За или против съвременните гоблени

• Началник на темата Началник на темата pepina
  • Начална дата Начална дата
Момичета отворих нова тема за да сподели всеки от вас .За или против е
съвременните гоблени -Имам в предвид разработки на Lanarte,Dimencions,Haed,Permin и подобни на тях ,или сте привърженици на традиционните класически гоблени?:confused:

Аз съм за модерните ,нетрадиционни и ефирни гоблени:kissyou: :kissyou: :kissyou:

Харесвам класическите ,но много ми харесват и тези на Dimensions и Vervaco ,донякъде на Солария ,въпреки че имат много цветове.Определено съм ЗА всичко ново и по-различно

върл фен съм на ланарте, последно ших на ленена основа с един конец много финно нещо а майками каза "че това не е било гоблен
много харесвам съвремените раздвижени гоблени

радвам се, че се повдига този въпрос
без тотално да отричам класиката с две ръце съм ЗА по-съвременните гоблени
не може да се отрече, че и при по-новите разработки има доста грознички и странно изглеждащи, но има и много неща, които създават уют и усещане за лекота и ефирност.

:kissyou:

Аз също мисля така, казах го и в темата, за гоблените които не харесваме - новите гоблени в по-голямата си част са светли, приветливи, красиви... :)

Аз пък харесвам "хубавите" гоблеми - независимо на кого са . Макар, че понятието "хубави" е различно за всеки. Напоследък съм луднала по тези
дето са само силует или намек.

Подкрепям Бистра,харесвам хубавите гоблени, а всеки сам си решава кое за него е хубаво и кое не.Също според мен изборът на гоблен зависи от даденият момент, настроението в което си, ако щете и на какъв етап от живота си.Веднага давам пример.Преди време смятах, че е загуба на време човек да шие детски гобленчета.От както се появиха моите две деца с огромно удоволствие уших първо за дъщеря ми "Момиче бере ябълки", а сега шия за синчето ми "Падаща звезда".И двата са на Милена стил.Не са кой знае какво, не блестят с особена сложност, но аз си ги шия с радост.Имам и една катеричка ушита и продължавам да се заглеждам по разни ангелчета, а преди смятах това за изгубено време....Мисля, че мотото на нашето хоби е:
ШИЙТЕ ЗА УДОВОЛСТВИЕ, ТОВА КОЕТО ВИ ХАРЕСВА,ДОСТАВЯ РАДОСТ И ЧРЕЗ КОЕТО РЕЛАКСИРАТЕ...ВСИЧКО ДРУГО СА...ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!:kissyou:

Не харесвам разни ангелчета и феички - особено ако са в някакви сладникаво-бонбонени цветове. И за мен шиенето на подобни неща е загуба на време. Но като се замисля, ако имах една дъщеричка или ако имам внучка след време и тя пожелае нещо такова да виси в стаята й, с радост бих захвърлила всичко друго и бих го ушила. Така че наистина всичко зависи от момента, обстановката, настроението. И аз ви пожелавам да откривате радост и удовлетворение в това, което шиете.:kissyou:

И аз съм на същото време --хубаво и харесвано са доста абстрактни понятия Всеки има свой критерий за тези понятия и всеки е прав да шие това ,което му доставя удоволствие:idea:

Имам един каталог на Вилер от преди повече от 20 години.Вече се е скапал от разлистване и разглеждане от кого ли не. До болка са ми омръзнали всички гоблени в него. Но Вилер си е Вилер. Все пак трябва да отдадем нужното внимание и уважение към неговите разработки,които са правени във време,когато не е имало тези компютърни програми за разработване на схеми,каквито се ползват днес.
Въпреки "почетната" си възраст , в настоящия момент едва ли бих ушила вече класически гоблен на Вилер.Причините са няколко - размера им - в съвременните жилища в едно помещение не могат да се сложат повече от един,най-много два съчетаващи се. Противното ще води до претрупаност и липсата на добър вкус. Втората причина - повечето от тях едва ли могат да се впишат в съвременното обзавеждане. И трето,както и други споменаха толкова често се срещат едни и същи гоблени.
Ето защо харесвам много Ланарте,Вервако,Дименшъс, а и всички със съвременно излъчване гоблени.Казвам излъчване,защото съдържанието им може да е от минали години,но представянето им е по-различно от класическите.
И накрая искам да добавя,че това е само мое лично мнение и не бих искала абсолютно по никакъв начин да засегна някой привърженик на класиката.

