Открих, че имам даже не една, ами 3 рецепти за сладкиши с ревен. Явно съм ги записала с надеждата, че някой ден и тук може да се открие. Тези рецепти са от една кулинарка от дир.бг.
1. Обърнат сладкиш с ревен
Насипва се в тавичка кафява захар и се карамелизира във фурната. Почистените и обелени дръжки на ревена (1 връзка), се нарязват на парченца, изсипват се в карамела и се запичат още няколко минути във фурната. През това време се прави кексово тесто от:
200 гр. масло
1,5 ч. брашно
1 ч. захар
3 яйца
1 ч.л. сода.
Излива се това нещо в поизстиналия ревен и се пече до готовност. Изстиналият сладкиш се обръща.
2. Rhabarberkuchen mit Streusel
Тесто:
200 гр. масло /мек маргарин/
200 гр захар
375 гр. брашно
3 яйца
щипка сол
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. наст. лимонена кора
Плънка:
1 кг. ревен
125 гр. масло
200 гр. брашно
150 гр. захар
25 гр. смляни бадеми
1 пакетче ванилия
пудра захар
Ревенът се почиства и нарязва на парченца по 2 см.
Маслото се разбива с миксер, сипвайки захарта докато не се разтвори. По едно се добавят яйцата, солта и наст. лимонена кора.
Смесва се брашното с бакпулвера,пресява се в маслото с яйцата и се разбърква добре. Тестото се размазва по намазана с олио форма. Фурната се загрява до 200 гр.С.
Ревенът се бланшира 3 мин. в кипяща вода. След това равномерно се разпределя върху тестото.
За посипване се разбива масло, добавя се брашното, захарта, бадемите и ванилията. Размесва се до образуване на трохи, с които посипваме повърхността на пая. Печем при 180 гр.С 40 мин. Готовия пай се охлажда и се посипва с пудра захар.
3. Естонски сладкиш - Рецептата е поне на 100-150 г.
Тесто:
300 гр. брашно
200 гр. масло
100 гр. захар
1 яйце
ванилин или настъргана лим.кора
Плънка:
1 кг. ябълки или 700 гр. ревен (същия сладкиш може да е ябълков)
75-100 гр. захар
1 ч.л. канела
Покритие:
Пандишпанено тесто от 5 яйца, 6 с.л. захар, 5 с.л. брашно, 2 с.л. нишесте
Приготвеното тесто разточваме в тънък пласт, разпределяме в тавичка,набождаме с вилица и печем до полуготовност при 200-225 гр. С.
През това време правим пандишпана (така както сте си свикнали), режем ревена на парченца.
Върху изпеченото тесто, разпределяме ревена, посипваме със захар и канела (предварително смесени), заливаме с пандишпана и във фурната за още 25 мин. при същата температура.