teen_f
Гобленар
Супи
Италианска доматена супа
Продукти: 1/2 чаена чаша олио, 4 глави лук, 1 скилидка чесън, 1 кг домати, 1 л бульон от месо (може и на кубчета), сол, черен пипер, щипка захар, 6 листенца босилек, 1 стрък магданоз, 1 малко клонче мащерка, 1/4 л сметана, 50 г сварен ориз, препържени кубчета от бял хляб.
Начин на приготвяне:
Сгорещете олиото и запържете в него лука и чесъна ситно нарязани. Добавете доматите ситно нарязани и задушете супата 5 минути. Доливайте с бульон. Подправете със солта, черния пипер и захарта и оставете още 20 минути леко да ври. Добавете билките. Оставете супата захлупена още 10 минути, за да поеме аромата (изсушените билки трябва да поврат повече). Прекарайте през цедка, застройте със сметаната и добавете сварения ориз. Сервирайте с препържените кубчета хляб.
Детска вегетарианска супа-топчета
Преди всичко друго се правят топчетата - в купичка се смесват 40 гр разтопено масло, едно яйце и две трети ч.ч. грис (за предпочитане царевичен, стават много красиво жълти, но може и с обикновен). Подправя се на вкус - малко сол и зелени подправки. Слага се в камерата на хладилника да се стегне.
Слага се да заври вода, посолява се и в нея се варят супени зеленчуци, настъргани на ситно ренде - морков, чушка, целина, може лук. Варят се 10-тина минути до омекване, може да се пасират или да се оставят така.
После с лъжичка се правят малки (защото много се надуват) топчета от грисената смес и се пускат във врящия на слаб котлон бульон. Не се бърка изобщо!(иначе топчетата моментално се разпадат - става просто гъста супа, подобна на крем-супа, пак е вкусно, но няма топчета). Ври така на слабо 5 мин без бъркане и се изключва. Прибавят се зелени подправки - целина листа или магданоз - оставя се да постои още 10-тина минути на изключения котлон пак без бъркане.
За сервирането вече топчетата са се стегнали и си запазват формата,ако не се бърка твърде енергично.
Рибена супа
Продукти:
500 г дребна риба, 2 малки моркова, 2 глави лук, 3 корена магданоз, 2 резена целина, 1 – 2 корена пащърнак, 1 дафинов лист, черен пипер на зърна, 30 г олио, 1 яйце, лимонов сок.
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете на ситно зеленчуците. Варете ги в посолена вода до омекване, след което прецедете бульона и го прекарайте през цедка. Разредете с малко вода и отново го сложете на огъня. Щом заври, прибавете измитата и почистена риба. Добавете дафиновия лист, зърна черен пипер и олиото. Варете още 20 минути.
Застройте супата с яйцето, разбито с лимонов сок или оцет и поръсете обилно с магданоз.
Рибена чорба по воденичарски
Продукти:
500 г мерлуза (с главата), 2 моркова, 1/4 глава целина, 1 корен от магданоз, 3 супени лъжици олио, 1 глава лук, девесил, черен пипер, сол и лимонов сок.
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и обезкостете рибата. Нарежете на парченца. Рибните отпадъци и 1/3 от морковите, целината и корена магданоз залейте със студена вода, посолете и варете на умерен огън. Полученият зеленчуков бульон прецедете. Задушете в олиото и 1 супена лъжица вода лука и останалите зеленчуци до омекване. Поставете рибният бульон отново да заври и в него прибавете задушените зеленчуци. Варете супата до омекване на рибата, подправете със сол и лимонов сок и поръсете с дребно нарязан девесил и смлян черен пипер.
Минестра – супа в гърне
Продукти за 2-3 порции:
4 с.л. растително масло, 1 скилидка чесън, 1/2 ч.ч. ситно нарязан кромид лук, 1/2 ч.ч. нарязана на тънки ивички целина, 1 ч.ч. нарязани на кубчета моркови, 2 ч.л. доматено пюре, 5 ч.ч. бульон, сол, черен пипер, 1/2 ч.ч. пресен зелен грах, 1/2 ч.ч. зелен фасул, начупен на дребни парчета, 4 с.л. ориз, 2 дафинови листа, 2 големи домата, с.л. настъргано сирене.
Начин на приготвяне:
Нарязаните ситно чесън и лук се запържват в олио, добавят се целината и морковите и се задушават. Изливат се бульонът и доматеното пюре, изсипват се солта и черният пипер и се варят на слаб огън. Прибавените грах, начупен зелен фасул, ориз и дафинов лист се задушават, докато омекнат. Накрая се слагат нарязаните на филийки домати и настърганото сирене.
