Има ли гоблен, които мразите и не можете да го понасяте?

• Началник на темата Началник на темата leti_at
  • Начална дата Начална дата
Няма гоблен ,който да мразя.Едни ми харесват ,други не.Не харесвам Кралското езеро и няколко от този тип.Дори вкъщи се шегувахме,че приличат на табли за старите легла.Вярно е ,че има много нови разработки,но според мен доста от тях не са сполучливи.А колкото до вилер според мен те са класика.И още всеки има собствен вкус и шие каквото му харесва.Също така не вярвам в суеверия.Чувала съм какво ли не .Ифигенията носела нещастие ,Конете на водопой пък я неутрализирали,едни лалета били 13 и т.н.

съгласна съм с yonka.наистина или нещо ти харесва или не. но специално за "мона лиза"....ужас. имам схема от доста време но съм я виждала готова и наистина е подтискаща и аз незнам защо.а колкото до това дали ще ти е трудно да довършиш нещо е друг въпрос.ших "константин и елена".гоблена изглеждаше чудно .започнах да го шия и изведнъж ни напред ни назад.зациклих за доста време и после изведнъж го уших за раз бройки.мисля че не можеш да шиеш без желание.за това неможеш да се насилиш ида го правиш само защото трябва да го свършиш.така че нека го правим предимно за удоволствие нали?

Аз по принцип харесвам всякакви гоблени може би с изключение на тези, които са на религиозна тематика. Иначе от фирмите предпочитам Ланарте и се надявам да имам възможност да бродирам техни оригинални комплекти.И въпреки това съм си обещала, че някой ден ще избродирам Момичето на скалата(Вилер), защото това е един от любимите ми гоблени

Хубава дискусия се е заформила :idea: Аз пък съм точно от тези, които са на мнение, че Вилер просто не са съвременни гоблени и това си е... човек може само да види колко видя бодове са използвани - само 1-2...а в гоблена, който шия сега има 3-4...и това има значение, понеже се постига даден ефект...има само два гоблена на вилер, които ми харесват и това са "Сиси" и една икона, която marji ми изпрати наскоро (за което наистина много й благодаря :kissyou: ). Сиси никога не бих я ушила (въпреки че ми се иска) понеже единственото подходящо място за нея по мое мнение е в някоя бална зала или музей, просто не мисля и никога няма да мисля, че тя може да подхожда на един скромен малък хол...това е лично мнение :) И друго - настроението на вилеровите гоблени е мрачно...ако погледнете примерно веселите музиканти, сиси, тайната вечеря, в първите два преобладава сиво или друго тъмно... просто сегашните дизайнери разработват много по-красиви модели, които внасят нещо което вилер няма - свежест и светлина, а за мен точно това е облика на един съвременен дом - светъл и приветлив... Аз лично много повече бих се зарадвала на някой пермин с техните уникални пейзажи и миниатюри или на дименшънс, а също и Вервако и Ланарте отколкото на веселите музиканти да речем :no:

П.С. Понеже в предното мнение забравих сега да добавя - сигурно пак съм единствена или една от малкото, ама на Солария също не ги харесвам...мисля че някой беше казал, че техния стил е "креватен" и мисля че това сравнение е много точно :)

Като прочетох мненията,мога да кажа,че аз съм привърженик на Вилер.Моите гоблени повечето са от каталога на Вилер,много малко са други разработки,но всеки е свободен да харесва или не нещата.Аз виждам тук красоти сътворени с много труд и любов и не бих си позволила да кажа,че нещо е отживелица , кич или да го отрека,само защото на мен не ми допада./ На вкус и цвет-товарищ нет./Красотите показани тук,независимо от кой каталог са,за мен са наслада за очите и душата ми. Спорна работа на всички.:kissyou:

