Здравейте!
И аз съм чувала за пропуснатите бодове, но и че носят късмет, ако са изпуснати неволно, а не нарочно. Аз нарочно не съм изпускала бодове, но случайно имам изпуснати такива и то на ИКОНИ! Откривала съм пропуските впоследствие...
Друго, което съм чувала е, че ако докато шиеш гоблен за подарък ти се налага често да разшиваш, то той ще бъде много ценен от въпросния човек.
Лично съм се убедила в това. Ших една икона за племенницата си - шиех я за втори път и не е никак трудна ("Червената икона"), но ми се налагаше на няколко пъти да разшивам (за мой късмет винаги само по няколко бода). Готовият гоблен беше осветен в деня и църквата, където беше кръстена. От тогава племенницата ми постоянно си гледа иконата, много я харесва и разказва наляво и надясно, че й е подарък от леля.
Така, че не се ядосвайте, ако ви се наложи да разшивате понякога...
Освен това си позволих да не шия звездичките от фона на иконата (не ми харесваха). Смятам, че стана по-красива от оригиналната

, та може би важи и поверието за "дефектите" на иконите...
Иначе и аз съм чувала, че във всеки дом трябва да има коне и Богородица. Имам си подарък от мама "Коне на водопой", а в момента шия една Богородица (този път за себе си, че за подарък съм ушила няколко) и имам чувството, че самата тя стои до мен, докато я шия.
Преди няколко дни ме "грабна" една друга икона на Богородица, която беше само с цветна схема. Аз я пренабрах, но добавих знаците и рамка от друг вариант на същата икона (която беше с по-малко на брой цветове). Стана доста добре. Ако някой желае може да му пратя схемата.