Всичко се задушава още 5 минути и веднага се поднася.
Булгурена супа по полски
Продукти:
200 г булгур, 1 връзка корени а супа, 1 глава кромид лук, 2 с.л. сушени гъби, 1 с.л. масло, 2-3 жълтъка,1/4 ч.ч. заквасена сметана (или кисело мляко), 2 1/4 л месен бульон, 2-3 с.л. лимонов сок, сол.
Начин на приготвяне:
Булгурът се вари във вода до омекване, след което водата се излива. Изчистените, нарязаните на дребно корени за супа, нарязаният на филийки лук, гъбите (сушените се варят предварително) се запържват в масло се варят до омекване в месен бульон. Жълтъците се разбиват със заквасената сметана и малко месен бульон и се изливат при непрекъснато бъркане в свалената от огъня супа. Прибавя се булгурът. Загрява се още веднъж, без да завира. Подправя се с лимонов сок и сол. Сервира се гореща.
Картофена супа със заквасена сметана (Чехия)
Продукти за 3 порции:
1,250 л вода, 500 г картофи, 2 яйца, 250 г заквасена сметана (или прясно мляко), 2 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 2 с.л. нарязан магданоз (или копър), ким, сол.
Начин на приготвяне:
Обелените картофи се сваряват, като се добавят начуканият ким и сол. В бульона се излива разбитата с брашното сметана. Супата се оставя да кипне отново и накрая се прибавят нарязаните твърдо сварени яйца, маслото, магданозът (копърът) или други зелени подправки.
Супа от мозък
Необходими продукти:
1 бр. свински мозък (може и друг)
1 глава кромид лук
60 г масло
1/4 ч.ч. (50 г) брашно
1 л костен бульон
2 бр. яйца
1 филия бял хляб
черен пипер
индийско орехче
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Ситно нарязания магданоз се изпържва в 50 г масло, прибавя се брашното, изпържва се, постепенно се налива бульона, разбърква се добре и се прибавя ситно нарязания мозък, на който е отстранена ципата. Супата се вари 20 минути, пасира се, подправя се, посолява се, възварява се и се прибавят разбитите яйца. Поръсва се ситно нарязан магданоз и се поднася с изпържени в масло хапки бял хляб.
Италианска доматена супа
Продукти: 1/2 чаена чаша олио, 4 глави лук, 1 скилидка чесън, 1 кг домати, 1 л бульон от месо (може и на кубчета), сол, черен пипер, щипка захар, 6 листенца босилек, 1 стрък магданоз, 1 малко клонче мащерка, 1/4 л сметана, 50 г сварен ориз, препържени кубчета от бял хляб.
Начин на приготвяне:
Сгорещете олиото и запържете в него лука и чесъна ситно нарязани. Добавете доматите ситно нарязани и задушете супата 5 минути. Доливайте с бульон. Подправете със солта, черния пипер и захарта и оставете още 20 минути леко да ври. Добавете билките. Оставете супата захлупена още 10 минути, за да поеме аромата (изсушените билки трябва да поврат повече). Прекарайте през цедка, застройте със сметаната и добавете сварения ориз. Сервирайте с препържените кубчета хляб.
Детска вегетарианска супа-топчета
Преди всичко друго се правят топчетата - в купичка се смесват 40 гр разтопено масло, едно яйце и две трети ч.ч. грис (за предпочитане царевичен, стават много красиво жълти, но може и с обикновен). Подправя се на вкус - малко сол и зелени подправки. Слага се в камерата на хладилника да се стегне.
Слага се да заври вода, посолява се и в нея се варят супени зеленчуци, настъргани на ситно ренде - морков, чушка, целина, може лук. Варят се 10-тина минути до омекване, може да се пасират или да се оставят така.
После с лъжичка се правят малки (защото много се надуват) топчета от грисената смес и се пускат във врящия на слаб котлон бульон. Не се бърка изобщо!(иначе топчетата моментално се разпадат - става просто гъста супа, подобна на крем-супа, пак е вкусно, но няма топчета). Ври така на слабо 5 мин без бъркане и се изключва. Прибавят се зелени подправки - целина листа или магданоз - оставя се да постои още 10-тина минути на изключения котлон пак без бъркане.
За сервирането вече топчетата са се стегнали и си запазват формата,ако не се бърка твърде енергично.
Рибена супа
Продукти:
500 г дребна риба, 2 малки моркова, 2 глави лук, 3 корена магданоз, 2 резена целина, 1 – 2 корена пащърнак, 1 дафинов лист, черен пипер на зърна, 30 г олио, 1 яйце, лимонов сок.
