червено цвекло!!

  • Началник на темата Началник на темата liana
  • Начална дата Начална дата
Сигурно вече сте забравили за тази тема, но моля започва сезенът на цвеклото и ряпата. Давайте рецепти, защото с мъжът ми не можем да се погодим - аз харесвам салатата от сурово червено цвекло с лим. сок, зехтин и сол, а той ми заявява, че като е сурово му мирише на пръст. Учил е в Москва и го харесва варено или мариновано. Май ще трябва да го приготвям и така - за него, аз ще си го карам сурово. Но да си призная освен това което изчетох тук други рецепти не знам. Моля Ви пишете :rezando:
 
Преди доста време бях дала няколко рецепти с червено цвекло.
Но за мен класика е следното:
1. Варя в тенджера под налягане целите глави, които внимателно измивам преди това. Не се махат опашките, за да не изтече сока.
2. След като изстине се бели и реже на парчета, удобни за една хапка. А ги режа с къдрав нож.
3. Прави се марината от оцет, сол, захар, мед (сладкото може да е повече, върви му на цвеклото). Сварява се и трябва да изстине.
4. Сега идва най-сложната част - настъргва се на ренде един голям корен хрян.
В буркани от компот редя парчетата цвекло, хрян и т.н.
Залива се с марината.
Трябва да престои поне една седмица преди консумация!

Много трябва да се внимава, човек да не окапе:cry: , много сложно се изпира след това.
 
Салата от цвекло с майонеза

500 г цвекло
200 г майонеза
1 глава чесън
лимонов сок на вкус
сол на вкус
шипка захар

Цвеклото се изчиства, измива и сварява. Нарязва се на ситни кубчета, смесва се с майонезата и пресования или счукан чесън и се подправя със лимонов сок, сол на вкус и щипка захар.
 
Nadya,
а за теб този вариант, след като обичаш суровото цвекло.

Салата от цвекло със хрян

500 г цвекло
3 с.л. настърган хрян
сокът от 1 лимон
1/2 ч.ч. майонеза
1/2ч.ч. сметана
сол на вкус
щипка захар

Суровото цвекло се измива и изчиства и настъргва. Смесва се със настъргания хрян, сол, захар, сока от лимона. Добавят се майонезата и сметаната и всичко се разбърква много добре.
 
Не знам за салати, но изцеден сок от червено цвекло+моркови +ябълки е доста подсилващ за децата, особено за анемични - в цвеклото има много желязо. Това го знам, защото синът ми има анемия и ми препоръчаха тази комбинация.
 
Време да се включа и аз в тази тема.Кой,ако не аз знае най-добре рецепти със червено цвекло.Няма да ви пиша приготваня на борш,но една салата от Русия ще ви напиша:
Във настъргано варено цвекло добавям малко пресован чесън,сол и майонеза,
при желание,може да се нарежат и орехи.
Както видите,лесно,бързо и вкусно.Често правя във къщи тази салата и майте деца много я харесват.Проблемът само във това,че много рядко може да се намери червено цвекло по магазинете,затова я слагам в буркани за зимата.
Приятен апетит на всички!
 
Аз го правя по следния начин: Главите се обелват, нарязват се на филийки и се нареждат в тенджера. Заливат се с оцет и вода в равни части, сол на вкус и се сваряват. След това се нареждат в буркани, като между редовете се слага нарязан чесън, магданоз, а който обича - и копър. Залива се със сместа, в която е вряло цвеклото - и готово. Аз ги държа в хладилника, защото много бързо свършват, но по желание може да се залее със вряла течност и да се затвори веднага буркана - като изстине капачката "дръпва" и готово.
 
Салата от цвекло

1 средо голяма глава червено цвекло,
5 с. л. майонеза,
3-4 кисели краставички,
орехи, сол на вкус

Цялaта глава цвекло без да се бели се сварява добре, след като се свари и изстине се обелва и се нарязва на дребно. Киселите краставички също се нарязват на ситно, а орехите може да са смлени или счукани. Подправя се на вкус със сол и се слага майонезата. Разбърква се добре и се оставя да престои в хладилника за да се охлади.

Може да се добави и стрит чесън за любителите!
 
Салата от цвекло

1 средно голяма глава цвекло
1 кисела ябълка
2-3 с. л. майонеза
лимонов сок
малко настъргана лимонова кора
няколко маслини

След като се почистят, червеното цвекло и ябълката се настъргват на ренде и се подправят на вкус с лимонов сок и щипка настъргана лимонова кора. Прибавя се майонезата. Сместа разбърква и се разпределя на порции, които се гарнират с изчистените от костилките маслини.

Да ви е сладко!:D
 
Може ли да се включа и аз като фен на цвеклото.
Свареното цвекло настъргвам на едро ренде .Разбивам 1 майонеза с 1-2 л. кисело мляко .Заливам цвеклото със сместа и отгоре наръсвам обилно с магданоз.Става супер.Забравих-в майонезата слагам сол и черен пипер на вкус.Ако е в прозрачна купа изглежда страхотна 3-цветна салата.Моите приятели я харесват много.
 
Гръцка салата с цвекло

2-3 глави червено цвекло
1 ябълка
1 глава лук
зехтин
оцет
орехи
сол
Сварявате главите цвекло – да поврят около 15-20 минути. Оставяте да изстине, обелвате и нарязвате на дребни резени. Поставяте нарязаното цвекло в дълбока купа за салата.
Обелвате и нарязвате на кубчета ябълката и лука. Добавяте към цвеклото.
Добавяте подправките и бъркате салатата. Поръсвате с настъргани орехи (1-2 чаени лъжички) преди поднасяне.
 
Никакво варене! :) Номера е да се рендоса ситно, за да е сочно, а не да хрупа.

Моята най-любима салата е с червено цвекло и почти се припокрива с вашите препоръки и рецепти:

червено цвекло
кисела ябълка (от зелените)
моркови
чесън
лимонов сок (който убива аромата на пръст)

Научих се на този продукт преди 6-7 години. Мой близък го консумираше по лекарска препоръка, за да трупа червени квърни телца и да се подсилва.

Отделно правя една салата по Коледа:

червено цвекло на кубчета
варен боб
кисели краставички
маслини
печен пипер
сиренце
(може и гъби, но не предпочитам)

Разкошна става, можете да си представите :)
 
Назад
Top