стана такъв и беше потъмнел и кисел ,ужас :( Така не съм се дънила ,дори когато започнах да се уча да меся козунаци :gipsy: А в събота мисля да замеся за едни кофли,които като ги видях в бг мама на Нела направо започнах да слюнко отделям
 
Ох,аз в събота правих един експеримент и направо се окъшмерих :( замесих за козунак вечерта и направих кифлички с половината тесто и си викам-ще оставя другата половина цяла нощ да втасва да видя какво ще излезе :confused: и какво стана на сутринта,тестото беше кисело все едно съм слагала оцет,а съм питала майка ми как тя ги правеше козунаците и тя ми беше казала,че ги оставя цяла нощ да втасват без да меси постоянно и ставали пухкави като се изпекът :-| е моя не стана такъв и беше потъмнел и кисел ,ужас :( Така не съм се дънила ,дори когато започнах да се уча да меся козунаци :gipsy: А в събота мисля да замеся за едни кофли,които като ги видях в бг мама на Нела направо започнах да слюнко отделям

Майка ми меси козунаци вече повече от 30 год,за домашна консумация разбира се и почти винаги ги оставя през нощта да втасват и досега не са потъмнявали ,най много -да излезат от съда.Да не би да си били на прекалено топло ?
 
http://translate.google.com/transla...20infilzati%20in%20spiedini%2C%20cos%C3%AC%3A
Джема ,тук съм ползвала онлайн преводач, защото още не съм оправила компа,за да разгледам подробно всичко,ако нещо не ти е ясно само ми кажи .Съжалявам,че се наложи да ползвам преводача на компа,но ми трябват още 3 монитора,за да виждам всичко ясно ,защото не ми работи разделителната програма :( А сега нямам възможност да го нося за преинсталиране :( Дано да съм била полезна и по този начин :kissyou:
 
Благодаря. Не се притеснявай. Аз вчра седнах и си я преводох - е и аз позлвах Гугъл, но се справих. ДАже я постнах в бг мама. Мисля да го пробвам аз това панетоне. Макар че съм на работа , но ще го измисля.
 
TDK ,страхотна трапеза :kissyou: Ти каква рецепта използваш за козунаците :confused:
Ей сега отивам да си видя рецептата и ще я напиша!
Но предупреждавам - МНОГО са калорични!

Съставките са за за 1 кг брашно.
8 яйца
300 мл прясно мляко
300 г захар
250 г масло!!!!!!!!!!!! калорично
5 с.л. ром
кората на един лимон
кората на един портокал
щипка настъргано индийско орехче
1 кубче мая
1 каф л. сол

Аз обикновено ги правя от 2 кг брашно.
И за това ще ви дам плънката за моите 2 кг брашно

1 кг орехи - смлени, целите оставам за украса
1 кг конфитюр от шипки
200 г бадеми
100 г стафиди
5 с.л. ром
В този ром се накисват стафидите.

Приготовление:
Маята+молко топло мляко+1 сл.захар се поставят на топло.
Разбиват се яйцата и захарта до побеляване.
Прибавя се прясното мляко, рома, настърганата кора, индийското орехче.

В пресятото брашно+солта се прибавя тази смес и маята.
И започва едно месене до побъркване!
А това аз хич не го мога!
Постепенно се прибавя разтопенното масло в процеса на измесването.

Оставя се втаса. Да си удвои обема!
След това следва най-интересната част. Украсата! Тогави ми е най-приятно.
Отново втасва. Мажат се с разбит жълтък с малко пр. мляко, бадеми, орехи, захар!
Пекат се и ЯДЕНЕ!
 
Последно редактирано:
Всъщност това е рецептата, която беше върху кутията на формата за 3 Д заек и понеже ми остана тесто от заека го изпякох на малки кексчета. Ето рецептата:

Маслен кекс


515 гр брашно
1 бакпулвер
щипка сол
315 гр масло
500 гр захар
5 яйца
310 мл мляко
ванилия

Разбива се първо маслото със захарта, после се прибавят яйцата едно по едно, млякото и останалите продукти, накрая брашното.

Може и да ви се струва много захарта (поне на мен ми се стори много отначало), но не е . Кексът е много вкусен.
 
Маковият и ореховият пълнеж са по рецепти на Наталина. Копирам ги :

Маков пълнеж

150г мак прясно смелен
3 с.л захар
и ванилия
250мл прясно мляко
1-2 с.л натрошени бисквити или бишкоти
1-2 с.л начукани орехи или бадеми (по-желание)

Приготовление
Мака се сварява заедно със захата и ванилията в млякото, докато се сгъсти(към 25минути). След като изстине към него се прибавят начуканите бисквити и ядки. ПО желание може да прибавите малко канела или ром(ромова есенция).Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и тн.

Аз сложих и канела и ром, стана много вкусно.

Орехова плънка за козунаци и кифли

100 гр. масло
75 гр. пудра захар
1 жълтък
75 гр. ситно смлени орехи

Приготовление
Разтопяваме маслото и оставяме да се получи пяна. Махаме пяната и в леко врящото масло слагаме ситно смлените орехи и захарта и за кратко запържваме. Махаме от огъня и оставяме да изстине. След това прибавяме жълтъка. По желание може да прибавим малко ром или ромова есенция или карамфил и канела за ароматизиране. Така направеният пълнеж се използва за пълнене на кифли, козунаци, пайове и др.

Тази плънка не ми хареса чак толквоа много, но аз поначало не си падам много по орехите.

Третата плънка е от рецептата на irena за македонски козуначен щрудел

6 белтъка
6 с.л захар
1 натурален разтопен шоколад
300 гр. стафиди
300 гр. смлени орехи
 
Djemma, много ти благодаря!:idea:
И аз доста употребявам мак в моята кухня и всички много го обичаме.

Но твоят вариант - смес с орехи и бадеми не го бях чувала! Ще го използвам в най-скоро време за някой сладкиш!:kissyou:
 
Назад
Top