Хайде да си направим историческо-гобленарски музей

• Началник на темата Началник на темата ANIMONI
  • Начална дата Начална дата
Днес видях гоблените на skorpion с хановете и ми хрумна една идея.Всяка от нас,която иска да ушие по един гоблен с историческа личност,местност,сцена.Само че трябва тези от нас които разбират от правене на схеми по снимки да предоставят схемите.И след като бъдат ушити ще действаме за музея.Може да бъде пътуваща изложба,която да се предоставя на историческите музеи във всеки град.Въпроса е да се организираме за създаването на схемите,да се уговорим коя кой гоблен да ушие,а мястото /музеите/ където да се показват ще се организира по-бързо.Поне така си мисля.Пишете какво мислите за идеята ми и да се организираме.Можем да създадем нещо,което не съм чула да го има някъде-да сме първите.

Хубава идея, но ще трябва доста път да извърви,докато стане реалност. Но в най-лошия вареант ще си направим поне по едно гобленче-уникат. Мисля,че за ушиването ще се намерят повече желаещи,отколкото за разработването на схемата.
Но пък има вече и доста такива гоблени в темата България, а и доста от тях са ушити.
Аз подкрепям тази идея. Бих ушила Мадарския конник,ако има кой да разработи схемата.Казвам разработи, а не да се пусне само през програмата или в "Иголки".

Имаме много забележителности,но кой ще направи схемите?Но иначе ми допада идеята.Но много стени ще трябва да разбием.Има ли гоблен за Шипка?

Идеята е много добра!

Проблемът ще е с разработването на гоблените по картинки!:confused:

Може би като първи етап - да се поровим и да намерим картини, по които да се разработят гоблените.

А защо не и да направим нещо като конкурс - с гласуване!

От утре ще започна да се ровя!

Идеята е страхотна.Поздравявам ви!Въпросът е какво точно ще включва като тематика.Дали забележителности,личности и знамена или ще се прибавят и картини с определени събития в историята на България.:confused:

Какво ще кажете за това?Това са опълченците на Шипка и веднага го видях на гоблен,ако го направят.

Много хаотично се хвърляме в избора . ТДК е права като казва добре да обмислим тематиката - по картини отразяващи дадено събитие /сцена/ от историята ни , обекти представящи страната ни, лица свързани с историята ни и т.н. Пък и достатъчно желаещи трябва да има за благотворителност.Все пак става въпрос за ушиването на не малки по размер гоблени. Да не изпаднем в ситуация да се съберат десетина гоблена само и то коренно различни по тематика. Май наистина трябва да си направим предложенията и да се подложи на гласуване първо тематиката.
Опълченците на Шипка е добър избор. Също добър би било и двореца в Балчик с ботаническата градина, Кулите на баба Вида /там Скорпиончето да действа/,крепостта Царевец. Като се прибавят и вече разработените Етъра, Трявна,Мелник,Несебър,Стария Пловдив , Рилския манастир, Ботевата чета - мисля,че ще се получи приличен кът в бъдещия музей.
Но ето -само до тук,ако всичко се реализира са нужни 11 доброволци за бродиране. Да не говорим за останалите -знамена,гербове,или нещо друго. Поне аз за сега не виждам толкова желаещи за участие.
И още нещо - нека да помислим и по този въпрос - гоблените ,които тепърва ще се разработват да са такива,че да пораждат желание и у други хора да поискат да си ги ушият . Май за много неща трябва да се помисли :confused:

Направих си труда да намеря малко качествени снимки.Да ме извини автора на някои от тях,че ги показвам,но ако изберем да правим гоблени по тях ще му поискаме специално съгласието му.Дано да ни го даде.
Ето: Асеновата крепост
Баба Вида
Мадарски конник
Родопи

Балчик двореца
Боженци
Велико търново
Копривщица

Белоградчик -първа и втора снимки
Казанлъшката гробница -стенописи

Покрития мост в Ловеч - 2 снимки
Калиакра - 2 снимки

Бихме могли да добавим и маската на ТЕРЕС, и Панагюрското златно съкровище.
Оооох, много е трудно да се създаде някаква систематичност.Трябва някой по-компетентен в това отношение да направи нещо като план как би трябвало да изглежда една такава експозиция. Въртят ми се различни варианти,но не бих могла да се справя както трябва с това :(

Момичета, просто не трябва да бързаме!
Първо - ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ - още много малко форумки са погледнали тази тема. Напр. аз - месеци не съм надниквала в тема "Новини".
Второ - събиране на повече идеи за тематиката. Може бе ще е добре да не се разпростираме много нашироко.
Трето - събиране на повече предложения и гласуване.
Четвърто - събиране на доброволци за ушиване на гоблени.

Тъй като това няма да са малки гобленчета, а по-големи и внушителни творби, те отнемат много време. Поне на мен много повече от една година.

ИЗВОД:
Мераклиите за това начинание ще трябва да са много сериозни хора!

С една дума, да започнем от ПЪРВО - ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ и да видим, до къде ще стигнем!

Съгласна съм с популяризирането на идеята на Таня.Моето предложение е така или иначе се организират срещи на форума.На следващата ,която е за съответния град,да се обсъди идеята за такава изложба.Най-много след около месец(ако срещите са веднъж месечно)една част от участниците във форума ще бъдат информирани.Другото ми предложение е(но това модераторите ще кажат дали е възможно) в най-посещаваните теми да бъде поставено съобщение за тази изложба.Надявам се ,че съм обяснила какво точно имам в предвид.:kissyou:

Момичета, просто не трябва да бързаме!
Първо - ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ - още много малко форумки са погледнали тази тема. Напр. аз - месеци не съм надниквала в тема "Новини".
Второ - събиране на повече идеи за тематиката. Може бе ще е добре да не се разпростираме много нашироко.
Трето - събиране на повече предложения и гласуване.
Четвърто - събиране на доброволци за ушиване на гоблени.

Тъй като това няма да са малки гобленчета, а по-големи и внушителни творби, те отнемат много време. Поне на мен много повече от една година.

ИЗВОД:
Мераклиите за това начинание ще трябва да са много сериозни хора!

С една дума, да започнем от ПЪРВО - ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ и да видим, до къде ще стигнем!

Таня, мнението ми почти се покрива с твоето. Разликата е само в следното- първа ,втора и част от трета точка могат да се движат успоредно,за да не се губи време по организацията. Но ти си права,че макар и последна точка четвърта е най-важната-доброволци,защото става въпрос за сериозен труд . Освен ,ако не направим някакво колективно ушиване, т.е. по-големите гоблени да се шият от няколко човека. Така може би ще има и повече желаещи да се включат.

Скорпионче, не е достатъчно само да се пусне картинката през програмата.За това има само единични бодчета. След това суровата схема трябва да се дообработи,но не всеки го може това. И аз се опитвах да правя с програма,дори и след това поизчиствах,но трябва да го имаш усета,което си е природна даденост и за съжаление,не може да се научи,колкото и да се стараеш. За това говорим,че схемите трябва да се направят от професионалисти.

Назад