Как се прави френски възел - клипче

• Началник на темата Началник на темата sweety
  • Начална дата Начална дата
Безкрайно лесно е!Скоро ших един гоблен в който френския възел беше широко използван,но на самата схема много неграмотно беше обяснен.Направо като грешен дявол се мъчих да го докарам:idea:.Голяма мъка беше!И сега като видях колко просто се прави,направо онемаях.Благодарско!:kissyou:

Искам и аз да споделя моя скромен опит. В никакъв случай не вкарвайте иглата в същата дупка, защото ако опънете малко панамата френският възел ще се превърне в обикновен. На повечето места препоръчват иглата да се вкара между двете съседни дупки (тази от която излиза конеца и тази отляво), но една моя позната от Франция ме посъветва да вкарвам иглата по диагонал нагоре и наляво в средата на квадратчето и естествено да усуквам конеца около иглата два пъти.

Страхотно клипче. Наскоро си харесах един гоблен с френски възел и нямах представа за какво става въпрос и се чудех как ще го шия това нещо. Сега нямам търпение да го започна.

Благодарности и от мен за полезната информация.Аз като начинаеща съм шила само гоблен бод.Ще ми бъде интересно ако покажете и други бодове, които се използват при шиенето на гоблени.Чела съм, че има Вилеров бод, полукръст, контур, но не съм наясно как се правят и не съм виждала гоблени,където се използват няколко различни бода. Ще съм много благодарна, ако ни поограмотите начинаещите.:idea:

Назад