Аз също търся и от нета съм си свалила няколко
Арепас
Царевични питки
Списък на необходимите продукти:
1 ч. ч. фино царевично брашно
3-4 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
2 ч. ч. Вода
1. В купа се налива водата, слага се солта, разбърква се и постепенно се прибавя брашното. Омесва се тесто.
2. Ръцете се намокраят и от тестото се правят малки питки с големина и форма на кюфте
3. Дъното на тиган се намаслява съвсем малко (както за палачинки). Поставят се питките и се пекат за 1-2 минути, като се обръщат.
Царевични хлебчета
---------------------------
1.5 ч.ч. царевично брашно или грис (ситно смлян)
1 ч.ч. пшенично брашно
2-3 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
3-4 с.л. мазнина (олио, зехтин или масло)
1.5 ч.ч. айрян (може и с прясно мляко, а може и с вода)
1. Двата вида брашно се пресяват и към тях се добавят захарта, бакпулвера и солта. Разбърква се. Отделно се разбиват яйцата с вилица и също се добавят към брашното.
2. Замесва се бързо тесто, като по време на месенето се добавят млякото и мазнината.
3. Оформят се продълговати хлебче. Поставят се в тавичка , добре намазана с мазнина и поръсена със царевично брашно. Оставят се за около пет-десет минути да "отпочинат".
3. Междувременно се загрява фурната. Пекат се около 30 минути. Те се напукват отгоре много красиво. Поднасят се топли с масло.
Царевичен хляб с червени чушки
1 ч.ч.=240 мл
1 1/2 ч.ч. качамак/жълто царевично брашно
1 ч.л. сол
3 ч.ч. пшенично брашно
1 с.л. захар
10 г прясна/1 ч.л. суха мая
2 чушки червена капия
1 с.л. зехтин
Чушките се изпичат, обелват и нарязват на кубчета.
Смесват се царевичното, пшеничното брашно, солта, захарта и маята (направих квас от 1 ч.ч. пшенично брашно, захарта и 1 1/2 ч.ч. хладка вода)
Добавят се чушките.
В сухата смес се добавят зехтинът и 1 1/4 ч.ч. вода (на мен ми се струва малко). Замесва се не много твърдо тесто.
Меси се около 10 минути.
Тестото се прехвърля в намаслена купа. Покрива се с фолио и се оставя на топло за около час или докато при втасването удвои обема си.
Оформят се две хлебчета по 15-17 см или едно 25-30 см (според това, какви форми имате - моята правоъгълна форма за кекс е 30 см)
Хлябът се покрива с фолио или се намазва със зехтин и се пече след 45 мин в загрята до 425F/220С фурна, докато коричката му стане златиста.
Изважда се от фурната, оставя се за 5 мин във формата и се доизстудява върху решетка.