Хайде да си направим историческо-гобленарски музей

• Началник на темата Началник на темата ANIMONI
  • Начална дата Начална дата
И аз съм за идеята ,но мисля че първо трябва да се набележат картинките и тогава да се види кой може да направи схемите.Много е важно схемите да са добри и лесни за шиене.Аз все още не съм решила какво бих ушила.Ще се поровя в интернет и ако намеря нещо ще пиша.Повечето ми гоблени са със схеми от интернет ,напатих се от купени гоблени и предпочитам ако се направят схеми тогава да шия нещо

skorpion,скоро ли ще пътувате до София или да се свържете с ф-мата да знаем как и на какви цени ще ни доставят гоблените.Ботев и Левски са графики,така че е достатъчно да ми предоставят схемите и да започвам,докато си подсигурим другите схеми.

А защо да закупуваме комплектовките :confused: Не е ли достатъчно ,че ще шием? Според мен ,след като е за такава благородна кауза,фирмата или да предостави по един безплатен комплект или поне схемите на тези гоблени,които ще се шият. а ние ще си ги комплектоваме. Да си преценят,къде интересът им е е по-голям.

Анимони, я успокой малко топката .Вземи едно студено душче или най-добре се натопи в морето и охлади страстите :D Разбирам ентусиазма ти, но се върни малко назад по страниците и виж колко човека са проявили заинтересованост. Аз не мисля ,че 5-6 човека са достатъчни за такава грандиозна все пак по мащабите си идея. А както смятаме да ангажираме този и онзи, отговорността ни става по-голяма. Не можем толкова бързо да вземем решение, нали трябва да се избистри идеята. Миличка, ако толкова не можеш да издържиш почвай да шиеш,но моят съвет е поне да си избереш такъв модел,че спокойно да можеш да си го закачиш в дома,ако случайно нищо не стане с това,което сме намислили, и който ще ти напомня само за добрите намерения,които сме имали.
И съгласи се,че не можем все пак изведнъж да захвърлим всичко,което сме решили да си шием планувано или не и да започнем нещо все още неясно.
[image]http://s4.rimg.info/45f02bf529adf8b8188a1ba66722a035.gif[/image]

ОК. според мен с мълчание няма да стане,а както писа TDK/ако не греша/трябва да се популязира.Постепенно като се започне,като обсъждаме и показваме както в етапи кой докъде е стигнал още хора ще разберат и вероятно ще решат да се включат,но може и да греша.

Не, не грешиш, права си! И трябва да поддържаме темата винаги актуална,за да я забележат и тези,които по-рядко влизат във форума.

Аз също бях пропуснала тази тема.Значи,идеята е страхотна,но не бързайте.Аз бих помолила модераторите да изпратят емейл на регистрираните във форума с темата.Така всички ще я видят.Да се сложи и анкета,дали и колко доброволци ще има.И чак после може да се реши дали да се организра нещо такова.Аз също съм от доброволките.Харесват ми графиките и мадарският конник.Тъй като говорите за тема,може да се направи така:в зависимост от това колко доброволци ще се съберат ,да се ушие по една историческа забележителност от град,историческо време или историческа личност.Значи ако се избере само една от тези тема,търсят се снимки съответно само от тази тема и так не става объркване.По-добре е да се ориентираме към тема,към която има вече доста изработени гоблени.Иначе да се молиш на фирми.........:confused:

Изчетох всички ..Простете ми нахалството , че ще си позволя да ввзема отношение , без да съм гобленар , но не се стърпях:crazy:
Идеята е НЕВЕРОЯТНА....СТРАХОТНА .:clap: Адмирации за което :kissyou:

И май всички сте прави - трябва популяризиране.и систематизиране ...
и време...много време..
Мисля , че не е лошо творбите в експозицията да са по епохи... Тоест...например ...кът за Руско турската войа....за след Освождението....старобългарска хералдика....владетели.....и т.н.

Ще е огромен труд , но мисля , че си заслужава:thumbup::kissyou:

:idea: ей момичета като ви чета и се сетих че гоблените са били символ на богатство преди векове и тези символи са останали по стените на италианското пресидентство http://www.governo.it/Presidenza/storia_chigi/visita_img/arazzi02.html
Прекрасна идеиа , но маи пътя към проекта трябва да е дълъг колкото и пътя по изработването му.
Аз за сега ниамам предложение, но ще мисля. Красива е идеята:clap: :kissyou:

Здравейте момичета! Аз отскоро съм в този форум и за пръв път в тази тема. Много ми хареса идеята ви и с удоволствие ще се включа. Аз съм от Габрово, а тук има много исторически материал. Има и подходящи снимки ( напр. Етъра,Боженци,Рачо Ковача,Априловската гимназия с паметника на В.Априлов.Само да се организира изработката на схемите.

