червено цвекло!!

  • Началник на темата Началник на темата liana
  • Начална дата Начална дата
Мъжът ми се върна от пазар и вместо черна ряпа ми донесе червено цвекло. Чела съм, че е много полезно, но толкова. Досега не сме яли такова. Настъргах малко и овкусих с оцет, олио и сол - ами добре е.
Ако имате опит да ми предложите какво да го правя!
Мерси!!!
 
Може да се свари или опече във фурната - обелено и нарязано, или пък на пара. След това се овкусява със сол, оцет и олио. Оставя се така около 1/2 час, за да си поеме всичко и накрая се полива със сос от кисело мляко и чесън.
Аз слагам по малко настъргано цвекло и в салатите от зеле, ряпа.
В него има страшно много витамини.
Може да се задуши и в микровълновата фурна, но става много бавно.
 
Аз го варя.Като картофи- доста време.Проверява се с вилица дали е готов.После се обелва.Нарязвам го на филийки и го заливам със зехтин и лимонов сок.А да ,добавя се и счукан или нарязан чесън.
Това накрая по желание.:)
 
В руската кухня (и не само там, предполагам) червеното цвекло се ползва в супи (борш), в салати - Винегрет. Салатата - кисело зеле, сварени на кубчета картофи, сварено и нарязано на кубчета червено цвекло, грах, лук по желание, олио (май това беше - другите да помагат, ако съм изпуснала нещо).
 
Една салата с червено цвекло, която, докато не изям, не мирясвам :+)
Пропорциите са на око, но за да прилича на рецепта - нека всичко да е 1:1:1.
Кисели краставички
Варени картофи
Варено червено цвекло (варят се целите глави, после се белят и после се режат)
Майонеза
Всичко се реже на кубчета и се смесва с майонезата. И сол на вкус.
(и като допълнителна информация - червеното цвекло действа разхлабително)
 
Благодаря Ви!! Ще опитаме - на нас с мъжа ми сигурно ще ни хареса, дано и синовете не се намръщят.
 
После кажи как е минало. Моите наблюдения са, че мъжете се цупят на червено цвекло и твърдят, че им мирише на пръст.
 
В едно заведение си поъчвам следната салата:

Цвеклото е настъргано,настърган е морков,около 2-3с.л.царевица и една топка майонеза.
 
Скарлет каза:
В едно заведение си поъчвам следната салата:

Четеш ми мислите. Днес след размисъл реших, че е по-добре да го ядем сурово. Мъжката част изрази мнение, че след като се свари ще омекне и после трябва да си ги ям сама. Тази вечер салата ще е - настъргани цвекло, моркови, кисели краставички и майонеза. Може да сложа и царевица, но не я обичат много.
 
Правих си експерименти преди време със сурово цвекло.. Та да кажа, кое е отвратително, направо не може да се яде:
- Настъргано червено цвекло + зеле + подправки
- Настъргано червено цвекло + настъргани моркови +кисело мляко

И двата експеримента завършиха в кофата за боклук.

nelka, а аз не харесвам как миришат домати, готвено зеле и диня, но хората все твърдят, че миришат апетитно.. как става това - не знам
:shock:
 
Ами то явно опира до вкуса на човек - при всеки е различно. Ние у нас най-често ядем червеното цветло като допълнение на салатата от зеле и моркови.
 
Werty,

Всичко бях чувала, но някой да не обича диня наистина не бях срещала!! :shock: Някога в блока имаше едно момче, което не ядеше домати и виж какво впечатление ми е направило това: още го помня. Но за диня не бях чувала.

При мен тя е едната половина на дилемата, другата е черешите. Все имам проблем коя част на лятото да избера за да дойда в БГ : едните са рано, другите са късно, а аз така ги обичам и искам да си отям когато име сезон. :idea:
 
Нелка, това да ти е проблемът - редувай ги - една година през май, другата през август. А най-лесно е да стоиш цяло лято в БГ! :)
 
Абе ние като дойдем не че не се заседяваме... Не сме от 14-дневните туристи. С други думи хващам сезона на повече от един плод. И на много краставички. :cool: [:] Ама МНОГО!
minigif00131.gif
minigif00133.gif
 
Червено цвекло

Здравейте!
Моята свкърва ми даде едно червено цвекло, настъргахме го , овкусихме го и ужас с вкус на пръст, гадост.
Но един ден отивам на гости в тях / свекървата/, беше направила следната салат:
червено цвекло, настърган, настъргн морко, ситно нарязано зеле и една настъргана ябълка, като подправка пресни магданоз и целина, беше станало превъзходно, макар че бях казала че повче няма да вкуся цвекло. Но салатката беше станала много хубава, колко ракийка пива...
 
Салата (syrovo zveklo!):
Дресинг:сок от 1/2 лимон;1/2 Ч.л.Сол; 100г смлени бадеми, 1л смлян копър,1-2 склидки чесън,200 г Crème fraîche(кисела сметана, кис. мляко...)
Салата:2 глави цвекло (фино насатргани), 4 ябълки (едро настъргани)
Приготвя се дресинга, залива се салатата и се оставя часове да се овкуси.Обърква се хубаво едва преди сервиране.
 
салата 2/препоръчвам тази рецепта- с вареното цвекло и не забравяйте- супер здравословно, а с мириса и вкуса се свиква:) /:
Сварено цвекло-500г;12 едро нарязани ореха;2 фино нарязани зелени (по възможност)лъка, смляна склидка Чесън,3 сл олио, 1 сл оцет,сол+пипер-на вкус.
И почакайте да се овкуси!
 
liana каза:
Мъжът ми се върна от пазар и вместо черна ряпа ми донесе червено цвекло. Чела съм, че е много полезно, но толкова. Досега не сме яли такова. Настъргах малко и овкусих с оцет, олио и сол - ами добре е.
Ако имате опит да ми предложите какво да го правя!
Мерси!!!
Iliana, можеш да направиш и зеленчукова крем-супа:настъргани моркови, ч. цвекло, картофи пащарнак и каквото се сетиш още някаква мазнина, вода -сваряваш в тенджера под налягане 5-6 мин., пасираш и поднасяш с препечени или
пържени хапки хляб. Наздраве!
 
то добре с идеите, ама от 09.01 до 16.03 дали не е използвала вече цвеклото :? :?: :?: :?
 
Назад
Top