карвинг-кулинарно изкуство

• Началник на темата Началник на темата sonq
  • Начална дата Начална дата

sonq

Модератор
Винаги се впечатлявам не само от вкусното ,но ми добре украсено и поднесено ястие.От скоро научих за карвинг-резба върху зеленчуци и плодове.Родината на това изкуство е Тайланд и има своите традиции.Искам да се запозная с него с любителска цел.Интересувам се има ли книга на българси с уроци по карвинг и откъде могат да се закупят ножове/инструменти/?Едва ли ше науча изработката на сложни фигури,но по- лесните са приложими в ежедневието.
Прилагам някилко снимки взети от нета :

Сложните икебани са трудни.но една такава лилия,мисля ,че е достатъчно на масата,а може да се изработи с обикновен нож

Соня, скоро излезе една готварска книга " Време за готвене", която върви с диск с карвинг. Не съм го виждала, но ми казаха , че е много хубав. Книгата с диска струва към 15 лв. Има ги в книжарници " Хеликон " и " Пингвините "/ аз я видях в "пингвините " /
Успех! За инструментите не знам.

Благодаря itek:kissyou:
Именно тази книга събуди интереса към това изкуство.Купих си я наскоро и съм пробвала рецепти от там,много сполучливи и вкусни и изпълними.
Ето как изглеждат инструментите/картинката е от руски форум/

Ето една хризантема направена от китайско зеле.Използва се средната месеста част на зелката.Започва се от външните листа с длето и накрая се скъсяват с ножица вътрешните листа,а зелените се изрязват
За сега мога да правя цветя от репички.Ето погледнете тук:http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=696

Длета се намират по специализираните магазини за посуда за ресторанти и други заведения.

инструментите....

Благодаря itek:kissyou:
Именно тази книга събуди интереса към това изкуство.Купих си я наскоро и съм пробвала рецепти от там,много сполучливи и вкусни и изпълними.
Ето как изглеждат инструментите
Соня,инструментите с книгата ли вървят?И колко струва това удоволствие?Голямо предизвикателство е и за мен,В ,,Бон апети,, Звездев показа страхотен виртуоз и аз още тогава се впечатлих,но сега разбирам че не е невъзможно да се направи нвщо и от мен.

violeta petrova, инструментите се закупуват отделно.Снимката е от нета.Разбрах,че има такъв комплект на Бьорнер.Предполага,че е доста скъп.А в книгата има 100 рецепти и диск с 4 урока по карвинк.По диема+ има кулинарно предаване на Влади Илиев-"Време за готвене",младо момче ,много голям естет.Всяко ястие го представя отлично аранжирано.:amam: Жалко,че не ме устройва часа на предаването.

Длета се намират по специализираните магазини за посуда за ресторанти и други заведения.

Blagodarq alessina:kissyou:
Имам ли възможност ще тотърся в тези магазини.За сега пробвах с длета останали от ученическите години на дъщеря ми,които е ползвала по трудово обучение.:D
:kissyou: zoja77,принцесата жабка със сигурност ще я направя:idea:

мерси

Соня,благодаря за отговора.Аз съм гледала веднъж това предаване и много го харесах,но и за мен времето не е много удобно,а иначе обичам кулинарията и с най-голямо удоволствие бих приела всякакви нови идеи.Доста неща ме впечатлиха като се разрових сега из нета,но за жалост това според мен е много голямо изкуство и не се удава на всеки.

Соня, успех в новото начинание! :thumbup:

Не се и съмнявам , че пак ще създаваш фантастични неща !:kissyou:

А някъде има ли качена цялата книга, тук са само части :confused: Всичките са много красиви, чак да те е грях да ги изядеш :lady:

sweety,тук са показани картинки от руски форум показващи това изкуство.Книгата е авторска и излезе януари месец на пазара , струва 15 лв

Ами да, това са сканирани страници от нея и затова питах дали я има цялата, понеже е сканирана една част :lady: Ако я намеря накъде ще пиша :)

Иначе и на мен много ми хареса жабката, а и не изглежда особено трудна за изпълнение... :)

Всичко е толкова прекрасно, че не бих могла да седна и да го изям.

:clap:

Borner gi niama oshte tezi komplekti,daje na mesta ne sa gi i 4uvali,no v Solingen gi ima.Pokazaha mi 3 vida komplekti,po-malki ot tozi pokazan na snimkata na zena:120;165;180lv,izviniavam se no niamam kiriliza i poradi tazi pri4ina samo vi 4eta.

Назад