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете на ситно зеленчуците. Варете ги в посолена вода до омекване, след което прецедете бульона и го прекарайте през цедка. Разредете с малко вода и отново го сложете на огъня. Щом заври, прибавете измитата и почистена риба. Добавете дафиновия лист, зърна черен пипер и олиото. Варете още 20 минути.
Застройте супата с яйцето, разбито с лимонов сок или оцет и поръсете обилно с магданоз.
Рибена чорба по воденичарски
Продукти:
500 г мерлуза (с главата), 2 моркова, 1/4 глава целина, 1 корен от магданоз, 3 супени лъжици олио, 1 глава лук, девесил, черен пипер, сол и лимонов сок.
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и обезкостете рибата. Нарежете на парченца. Рибните отпадъци и 1/3 от морковите, целината и корена магданоз залейте със студена вода, посолете и варете на умерен огън. Полученият зеленчуков бульон прецедете. Задушете в олиото и 1 супена лъжица вода лука и останалите зеленчуци до омекване. Поставете рибният бульон отново да заври и в него прибавете задушените зеленчуци. Варете супата до омекване на рибата, подправете със сол и лимонов сок и поръсете с дребно нарязан девесил и смлян черен пипер.
Минестра – супа в гърне
Продукти за 2-3 порции:
4 с.л. растително масло, 1 скилидка чесън, 1/2 ч.ч. ситно нарязан кромид лук, 1/2 ч.ч. нарязана на тънки ивички целина, 1 ч.ч. нарязани на кубчета моркови, 2 ч.л. доматено пюре, 5 ч.ч. бульон, сол, черен пипер, 1/2 ч.ч. пресен зелен грах, 1/2 ч.ч. зелен фасул, начупен на дребни парчета, 4 с.л. ориз, 2 дафинови листа, 2 големи домата, с.л. настъргано сирене.
Начин на приготвяне:
Нарязаните ситно чесън и лук се запържват в олио, добавят се целината и морковите и се задушават. Изливат се бульонът и доматеното пюре, изсипват се солта и черният пипер и се варят на слаб огън. Прибавените грах, начупен зелен фасул, ориз и дафинов лист се задушават, докато омекнат. Накрая се слагат нарязаните на филийки домати и настърганото сирене.
Всичко се задушава още 5 минути и веднага се поднася.
Булгурена супа по полски
Продукти:
200 г булгур, 1 връзка корени а супа, 1 глава кромид лук, 2 с.л. сушени гъби, 1 с.л. масло, 2-3 жълтъка,1/4 ч.ч. заквасена сметана (или кисело мляко), 2 1/4 л месен бульон, 2-3 с.л. лимонов сок, сол.
Начин на приготвяне:
Булгурът се вари във вода до омекване, след което водата се излива. Изчистените, нарязаните на дребно корени за супа, нарязаният на филийки лук, гъбите (сушените се варят предварително) се запържват в масло се варят до омекване в месен бульон. Жълтъците се разбиват със заквасената сметана и малко месен бульон и се изливат при непрекъснато бъркане в свалената от огъня супа. Прибавя се булгурът. Загрява се още веднъж, без да завира. Подправя се с лимонов сок и сол. Сервира се гореща.
Картофена супа със заквасена сметана (Чехия)
Продукти за 3 порции:
1,250 л вода, 500 г картофи, 2 яйца, 250 г заквасена сметана (или прясно мляко), 2 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 2 с.л. нарязан магданоз (или копър), ким, сол.
Начин на приготвяне:
Обелените картофи се сваряват, като се добавят начуканият ким и сол. В бульона се излива разбитата с брашното сметана. Супата се оставя да кипне отново и накрая се прибавят нарязаните твърдо сварени яйца, маслото, магданозът (копърът) или други зелени подправки.
Супа от мозък
Необходими продукти:
1 бр. свински мозък (може и друг)
1 глава кромид лук
60 г масло
1/4 ч.ч. (50 г) брашно
1 л костен бульон
2 бр. яйца
1 филия бял хляб
черен пипер
индийско орехче
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Ситно нарязания магданоз се изпържва в 50 г масло, прибавя се брашното, изпържва се, постепенно се налива бульона, разбърква се добре и се прибавя ситно нарязания мозък, на който е отстранена ципата. Супата се вари 20 минути, пасира се, подправя се, посолява се, възварява се и се прибавят разбитите яйца. Поръсва се ситно нарязан магданоз и се поднася с изпържени в масло хапки бял хляб.