Сладки "Фонтани"

  • Началник на темата Началник на темата blue_bouble
  • Начална дата Начална дата
Предлагам Ви една рецепта,при която се използват силиконови форми за кексчета.
Копирах я от www.rozali.com и е от Надя Петрова.Много ми хареса!

Сладки фонтани

2 ч.л. суха мая /1 пакетче/
2 ч.л. захар
200мл прясно млеко
370 г брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
2 щипки сол
60 г масло
олио за намазване на формите

Начин на приготвяне:

1. Смесвате млякото, захарта и маята. Оставете за 5 минути.
2. През това време смесете брашното, содата и солта в голяма купа. Направете купчинка в средата с дупка и изсипете в нея престоялата смес от млякото, захарта и маята, добавете и 30 г масло.
3. Месете тестото в продължение на 10 минути, докато тестото стане меко и еластично.
4. Покрийте го и го оставете на топло за около 30–40 минути да втаса.
5. След това омесете пак и оставете за още 10 минути.
6. Разточете кора с размери 50х30х2.5см.
7. Може да намажете кората с масло, но може и на края всяко “фонтанче” - поотделно.
8. Разрежете на ленти 4-5см – 7 броя. Наредете ги една върху друга.
9. Разрежете както е показано на снимката.
10. Намажете с олио формите и поставете късчетата във формите.
11. Оставете ги да “починат” около 15-20 минути на топло място, след което печете 15-20 минути при 200 градуса температура.
Надя Петрова
 
А аз си мислих, 4е има проблем само при мен - не ми се отварят нови снимки в нито една тема :twisted:
 
Рецептата наистина е добра, но не е на надя Петрова :?
Аз съм я срещала в американската класическа готварска книга JOY OF COOKING, която е с автор Ърма Ромбауър и е издадена през м. май 1975 година. И със сигурност не е преписвано от "Розали" :D

Та оригиналното заглавие не е "Фонтани", а "Fan-Tans", което значи "Ветрилца".

Това чисто в терминологичен план. И с оглед авторските права.
 
А, сега вече ми се отвориха. :? Може връзката ми да е била скапана преди.
 
Назад
Top