Гоблените,които никога не бих ушила са "Тайната вечеря"и "Мона Лиза".Просто ми призлява като ги видя.Но това не значи,че не харесвам Вилерови гоблени-те са класика. Доста от пейзажите им бих ушила с удоволствие.Харесвам много Вервако,Пермин,Риолис-имат страшно красиви модели.И тях бих шила с радост:oops:
Абе май е въпрос на настроение при мен:confused: За това сега едновременно шия "Слънчогледите" на Ван Гог,една миниатюра на Пермин и едно зайче на Риолис.Така не ми е скучно:gipsy:

Здравейте приятели, пиша пак аз leti_at, искам да внеса едно уточнение, защото точно аз започнах темата...АЗ НЕ ОТРИЧАМ ВСИЧКИ ВИЛЕРОВИ ГОБЛЕНИ, НАПРОТИВ МИСЛЯ, ЧЕ ТЕ НАИСТИНА СА КЛАСИКА.БЕЗ ТЯХ, МОЖЕ БИ НЯМАШЕ ДА ИМА ТОЛКОВА ДОБРЕ РАЗВИТО ГОБЛЕНАРСТВО.ТЕ СА НАЧАЛОТО.ПОМНЯ КАК СЕ ВНАСЯХА, ПОЧТИ АПОКРИФНО ОТ ТОГАВАШНАТА ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ.ИЗВИНЯВАМ СЕ АКО СЪМ ОБИДИЛА НЯКОЯ ТЯХНА ПОЧИТАТЕЛКА.КОГАТО ПУСНАХ ТАЗИ ТЕМА ВЪВ ФОРУМА ИСКАХ ДА КАЖА КОИ ТОЧНО ГОБЛЕНИ МЕ ПОДТИСКАТ, ВЛИЯЯТ МИ ЗЛЕ, НЕ МИ ХАРЕСВАТ ИЛИ ГИ ШИЯ ТРУДНО-ИМАХ ПРЕДВИД ТОЧНИ ЗАГЛАВИЯ.ТОВА СИ Е ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ.Идеята ми беше да чуя кои гоблени ви действат така и на вас (имах предвид конкретни заглавия).Да ви кажа честно не знам кои гоблени са вилерови и кои не.Що се отнася за "Конете на водопой", просто съм прекалено млада и проших в малко по ново време....иначе те сигурно щяха да висят и в моя хол, защото просто имаше много малко неща за шиене!...и да ви кажа...зор не зор ще си довърша прословутите Балкани(така си кръсти дъщеря ми "Кралското езеро", когато беше двегодишна)просто не е в стила ми да оставям недовършени неща!Поздрави на всички!

Сега се сетих за още един гоблен, който никога не бих ушила - "Дамата с хермелина" на Леонардо Да Винчи. По лични причини - когато бях на 17 една репродукция на тази картина върху дърво падна на главата ми и ми счупи носа, оттогава не мога да я гледам даже :shock:

Малко отварям остаряли теми :-| , но и аз да си кажа
Не че толкова ги мразя, но като преглеждам сайтове за гоблени и ако още веднъж попадна на Коне на водопой или Момиче с книга сигурно ще се гръмна, писнало ми е да ги срещам навсякъде

Интересно ми стана и процетох мненията:clap: ами различни са защото ние сме различни. Аз лично възприемам шиенето на гоблени като рисуване с техника - бродиране. За мен всеки гоблен е картина. Изработвайки тези творения всеки от нас има своят стил и подчертана индивидуалност, която извира от характера и моментното настроение.
Аз например днес харесвам определени гоблени , утре други ,започвала сам много и много сам зарязвала още след парвия работен час, някой от тях дори не помня! Незная от какво зависи да ушия един гоблен - имам го около 15, винаги душата ми е била в някаква хармония с картината. Нокога не сам мислила каде ще я окача и в действителност имам само един гоблен в рамка. А може би за мен те са терапия.

