Видове гергефи и рамки за бродиране

• Началник на темата Началник на темата Oriane
  • Начална дата Начална дата
Пускам нова тема за гергефи, защото мисля, че е доста по-различна от "Някой ползва ли гергеф...", а и там дискусията се поизчерпи - стана ясно, че всичко е индивидуално и варира от "не мога без" до "не мога с" с всички възможни нюанси помежду им.
Реших първо подробно да изложа какво аз знам и ще ми е много интересно и други да споделят опит, особено за моделите, които не съм ползвала.
:shhh:
Започвам с най-разпространения:

Дървен кръгъл гергеф, който се състои от два обръча, които се пристягат с винт.
Такъв е първият ми гергеф, с него съм шила една възглавничка с бод "пълнеж" (там е задължително според мен), после и кръстчета.
Предимства (според мен):
- най-лесно се намира в магазините, има го в различни размери
- "класика", красив
Недостатъци (според мен):
- оставя следи на плата
- малко трудно се слага
- закача ми се конецът на винта

Пластмасов кръгъл гергеф:

Вътрешният обръч е от твърда пластмаса и е вдлъбнат, външният е от нещо като гума, прилича на уплътнение с объл профил (моля ако има специалисти да не се смеят на "техническите" ми описания) и плътно влиза в улея на другия, има и джаджа за закачване, т.е. може да се ползва и за рамка.

Такъв си купих, след като дървеният се оказа твърде голям за последната ми творба, а в магазина нямаше дървени малки. Подходих с недоверие, но сега съм му голям фен.
Предимства (според мен):
- изключително лесно се слага и маха (аз го свалям и слагам всеки път)
- изпъва добре
- махнала съм му джаджата за закачане и така нищо не ми пречи (както винта на дървения)
- оставя следи на плата (но по-слаби в сравнение с дървения)
- по-грозен е

Пластмасова рамка за бродиране

Състои се от пластмасови тръби, свързани с "колена" и пластмасови елементи за закрепване.

Вчера си купих такaвa (или по-точно такива, защото взех комбинация от тръби, които могат да се сглобят в три различни размера). Опитът ми е ограничен, защото само опънах плата и боднах десетина пъти, не знам при по-дълго бродиране как ще ми понесе.

Предимства (според мен):
- при правилно избран размер може да се опъне цялата творба, така че следите от притискане са само в участъци, където няма бродерия и които после се скриват от рамката
- много лесно може да се опъва по-силно или да се отпуска чрез въртене на закрепващите елементи

- оставя следи на плата, въпреки твърденията на опаковката (няма да го ползвам за черна панама, но за лен в натурален цвят - май да)
- много трудно се сваля
- по-тежък е, а и по-голям от кръглите, мисля като цяло ще е по-неудобен за маневриране, но може би се свиква

Дървена рамка за бродиране

Ползва се предимно за шиене на щампи и гоблени. Платът се навива на горната и долната част, които са облечени с плат. Виждала съм такава "на живо", но нямам.

Предимства (според мен):
- не оставя следи на плата
- лесно се стяга и отпуска с въртене
- при моделите със статив ръцете са свободни
- пак при моделите със статив може лесно да се закрепи и лампа + лупа

- продавачът твърди, че е твърде тежък, за да се държи в ръка и трябва да се купи модел с поставка или статив
- тези последните са скъпи

Има и версия на кръглия със стойка, такъв се предлага и от Гоблените.com. Ако някой има впечатления - моля да ги сподели.
Надявам се да не съм досадила много с моя обзор на гергефите.
:-|

браво за изчерпателната информация , аз отскоро ползвам и още съм непохватна но ми харесва ,някой тук беше казал че е по женствено , и съм абсолютно съгласна

Чудесни са ,но за хора които могат да шият с тях.Аз в това отношение съм "неграмотна".

От доста време шия с гергеф (имам от обикновенните дървени гергефи) и направо се измъчвам когато го забравя (че съм си доста разсеяна) на друг гоблен. А относно това че оставял следи по панамата не мога да се съглася. Вярно е че има притискане на ушитото, но след като се изпере и изглади всичко си идва на мястото. Дори и на черна панама не остават следи. Розата на Солария съм си я слагала на герфева и докато я шиех си личеше къде е било притискането, но след като го изпрах всичко си беше наред. :)

Murr,

Много ти благодаря за мнението. Така ще ми е по-спокойно, щом следите изчезват при пране. Единствената ми завършена творба (възглавничката с бод пълнеж) още си стои неизпрана и неизгладена. И като нямам личен опит си мисля: сигурно ще изчезне при пране... ами ако не изчезне..? :idea:

Надявам се някой да сподели опит и с големите дървени рамки.

