ТОРТИ 3

• Началник на темата Началник на темата Скарлет
  • Начална дата Начална дата
Имах лекции,после изпити,ходя и на курс по испански и почти нямам време за форума.А,откакто се зарекох и да не правя разни сладки и солени изкушения,съвсем се загубих.....:smokin:

Успех с лекциите и изпитите и да знаеш ,че ни липсваш тук.:(

:gipsy: Ето какво се получи от едномесечния ми проект.

889c172994bd.jpg

Благодаря ти, Скарлет! Не само беше проектиране, а част от нещата трябваше да се научат, но мисля, че вече съм наясно. Време си трябва, време!

Алис,надявам се ,че ще ни разкажеш малко повече за твоя шедьовър.
Поне за мен ще е интересно.

Давам веднага записките по шедьовъра:

Торта 20 май

Тавата ми е с размер (вътрешен) 34,5/34,5 см.

Блат (рецептата е за 1 брой, а тортата направих с два блата, а вместо трети блат ползвах 2 пакета бишкоти):

6 яйца, 150 г захар, 120 г брашно

Крем (за обикновена торта правя крем с около 700 мл мляко и пропорционално останалите продукти):

2 л прясно мляко
16 суп. лъж. захар (с връх)
10 суп. лъж. брашно (не съвсем равни, но е и препълнени)
2 пак. ванилена захар (или ванилия)
250 г масло
8 яйца (отделят се жълтъците и белтъците)
орехи, печени бадеми (несолени) общо около 150 г
200 г напоени в ром стафиди
15 г (пакетче и половина) желатин (използвам на д-р Йоткер)

Приготвяне на крема

Разбиват се жълтъците със захарта. Брашното се смесва с част от прясното мляко – да стане на рядка кашичка. Млякото се загрява, като още в началото се добавят жълтъците със захарта, а брашнената каша към края (когато заври). Разбърква се непрекъснато. Използвам млековарка, за да не загаря кремът. Като се сгъсти, свалям от котлона, добавям маслото и ванилията. Продължавам да разбърквам и след като малко се охлади, добавям разбитите на твърд сняг белтъци с 1 суп. лъж. захар. Накрая добавям желатин, който предварително е накиснат в 150 мл вода до набъбване, разтопен е на водна баня и е охладен.

Шоколадов мус (почти копирам от рецепта на Нелка)

4 жълтъка
100 мл сироп (60 г захар и 40 мл вода)
210 г тъмен шоколад
420 г течна сметана (38% масленост) – ползвах 200 мл Президент , която е с 35 % масленост и 220 мл Хопла, която е с 25% масленост
3 листа желатин – като видях колко течно се получава, сложих 1 пакетче (10 г желатин), а 3 листа се равняват на 6 г, ако не се лъжа

1. Свари сироп от захарта и водата
2. Бий жълтъците, като постепенно прибавяш към тях горещия сироп
3. Разтопи шоколада (разтопих го в МВ). Смеси с жълтъците, прибави разтопения желатин.
4.Добави разбитата сметана, смеси добре

По съвет на Нелка, залях единия блат* с муса, като предварително малко напоих с прясно мляко (ама много малко) и го сложих да замръзне във фризера. След това го залях с ГОРЕЩА какаова глазура:

Отново от рецепта на Нелка, но по нейна препоръка само половин доза, която е следната:

Какаова глазура

75 г вода
125 г захар
50 г какао
75 г течна сметана
3,5 листа желатин – сложих ¾ пакетче, което е около 7 грама

Схемата на сглобяване беше: блат (умерено напоен с прясно мляко), крем, бишкоти (също напоени с прясно мляко), крем, блат* с мус и глазура (за който вече стана дума по-горе), най-отгоре украсата, а отстрани бишкоти и пурички.

За ограждане на тортата
– италиански бишкоти Савоярди (30 бройки) и 3 кутии пурички, но ми останаха и ги използвах за една по-миниатюрна тортичка. За малката тортичка пробвах ограждане с обикновени бишкоти, но частта им над тортата, която няма съприкосновение с крем е много суха и чак не се яде, докато италианските бишкоти са много вкусни, нищо, че са като сухари.

Захарно тесто за украсата:

Примерно количество: 125 г масло, пудра захар (докато стане тесто), 10 г желатин в 100 мл вода, обработен по описания по-горе начин.
Всичко се омесва и е готово за употреба.