харесвам икони но никога не бих ушила гоблен който е на религиозна тема без да е икона-например-ангел хранител или исус чука на вратата.харесвам някои от вилеровите.определено обаче когато реша да шия някой гоблен първо си мисля дали след това ще си го сложа на стената.а много от вилеровите не подхождат на съвременното обзавеждане.конете на водопой ги ших само заради поверието че носят щастие-и то 1/1.и накрая-определено ме привличат трудните гоблени.не знам защо но не ми е интересно ако гоблена е миниатюрка или е с малко цветове.:confused: прав е мъжът ми че ако нямам проблеми гледам да си ги създавам:D

И аз да споделя, много, ама наистина ммного мразя Мона Лиза. Когато го шиех изгубих бебе и от тогава го ненавиждах, но една година по-късно когато бях на задържане в болницата моя съпруг ми донесе точно Мона Лиза, за да се занимавам с нещо. Лекаря ми каза, че ще ме изпише когато завърша гоблена.... познайте за около месец го завърших и след като се роди сина ми го подарих с много голямо удоволствие :D Но пък си нямате на представа колко щастлив беше човека, който получи тази омразна за мен Мона Лиза, сега е на почетно място в неговия дом и аз съм щастлива, че успях да му доставя такава голяма радост.:-|

Вилера си е вилер. Израстнала съм в дом пълен с вилерови гоблени -на майка ми.Може би оттогава обожавам пейзажи-вярно че са трудни, но това ме амбицира още повече. Лично аз не бих шила на църковна тематика, както и портрети.

Да си кажа честно никога не бих си губила времето да седна да ушия котета или кучета.Харесвам нещо по специфично,нещо по нестандартно,което да краси моето жилище.нНямам определена тематика,но не ми ли хареса още щом го зърна дори и да ми го подарят няма да го ушия.Така направих и с "Майчина милувка" на Милена стил.Е те тоя гоблен стоя една година и повече в шкафа ми и сега наскоро го подарих на една приятелка,която със сигурност ще го ушие.

Аз не бих ушила Сиси. Толкова е грозна. И никога не бих ушила грозна царска мутра. Харесвам някои от Вилеровите гоблени, други не. В различни периоди харесвам различни неща. Най-новите са ми най-любими. Доскоро си мислех, че никога няма да ушия цветя, но следващият ми гоблен ще е кошница с диви цветя (много нежни сини диви карамфили и изсъхнали клонки) и освен това мисля да си купя още няколко с цветя. Сега май съм в цветарски период. Харесвам много Lanarte. Обичам да пробвам всичко ново. А за тези, които не понасят Коне на водопой, ето един вариант (нямам схемите):

Аз не бих ушила Сиси. Толкова е грозна. И никога не бих ушила грозна царска мутра. Харесвам някои от Вилеровите гоблени, други не. В различни периоди харесвам различни неща. Най-новите са ми най-любими. Доскоро си мислех, че никога няма да ушия цветя, но следващият ми гоблен ще е кошница с диви цветя (много нежни сини диви карамфили и изсъхнали клонки) и освен това мисля да си купя още няколко с цветя. Сега май съм в цветарски период. Харесвам много Lanarte. Обичам да пробвам всичко ново. А за тези, които не понасят Коне на водопой, ето един вариант (нямам схемите):
Тези коне са много хубави.Ако ви изпадне схемата моля.С удоволствие бих ги ушила

Най-омразният ми гоблен е последният ушит - Вечерна заря, бях си го купила преди десет години и едва сега го доуших, за да мога да почна нещо ново, след като попаднах на този форум и открих мнооого по-хубави гоблени. Та от десет години застой сега отново ми се възобнови желанието да шия. Също най-малко ме привличат и натюрмортите.

Относно,написаното за Вилер мисля,че всеки е преминал през него и благодарение на него много от нас притежават копия на известни картини.В различните периоди от живота си и аз съм харесвала различни тематики-като се почне от цветя,преминах през пейзажите и се хвърлих на образите.А скоро май ще прехвръкна на Ланарте,но преди това трябва да довърша и последния Вилер,какво да се прави,мразя да започна нещо и да не го довърша!Успех на всички,важното е всеки да се чувства удовлетворен и щастлив !

Назад