Как шия с двойно лице:

• Началник на темата Началник на темата Shanni
  • Начална дата Начална дата
Здравейте!
Тум смятам да поместя няколко доброкачествени фотографии... :D ох, защо ме избива на смях??:scared:

ОК, сериозно! :zippie:

Направих няколко бода с два контрастни цвята конец, които снимах на етапи откъм гърба, за да покажа как шия двулицево 1:1.

На първата снимка е показано отрпед, а на следващите две - какво става отзад.

Като за начало, ето едно елементарно минаване на долен ред -тук няма нищо особено, защото в процеса на шиене, конеца минава така, че закрива вертикалната чертичка, която се получава при 'пренасянето'. Първият ред покрива началото на конеца. Може да се шие около него докато се покрие, или да се остави да стърчи и след като се ушие достатъчно, за да го скрие, да се пъхне една игла в 'тунелчето' и като се вдене крайчето, да се издърпа иглата, като подпъхва конеца.

Сигурна съм, че за повечето от вас тези неща са елементарни, но понеже чета и мнения, че подпъхването на конеца затруднява или изнервя някои хора, искам да покажа колко лесно става и колко е хубаво да ти е чисто и конеца да не пречи после докато шиеш близо до неговия стърчащ край.

На следващата снимк показвам как прескачам няколко бода, които ще бъдат с друг цвят и продължавам реда със същия.

На тези снимки показвам как минавам на друг ред, когато конеца трябва да отиде в друга посока и да кръстоса бодовете на гърба.
За да стане красиво, подпъхвам иглата под ушитите вече бодове, така че обратния наклон да остане отдолу и да се покрие от 'правилния'.

На първата снимка показвам къде трябва да се забоде иглата и как конеца трябва да мине 'напреки' на ушитото,

а на втората показвам как го подпъхвам.

Ето така изглежда когато конеца вече е прекаран откъм лицето.
(Само с тази малка разлика, че трябваше да забия иглата в горната дупчица, но после нарочно оставих грешния вариант за снимката, за да се вижда по-ясно. Иначе тази малка вертикална чертичка не се вижда.)

Така ушивам още един ред, като пак прескачам два бода за другия цвят и тук показвам как подпъхвам края на конеца след като съм приключила с този цвят.

Показвам и лицето на ушитото с червено.

Дойде време да започна с втория цвят.

На първите две снимки се вижда как започвам като провирам иглата, за да скрия края на конеца. Пак подчертавам, че това става много лесно и е много удобно да се шие 'на чисто' след това.
На втората снимка се вижда как изглеждат нещата след като съм направила първото забиване на иглата. Първият бод още не е готов откъм лицето, но отзад конеца е почти напълно скрит.

На следващите две снимки показвам как забивам иглата със зеления конец така, че той да обгърне нишката на червения, която остана при прескачането.

Така ушивам всичките бодове със зелено на този ред.

Сега остава да сляза на долния ред със зеленото и да ушия двата бода, които прескочих.

На първата снимка показвам къде трябва да забия иглата, а на втората - как я промушвам под червения конец.

На третата снимка се вижда как изглежда подпъхнатия конец, а на последната - отново зеления конец минава над червения и покрива нишката над прескочените бодове.

Еми това е от мен :)

Който е прочел, да прати 5 лв. за урока :D

Някой ако има какво да допълни от своя опит, нека да заповяда. :kissyou:

Shanni, браво :clap:
Идеално нагледен урок :idea:
За втория цвят винаги съм се чудела как да го започна и как да мина на следващ ред. Благодаря :kissyou:

Благодаря, аз имах предвид да покажеш по-отблизо отзад вече ушит гоблен.
И аз се опитвам да шия така, старая се да подпъхвам всички краища и конеца когато прескача, но все остават дупки. Какво правиш когато имаш например единичен бод?

Благодаря, аз имах предвид да покажеш по-отблизо отзад вече ушит гоблен.
И аз се опитвам да шия така, старая се да подпъхвам всички краища и конеца когато прескача, но все остават дупки. Какво правиш когато имаш например единичен бод?

тя вече показа на http://www.goblenite.org/showthread.php?t=2866&page=3

Благодаря, пропуснала съм го.
А когато се шие по редове пак ли така се получава?

Шие се по редове и е доста голяма играчка но пък става идеално.След малко ще снимам някой детайл по отблизо и ще покажакак се получава когато се шие на редове.

Шие се по редове и е доста голяма играчка но пък става идеално.След малко ще снимам някой детайл по отблизо и ще покажакак се получава когато се шие на редове.

Не мисля, че определящото за двулицево шиене е дали шиеш по редове или по цветове, по петна и по какъвто и да е друг начин. Важното е отзад да личи ясно картинката, да е плътно и чисто.

Нарочно озаглавих темата 'Как шия /аз/ двулицево', а не 'как се шие...'

Аз шия така и резултата ми харесва. Мисля, че провирането на конци отзад понякога е малко затормозяващо, но и с шиенето по редове е така.

По моя начин аз избирам къде да шия и коя част от картинката да ушия първо. Плюс това, ми е по-лесно да шия по-едрите петна когато не съм сама или гледам тв. или съм уморена и разсеяна, а по-дребните и по-сложни участъци шия когато съм спокойна и съсредоточена. Така шиенето ми създава различни усещания всеки път.

Мисля, че всеки трябва да намери удобния за него начин.

Нека всеки, който иска, да сподели своя опит и мнение. :kissyou:

Разрешавам си да сложа две снимки в твойта темичка но ако решиш ще ги изтрия.Гоблена е шит 1:1.

Лелее това опаковата срана ли е направо :crazy:ще ми изскочат очите . Поздравления на майстора шапка му свалям!!!:clap::clap:

:clap:гоблените на veni_3000 във вашите творби напрво ме сринаха неможеш да кажеш кое е лице кое е опаци вижте ги браво на майстора,които го може ,го може.:clap::clap:

Назад