Имам един каталог на Вилер от преди повече от 20 години.Вече се е скапал от разлистване и разглеждане от кого ли не. До болка са ми омръзнали всички гоблени в него. Но Вилер си е Вилер. Все пак трябва да отдадем нужното внимание и уважение към неговите разработки,които са правени във време,когато не е имало тези компютърни програми за разработване на схеми,каквито се ползват днес.
Въпреки "почетната" си възраст , в настоящия момент едва ли бих ушила вече класически гоблен на Вилер.Причините са няколко - размера им - в съвременните жилища в едно помещение не могат да се сложат повече от един,най-много два съчетаващи се. Противното ще води до претрупаност и липсата на добър вкус. Втората причина - повечето от тях едва ли могат да се впишат в съвременното обзавеждане. И трето,както и други споменаха толкова често се срещат едни и същи гоблени.
Ето защо харесвам много Ланарте,Вервако,Дименшъс, а и всички със съвременно излъчване гоблени.Казвам излъчване,защото съдържанието им може да е от минали години,но представянето им е по-различно от класическите.
И накрая искам да добавя,че това е само мое лично мнение и не бих искала абсолютно по никакъв начин да засегна някой привърженик на класиката.

NIA:абсолютно си права!Гоблените може да са със сюжет от минали години но представен по съвременен начин.По-разчупен и ефирен,а не толкова натруфен:idea:

Харесват ми хетрадиционните и различно гоблени.Графиките са ми слабост!:)

Когато ми дойде на гости една приятелка и и показах какво съм ушила,тя направо ахна.Учуди се ,че имало такива гобленчета.

Тя си представяла все големи с икони и горички.Не, че и те си нямат своето очарование.
Може би трябва да се популяризират всички тези красоти,които създаваме за да знаят и повече хора за тях.

Не харесвам пейзажи,затова може би не харесвам и "старите" гоблени.Влюбена съм в Ланарте,харесвам ги и затова шия тези гоблени.Според мен всеки трябва да шие това,което му доставя удоволствие,независимо дали е от новите или от по-старите модели.Гоблени и фирми за гоблени- много,важното е да има желаещи за шиене,а не да се чува отстрани "Ти си луда да шиеш това нещо!"

Имам приятелка, която по-рано събираше и шиеше гоблени с образи на циганки . има няколко и от така наречените традиционни гоблени . После започна да шие гоблени на глави на момичета и образи на дами с шапки ---всеки има свой вкус и виждане за красиво и интересно:idea: :confused:

Аз също започнах с Вилеров гоблен -Малката фрегата :idea: ,но когато открих Lanarte i Dimensions,Vervaco i Permin
Да ви кажа честно не бих шила друг гоблен освен от горепосочените:confused:

Аз също харесвам Вилеровите гоблени но предпочитам да бродирам нещо по-различно.

Аз определено харесвам гоблени от класиката, но от съвременните също има хубави от Солария.:clap:

За мен е нужно първо да се влюбя в гоблена а чак тогава оглеждам подробностите ,от коя фирма е и с колко цвята...Напоследък повече ми харесват съвременни разработки,но те са или с прекалено много цветове или са с кръстче бод, а той не ми е от любимите...При ефирните модели има прекалено много броене...И все пак като влезнеш в дом с гоблени от стената ти се усмихва поне една класика...Аз лично съм за изобилието от модели и фирми,за да може всеки от нас да открие своя следващ гоблен според вкуса си!

аз също

Аз определено харесвам гоблени от класиката, но от съвременните също има хубави от Солария.:clap:
Mimka,аз също мисля че гоблените на Солария са изключителни.Толкова са изразителни лицата , и след изпиране гоблените греят.В последните 3 години аз шия само неините гоблени и избирам веднага следващия ,За мен няма лош модел от нейните.С други думи - бвз значение за мен е фирмата,важно е гоблена да ме грабне и ми въздейства.

Има много хубави съвременни гоблени. Харесвам "Мечтание"-то. На Солария гоблените са хубави, но смятам, че са с прекалено много цветове.

Назад