Предложение

Изчетох всички ..Простете ми нахалството , че ще си позволя да ввзема отношение , без да съм гобленар , но не се стърпях:crazy:
Идеята е НЕВЕРОЯТНА....СТРАХОТНА .:clap: Адмирации за което :kissyou:

И май всички сте прави - трябва популяризиране.и систематизиране ...
и време...много време..
Мисля , че не е лошо творбите в експозицията да са по епохи... Тоест...например ...кът за Руско турската войа....за след Освождението....старобългарска хералдика....владетели.....и т.н.

Ще е огромен труд , но мисля , че си заслужава:thumbup::kissyou:

Здравейте момичета и момчета!
тъкмо си мислех да предложа и моята помощ.
Да ви кажа честно малко плашите с толкова много идеи накуп. Мисля, че е добре да систематизираме нещата, за да се следи една основна идея. Подкрепям Ралица, но мисля, че ще е добре да го караме по историческа последователност.
пример: от основаването на България през Средновековието, Възраждане и ново време.
Това може да включва хора, местности, знамена и символи, паметници на културата, известни картини отразяващи съответния период и др.
Но нека да съставим нещо като каталог по епохи (ако има достатъчно място във форума, където всеки може да качва предложение - за това имаме нужда от помощта на някой от администраторите) ще можем и да подредим съответните предложения.
После си ги разпределяме и хващаме иглите!
Какво ще кажете?

идеи

Ако не сте се отказали още от идеята, бих искала да споделя с вас още няколко мои хрумвания.
Можем да разделим картинките по групи:
-исторически личности
-исторически местности
-исторически събития
-исторически символи
-фолклорни мотиви - носии, танци, обичаи
-културно наследство - гробници, златни съкровища и др.
-може да се ползват и предложенията за българските символи
И тъй като идеята бе за благотворителна експозиция, не може ли да се организира накрая търг, на който да се предложат ушитите гоблени и средствата да се дарят на нуждаещи се (домове за деца, лечение на болни деца, домове за възрастни, и др)
Искрено се надявам тази идея да се осъществи и ще се радвам да помогна с каквото мога!:kissyou:

Аз мислех,че целта е да остане за поколенията и да се гледа в музеите,но което е твърде вероятно да не стане нищо,защото идеи много,но желаещи за шиене...?

Ето човек,който не остава само с добрите си намерения, а направо действа. :D И докато се наканим,кое, как, какво - аз също ще направя нещо,на което вече има готова схема. Иска ми се да ушия Аспарух,ако скорпиончето ми изпрати схемите . Макар че пак започвам да умувам :confused: кой ще отговаря за тази музейна сбирка,къде ще се води на отчет и контрол и всички подобни въпроси от организационен характер. За това ми се иска да направя Аспарух,че ако недай Боже всичко пропадне,поне да го подаря на внуците си. Все пак са половин българи .

Здравейте момичета,
явно започваме с хановете, така ли?
Видях, че Росица Бакалова предлага хан Крум (http://goblenbg.hit.bg). Ако ще правим ханове, да си го поръчам и да го почвам?

Здравейте момичета!Докато непрестанно следя развитието по темата, у мен възникнаха хяколко въпроса. Дали някой ще говори с представител на галерията и дали ще се съгласят с подобо начинание? Разгледах каталога на фирма Български гоблен и всичките гоблени много ми харесаха.Обаче как ще става поръчването и какви са цените? Освен това някой трябва да се заеме с разпределянето, за да не се получи дублиране на гоблените. Ако например се поръча по един брой от цялата колекция дали няма да се направи отстъпка от цените, а безплатната реклама на фирмата от нас. Аз лично с удоволствие ще ушия 2-3 гоблена.

и на мен много ми допода идеята, но ми се иска да ушия нещо от Априлското въстание - може би Райна Княгиня със знамето

Аз съм готова с надписа от Омуртаговата колона и ще направя скоро 1 от хановете като начало.Разбирам идеята като музейна сбирка

защо не ни покожеш Омуртаговата колона? аз бих искала да я ушия за подарък. можеш ли да ми я пратиш на iva_koti@abv.bg

napetia,skorpion е шила доста от хановете,затова ако искаш първо да я помолим в темата за България/ http://www.goblenite.org/showthread.php?t=1968 /да качи схемите които има.Но ако искаш можеш направо да си го поръчаш.Аз имам малко да довършвам и после мисля да опитам с кирилицата,а след нея да си избера нещо от схемите ,които имам-Етъра,Пловдив...Друго,което се сещам е ,че въпросната фирма има графика на Паисий.Какво ще кажете да го ушия и под него да избродирам откъсче от "История славянобългарская".Знам че това,което избирам е по-лесно ,но с две деца ако подхвана нещо по голямо ще го шия с години

Ами чудесно, ще чакам и ще следя темата за България.
На мен лично идеята за Паисий много ми харесва!!:clap:

Сега се сетих, че ми изпратиха схемата на "ПО жътва" на Майстора, мога да направя и нея, ако ви се вижда подходяща, може би попада в секция "Бит":confused:

Вече имам схемата на Етъра. Skorpion ми я изпрати. Остава да си набавя конците и започвам . Освен това много ми харесва снимката. Дано се получи, че това е едно от любимите ми места.

Назад