:confused: До сега не съм шила с гергеф, но имам голямо желание ако някъде се продават, да си купя от тези дървените станове, които ползват рускините. Тъй като те са направени така,че да се коригира височината и предполагам тогава ще се избегне болката в гърба, която в последно време много ме мъчи.Моля, ако някой има информация, къде се правят или продават, нека пише:idea:

От доста време шия с гергеф (имам от обикновенните дървени гергефи) и направо се измъчвам когато го забравя (че съм си доста разсеяна) на друг гоблен. А относно това че оставял следи по панамата не мога да се съглася. Вярно е че има притискане на ушитото, но след като се изпере и изглади всичко си идва на мястото. Дори и на черна панама не остават следи. Розата на Солария съм си я слагала на герфева и докато я шиех си личеше къде е било притискането, но след като го изпрах всичко си беше наред. :)

Днес се престраших да си сложа гоблена на гергеф след като прочетох какво си написала преди бях шила едно малко гобленче с гергеф беше ми много лесно да шия .Когато започнах Йерусалимската Св.Богорадица го сложих но като видях че оставя следи го махнах и започнах да шия без него .На мен също ми харесаха дървените станове но сигурно ще са безбожно скъпи :(

А тук има обяснение как да си направите рамка от пласмасови тръбички.
http://photo.163.com/photos/suki924108/56012211/#p1

Ей, ама никой ли няма опит с големите дървени рамки? Толкова се надявах някой да каже че са супер удобни и крайно необходими, та с чиста съвест да запланувам купуването на такава :lookup:
Хвърлила съм око на едни модели на HAED и понеже никога не съм шила гобленов бод, мислех да компенсирам липсата на опит и прекомерните амбиции с презастраховане откъм оборудване ... [:]

Момичета и мимчета да се похваля какво ми измайстори моят съпруг :kissyou: Като шия с гергефа и ми се уморява много ръката да го държа един ден му показах дървените станове колко са удобни за шиене .Ето каква стойка ми измайстори още е в работен вариант и ще я доизкусурява и боядисва .Ще си поръчам и дървена рамка че като е голям гоблена ще ми е по удобно с нея :idea: Когато е в готов вид ще го покажа да го видите :kissyou:

Аз имам дървена голяма рамка за бродерия,която стои на земята.Мойте плюси и минуси:
предимство: сидиш с исправен гръб
побързо се шие ако работиш със двете ръце
плат опънат добре и това улеснява работа
можеш да сменяш позиции на нивото и градуса на самата
рамка според това,къде сядаш
няма следи на панама от рамка,защото се крепи на кръгли
рамки,на които се навива панама
минуси: трудно става закрепяне и рязане на конец от опъкова страна

Мойто мнение - купувайте и не се мъслите.Аз доволна от своя стан!

Galia69, непременно да се похвалиш как се шие с новото приспособление като стане готово :idea: .

Svetta, аз съм се навила вече да си купувам т.нар. стан, само чакам повод да започна нещо голямо :) . Обаче не мога да разбера как става това шиене с двете ръце? :-|

Аз имам дървена голяма рамка за бродерия,която стои на земята.Мойте плюси и минуси:
предимство: сидиш с исправен гръб
побързо се шие ако работиш със двете ръце
плат опънат добре и това улеснява работа
можеш да сменяш позиции на нивото и градуса на самата
рамка според това,къде сядаш
няма следи на панама от рамка,защото се крепи на кръгли
рамки,на които се навива панама
минуси: трудно става закрепяне и рязане на конец от опъкова страна

Мойто мнение - купувайте и не се мъслите.Аз доволна от своя стан!

А не се ли повдига нагоре рамката :confused: на моята стойка може да се повдига на горе и може спокойно да се започва и завършва конеца .:clap:

Относно шиенето със двете ръце: дясната изпраща игла надолу чрез панамата,лявата я посреща и праща обратно на лицевата страна на бродерия.
Относно отрязване на конец: моята рамка се крепи и стабилизира със помощни "болтове",които държат рамката стабилна и не "мърдаща" при бродерия,затова за мен е малко трудно става обръщане на рамката за отрязване на конец,защото трябва винаги да ослабвам болчета,да обърна рамката.
Но въпреки на това,аз съм доволна,все пак това е подарък,а на подарен кон....е,сами знаете!

Искам да разбера,ползва ли някой от вас органайзер за конци при работа?Какво е вашето мнение?Искам да имам такъв,но въпроса ми е - дали е удобно в процес на работа?

Искам да разбера,ползва ли някой от вас органайзер за конци при работа?Какво е вашето мнение?Искам да имам такъв,но въпроса ми е - дали е удобно в процес на работа?

Наскоро видях някъде из нета такъв органайзер и много ми хареса,но незная от къде бих могла да си намеря. Предполагам,че ще е много удобен,особено ,когато често се налага да се сменя конеца. Планирам да си направя нещо подобно,ако не успея да си намеря готово.

Назад