Използвах 3 вида суха боя за сладки – червена, зелена и жълта и от разтворимите сокчета – ягода. Мъничко (неизмеримо малко количество) боя се смесва с капчици вода, хубаво се смесва и чак тогава се добавя към тестото. Разделя се тестото на няколко топки и към всяка се добавя желаната боя. След като се направят фигурките, оставят се да изсъхнат 2-3 дни. Изсъхват за няколко часа, но за по-сигурно ги оставих по-дълго. След това ги сложих в кутии във фризера, защото имат масло и се притеснявах да не добият лош дъх (почнах да правя украсата 1 месец по-рано). Хубавото на това тесто е, че лесно се работи с него, втвърдява се много добре и дори след престой във фризера, нищо им нямаше на розичките и останалите неща. Бях пробвала няколко други теста, но всички те не се държат така добре във влажна среда – навлажняват се и не са толкова вкусни. Пробвах парено тесто, с което също много лесно се работи, но хич не ми беше вкусно.
Зелените листенца на розите ги лепих към белите "бисквитки" с гъста глазура от вода и захар (варена). Консистенцията уцелих експериментално (не е трудно, защото лесно се добавя малко повече захар или малко повече вода). Белите подложки (приличащи на бисквитки) имат дупка в средата (за розите) и след намазване със захарна глазура, поръсих с кокосови стърготини.

Много ти благодаря ,че сподели рецептата за тази прекрасна торта!
Предизвикателство е да се заловиш с изработката й.
Информацията по рецептата ми изглежда изчерпателна ,остава да намеря време ,за да запретна ръкави.:idea:
Поздрави!

Записвала съм всички подробности, защото знам, че няма трудни неща - има неясни и неизпробвани. Имах своите притеснения по отношение на новите неща като муса с глазурата, добавката на желатин в крема, дали захарното тесто няма да промени вида си като бъде сложено върху тортата и тем подобни. За всичко трябваше да се помисли. Много ми беше притеснено как да нося тортата до ресторанта, защото е много по-лесно да я направиш у дома и само да я извадиш от хладилника. В крайна сметка всички притеснения са били излишни, защото желатинът си свърши работата, а съвсем не се отрази на вкуса. Е, все пак изпробвах преди основната торта, за да установя необходимото количество желатин. За човек, който прави често торти, няма нищо сложно. Аз правя торти само за празнични случаи (иначе нямам стимул).

торта

Момичета, необходима ми е солена торта да направя. Моля ако може да ми дадете рецепта. Благодаря Ви!
zhivka.visheva@abv.bg:confused: :rezando: :yes: :cookies:

Моята солена торта
:gipsy:

4 яйца
1/2ч.лъж.сол
1ч.чаша кисело мляко
6 с. лъжици олио
1 бакпулвер
150г натрошено сирене
2ч.чаши непълни с брашно

Разбиваш яицата,прибавяш постепенно солта,млякото,олиото,натрошеното сирене и бакпулвера омесен с брашното.Изсипваш в намаслена и набрашнена тавичка така,че слоят да е с дебелина 3-4 см за да може да бухне и да не стане тънък блата.Като истине го разрязваш на две и по средата мажеш със следната смес:

1 пак.крема сирене, извара,или обикновено сирене
настърган кашкавал-150г.
8 с. лъжици майонеза
8 с. лъжици заквасена сметана
подправки на вкус-червен пипер,магданоз,шарена сол

Отгоре аз я мажа пак с тази смес и я украсявам с маслини,кисели краставички и настърган кашкавал,като шприцовам розички от сместа.
Забравих да напиша,че някога слагам по средата и ситно нарязан колбас,или пушено месо.

А моята е следната : ВАРЕНИ КАРТОФИ,ЯЙЦА,КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ,ЛУКАНКОПВ САЛАМ,СИРЕНЕ ИЛИ КАШКАВАЛ - ВСИЧКО ТОВА НАСТЪРГАНО И МАЙОНЕЗА.В ТОРТЕНАТА ЧИНИЯ НАЙ-ОТДОЛУ СЛАГАМ КАРТОФИ,САЛАМ,СИРЕНЕТО,КРАСТАВИЦИТЕ,МАЖА СЪС МАЙОНЕЗА И ОТНОВО ,ДОКАТО СВЪРШАТ ПРОДУКТИТЕ ,А ОТГОРЕ Я УКРАСЯВАМ С НАСТЪРГАНИТЕ ЯЙЦА,МАСЛИНКИ И ДР.ДОБЪР АПЕТИТ!:kissyou: :kissyo:kissyou: u:

Назад