Когато шия кръстчета, шия 'на петна' - т. е. тази група кръстчета от един цвят, която е неразделена - първо ушивам единия наклон на всички кръстчета от това 'петно', като се придвижвам от ред на ред така, че отзад да се получават само вертикални чертички. После се връщам по същия начин и ушивам горния диагонал.
Понякога лавирам като пропускам някои кръстчета и ги довършвам 'навръщане' или ги ушивам предварително. Ако например има два реда, които започват от едно и също място, на първия имам 5 кръстчета, а на долния - 3, ушивам единия наклкон на 5-те, после се връщам и ушивам горния наклон на последните две /т. е. довършвам ги/ и тогава слизам на долния ред и продължавам. Или, ако имам на горен ред 2, и през разстояние още 2, а на долния ред са непрекъснати, ушивам двете, слизам на долния ред, и като стигна до следващите две от горния ред, ги ушивам и пак слизам и продължавам долния от същото място. Така че не презкачам през разстоянието за да не стават отзад диагонални или хоризонтални черти.
След като забода иглата и я изкарам отзад просто се питам: нагоре ли мога да тръгна или надолу - и накъдето може. Понякога ушивам горния диагонал на кръстчето първо и навръщане - подпъхвам под него долния, в началото забравях и се объркваха наклоните, но се свиква с малко практика. Например, няколко кръстчета, разположени по диагонал, шия така: на едното шия долния диагонал, на следващото - горния и навръщане през кръстче ми се налага да подпъхвам, но в името на гърба...
Конеца отзад провирам вертикално - под едната чертичка наляво, под другата - надясно и така 3-4 пъти стига.
Ох, дано да съм достатъчно ясна, че хич нямам време за снимки сега! Питайте, ако има нещо неясно