Панагюрски тутманик

  • Началник на темата Началник на темата Ducky
  • Начална дата Начална дата

Ducky

Модератор
Слагам и аз една рецепта :)
Не съм го правила никога, но много пъти съм си хапвала...:)
Майка ми го прави днес и аз снимах около нея. Снимките не са добри, но тя през цялото време мрънкаше да не снимам :) Ама аз инат...снимах. И накрая ми каза: А сега да те видя как ще запишеш рецептата като слагам на око от продуктите.
Ама каза де. Макар всичко да е "горе-долу толкова".

Продукти:
На 1кг брашно (горе-долу) се слага 0,5 l топла вода, в която се слага половин чаена лъжичка сол и то непъна, абе да е малко.
1 яйце
200-250 ml олио
1/2 малко (от125 гр) пакетче масло
около 400гр сирене, който обича да слага смело и повече

Брашното в никакъв случай да не е от това за сладки, имало някакви набухватели,а не трябват такива. И да се пресее.

Така. Приготвянето е в картинки:

Замесва се тестото от брашното, водата със солта, яйцето и една супена лъжица олио. Меси се докато стане полутвърдо, изглежда като на втората картинка - така че да не се разтила като се остави, а си стой на топка.
 
Разтопява се маслото в половината олио. Като, ако в маслото има вода трябва да се изпари. Внимавайте - много пръска. Макар днес маслото с което го правихме да беше Президент.
Правят се топки около 20 за тези продукти и се оставят в останалото олио за 20 минути. Държат се в олио за да не изсъхне повърхността им.
 
Всяка топка се топи в разтопеното масло с олио. То трябва да е топло по време на работата, за да се отпуснат топките и да се разточват лесно. Топките се разтеглят на ръка в тавата, като се прави колкото се може по-тънък лист. Върху разтлания лист се поръсва 1 или 2 лъжици от маслото, в зависимост от желанието за степента на мазност, и се поръсва с натрошено сирене.
 
Листа се завива на пакетче, като всеки следващ се увива около направеното до момента, като готовото се слага така че там където е събрано завитото да е надолу, това се прави за да не се събират дебелите крайща на листовете на едни място. Извинявам се, че точно това не го снимах, но приспивах бебето тогава :)
Оставят се 2 топки - може най-малките, за най-отгоре. Когато се стигне до тях направеното до сега се слага в тавата където ще се пече и последните 2 листа не се увиват около целия тутманик, а се слагат само отгоре, като и върху тях се слага масло и сирене. По средата се прави дупка с пръст, например. Така трябва да изглежда преди печене.
 
Оставя се да престой 30 мин, слага се в студена фурна и се пече на 200 градуса....а за минутите ще питам, но трябва да стане тъмно златисто.
Като се изпече се напръсква с ръка с малко вода и се завива с хартия и кърпа отгоре да се задуши.
 
Аз го харесвам докато е топъл и хрупкав. Като се подгравя му се губи вкуса. Много си похожда с айрян.
В Пангюрище съм виждала, след като се опече тутманика да се поръсва с захар о тогава се завива за задушаване. На мен лично обаче, това смесване на сладко и солено не ми харесва.
 
Да ви е сладко!
Ей, измъчих се докато го опиша, но ако пробвате ще разберете, че си струва.
 
Звучи ми много вкусно, а и много обичам тестените неща. Копнах си рецептичката, мерси много.
 
Специални поздравления на тази майка.Като го гледам този тутманик и...да не казвам повече-като ми се събере фамилията около Коледа ще го направя,и в мислите ми ще ви наздравя.
 
Ducky,

Много дни минаха откак помести рецептата си, а тя все не ми излиза от главата.
Възхитително! И продуктът изглежда страхотно, и трудът , който си вложила не ми дава мира.
Имам нужда да ти кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ!
k57.gif


Все чакам да дойде подходящ момент за да направя един опит.
gifsd47.gif
 
И на мене ми хареса рецептата и онагледяването. Ще го пробвам.
Нелка, това момиче гладно ли е или така ми се струва :? :)
 
Благодяря ви за отзивите. Вие само пробвайте, и ще видите що за вкусотия е:) Само едно забравих, мисля, да напиша преди:
ЛИСТОВЕТЕ ТРЯБВА ДА СА МАКСИМАЛНО ТЪНКИ, КОЛКОТО ПОЗВОЛЯВА БЕЗ ДА СЕ НАКЪСАТ, КАТО ЦИГАРЕНА ХАРТИЯ ДА СТАНЕ!

Хм! Казала съм го:)
Ама това яркото нека стои да си знаете, че е важно :)
 
Не съм сигурна, че ще успея да разтегля толкова тънки кори, без да се разкъсат. То това си е майсторлък :yes:, Ducky.

Нелка, да намериш едно момиче, което прави баници, а не само ги пробва (за всеки случай да поясня, че иде реч за момичето от гифчето
gifsd47.gif
)...
А като намериш, ми го дай на заем :cool: [:]
 
Драга ми Алис! :twisted:

Кажи ми къде да ти нбамеря ЯПОНКА, която да хапва БАНИЦА!!!!
Ей затова момичето си яде ориз, ама ние в нашия случай го минаваме за тутманика на Ducky.


Влязох тук за да надникна още веднъж в рецептата.
Така ми се иска да направя утре един опит, а как знам че не става само с един... И все се опивам да отложа.
Много ми допада че тук няма мляко и заливки; подобнен вариант си правя и аз по една "мързелива" схема.

gifsd84.gif
 
Нелка, нали знаеш, че се шегувам! То беше малко в преносен смисъл - като ме мързи да си направя, търся си помощник! И аз съм му мераклия на тутманика, но вече втори ден съм на ябълки+капучино+айрян.
gifsd88.gif

Ама да не си помислиш, че за цял ден, само до към осем вечерта. С тия тестенички и сладички неща само растем, ама нашироко :D :D :D.


П.П. Не е за вярване, но сигурно ми предаваш желанието за цвят на текста (горния). След като избрах цвят, видях, че и ти си писала с него. [:] Отбелязвам го, защото не се случва за първи път.
 
Здравей, Дъки! :idea:

Най-после се реших да направя и аз една баница, но денят- къс, няма време за всичко, така че се получи "мързелива".
И дума да не става че може да се сравнява с твоята "истинска", но въпреки това ще поместя снимки. В случай че на някого му е интересно, е по-лесно с картинка отколкото със словесни обясднения.

Тестото е малко по-различно:
2 яйца, 2,5 дл вода, малко оцет и брашно
Количеството масло, което ползвам за намазване е минимално: повече е от 50г, но няма 100.
Не слагам никаква плънка, само поръсвам с малко сол.

Това от снимката е половината от тестото. Pазделям го на две и точа две баници: по една за половинката ио за мен! :lady:

000326427.jpg


000326428.jpg


000326429.jpg


000326431.jpg
 
Нелка, още днес ще пробвам да направя такава баница. Много апетитно изглежда опечена. "Малко оцет" сигурно е 1-2 суп. лъж. Интересното е, че не слагаш сол в тестото, а поръсваш - може би солта оказва влияние на тестото по някакъв начин - какъв анализ ти дръпнах на рецептата ... не е истина!

П.П. Ще я направя с едно яйце :wink:
 
панагюрски тутманик

"Листа се завива на пакетче, като всеки следващ се увива около направеното до момента, като готовото се слага така че там където е събрано завитото да е надолу, това се прави за да не се събират дебелите крайща на листовете на едни място."
Това не ми е ясно как става, и все се каня да те питам?
 
Назад
Top