ЗДРАВНИ НОВИНИ

• Началник на темата Началник на темата snejanka77
  • Начална дата Начална дата
Стволови клетки лекуват мозъчни заболявания

Човешки стволови клетки взети от ембрион или фетус забавят развитието на фатални мозъчни и нервни заболявания при мишки, съобщават учени.

Изследването е публикувано в списание Nature Medicine и е първото проучване, в което човешки ембрионални клетки успешно са били използвани за лечение на заболявания при животни.

Д-р Ивън Снайдер от медицинския университет в Калифорния, ръководител на проучването, съобщава, че неговият екип се надява тези тестове скоро да се пренесат и върху деца болни от смъртоносни и неизлечими мозъчни заболявания като например болестта на Sandhoff.
Подходът, използван в това проучване би могъл да доведе до нови начини за лечение на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон, Алцхаймер, амиотрофичната латерална склероза и др.

В проучването изследователите са използвали мишки, имащи увреждания еквивалентни на уврежданията при болестта на Сандхоф.
Децата с това заболяване са с тежка умствена изостаналост и двигателни дисфункции. Смъртта при тях обикновено настъпва в детството. Тази болест се причинява в резултат на мутация в ген, отговорен за синтезата на ензима хексозаминидаза или хекс, от който мозъкът се нуждае, за очистването от излишъка на липидите. При натрупване на липиди, мозъчните клетки загиват. Заболяването се характеризира с възпаление, което убива мозъчните клетки.

Екипът на Снайдер е използвал човешки ембрионални стволови клетки и фетални човешки стволови клетки. Тези клетки са били трансплантирани в мозъка на мишките.

Странични ефекти от лечението не са били наблюдавани и мишките не са отхвърлили чуждите клетки, а възпалението се е редуцирало.
Лекуваните по този начин мишки са живели 70% по-дълго в сравнение с нелекуваните.

Стволовите клетки са ценни, тъй като те могат да се развият във всякакъв тип клетки и тъкани.

Трансплантираните човешки клетки заместват увредените нервни клетки и пренасят нервните сигнали в мозъка. Те също така са довели до повишена синтеза на ензима hex, който е недостатъчен при болестта на Сандхоф.

Успешно замразиха, размразиха и оплодиха яйцеклетка в България !!!

Наши специалисти в АГ болница „Д-р Щерев” замразиха, размразиха и оплодиха успешно яйцеклетка.

Новата методика е въведена в България само 3 години след като канадски учени направиха това.

В АГ болницата замразяват яйцеклетките успешно чрез нова технология, която извлича водата и я превръща в гел.
Яйцеклетка на пациентка е престояла една година в течен азот при минус 196 градуса, след това е била успешно размразена и оплодена.

Досега в България са замразявани успешно само сперматозоиди и ембриони.
Методът ще удължи годините на плодовитост при жените и е застраховка срещу безплодието, твърдят лекарите в АГ болница „Д-р Щерев”.
Те препоръчват замразяване на яйцеклетки преди химиотерапия и лъчелечение, преди тежка операция, както и при планиране на раждане след години.
В България възрастовата граница за първо дете започва да се измества към 30 г., така както е и в Западна Европа.

Извличането се прави при пълна упойка и яйцеклетката може да престои много дълго време в течния азот.

Проучване показа защо физическите упражнения подобряват мозъчната дейност

Физическата активност подобрява мозъчните функции, тъй като се развиват нови клетки в мозъчни зони свързани с паметта, съобщават американски изследователи.

Изследванията върху мишки, а по-късно и върху хора показали, че израстват нови мозъчни клетки в зоната на хипокампуса наречена гирус дентатус, която се свързва с паметовите възрастови промени.
При повечето хора тези нарушения започват на възраст около 30 години.

Изследователите са използвали ядрено-магнитен резонанс, за да подкрепят с факти промените настъпващи при хората преди и след упражнения.
Те установили, че при хората с физическа активност, както и при мишките, има растеж на нови мозъчни клетки.

Д-р Скот Смол, невролог от медицинския университет в Колумбия е ръководител на проучването. Според него това е първото изследване, в което систематично се търсят зоните в хипокампуса, най-изразено повлияващи се от упражненията.

В проучването са били включени 11 здрави доброволци, които са били подложени на тримесечни аеробни тренировки. В началото и в края на проучването е направен ЯМР.

Заключението е, че физическите натоварвания предизвикват прилив на кръв в гирус дентатус при хората, който води до развитие на нови мозъчни клетки.

Плодовете и ядките намаляват риска от астма

Здравословното хранене включващо достатъчно количество плодове и ядки, намалява риска от развитието на белодробни алергии и астма при деца. До този извод стигнаха учените след подробен анализ на ендемичното разпространение на заболяването в различните части на Великобритания.

Те установили, че има места, където астмата е с изключително ниска честота, докато в други райони все по-голяма част от децата страдат от нея. Според тях причината за посочените различия се крие в начина на хранене и най-вече в употребата на достатъчно количество плодове и ядки. Според изследователите приемът минимум 3 пъти в седмицата на ядки значително намалява риска от възникване на респираторни алергични състояния при малчуганите. Същото може да се наблюдава и ако децата се хранят поне два пъти на ден с пресни зеленчуци.

Причината за това най-вероятно се крие в богатото съдържание на витамини и антиоксиданти в посочените храни. В най-голяма степен това се касае за витамин Е, който е основният защитник на организма срещу свободните радикали, разрушаващи клетките. Освен това е доказано, че ядките съдържат голямо количество магнезий, за който в предходни изследвания
е установено, че играе роля в борбата срещу астмата и значително подобрява белодробния капацитет.

смях

snejanka77
level3.gif

Не съм съгласна.На мен смеха ми е винаги на устата, но кг не съм свалила.

:D

icon1.gif

Смехът помага за отслабване

ами аз тогава трябва да се хиля постоянно:D 100% ще ме затворят в центъра за психично здраве:confused:

Ако е вярно това за смеха, и аз ,и съпругът ми да сме като вейки:D
Имаме страхотно чувство за хумор , но килограмите не намаляват:cry:

рак на маточната шийка

Знаете ли ,че вече има и хапчета ,които могат да ви предпазят от рак на маточната шийка.Казват се Фарматекс,това са противозачатъчни таблетки,които се слагат във влагалището преди всеки полов акт и предпазват 100% от забременяване.Ако се използват редовно при полови контакти ,тези таблетки унищожавали и вируса,който пречинява рак на маточната шийка и така няма опасност да се заразите и разболеете от рак на маточна шийка.Ако някои ги е ползвал и знае нещо по въпроса нека да ми отговори,защото е страшно интересно като факт-вместо да се притесняваш,че някои ден можеш да се разболееш ,ако има възможност човек да се предпази,това е супер.

Назад