Пътувания,екскурзии,места за туризъм

• Началник на темата Началник на темата qni
  • Начална дата Начална дата
Нос Калиакра е завършекът на дълъг и тесен полуостров на българското северно черноморско крайбрежие. Намира се на 12 км източно от Каварна и на 60 километра североиточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, който се спускат 70 метра надолу до морето.

Останките от крепостните стени са от столицата на Карвунското княжество на княз Добротица - последната българска земя, попаднала под власта на Османската империя. Съхранени са част от водопровода, баните и резиденцията на княза.
Името на местноста е променяно няколко пъти, като първото известно ни име е било Тиризис, а после гръцкото Титизис преминава в славянското Тетрасида, Акре и Калиакра. Означава красив нос, заради черния цвят на скалите. Според легендата кръвта на защитниците на крепоста се пропила в скалите и затова те са с такъв цвят.

Най-известната легенда е за 40-те български девойки, който завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск наречен Портата на 40-те девици в тяхна памет

Здраве, страхотни снимки си направила.Отдавна съм ходила в ботаничиската градина.Чрез теб си припомних някои неща

Радвам се ,че ти допаднаха снимките.Това е наистина райско кътче :kissyou:

Ох, и аз съм ходила преди мнгооооооооооо години:( Благодаря за прекрасните снимки:kissyou: !
Тая Порта на 40-те девици .скоро ли е правена, че нямам спомен за нея:shy2: :shy2:

Ох, и аз съм ходила преди мнгооооооооооо години:( Благодаря за прекрасните снимки:kissyou: !
Тая Порта на 40-те девици .скоро ли е правена, че нямам спомен за нея:shy2: :shy2:

Незнам кога е направена портата,но през 1993 г. са направени реставрации на параклиса и предполагам,че и портата е от тогава,защото и аз не бях я виждала

:hello:
Случвало ли Ви си е скоро да ходите за билки.Преди няколко дни се разходих за жълт кантарион,това не съм го правила от детските години,тогава изпълнявахме пионерски поръчения- " да събереш през лятото 5 кг билки".Ненавиждах я тази дейност , вместо да ходиш на море да ходиш из полята,но сега ми достави истинско удоволствие

Момичета вчера бях на семинар в София.Той се проведе в "Царско село"Може би тези от София го знаят.НО аз се чувствах като в някакъв сън.Не мога да ви опиша каква е красота и какъв лукс.Но понеже си бях забравила апарата,сега чакам да ми изпратят снимките и ще ви покажа.

Ваня чакам снимките с нетърпение .Да не забравиш ,че си ни обещала да ни ги покажеш....:gipsy:

Здравейте,хайде момичета време е за екскурзии и почивки.
Ние направихме една двудневна екскурзия да Руската църква в с. Шипка,Соколовския манастир , Дряновския манастир ,и Трявна

Руската църква "Рождество Христово край село Шипка е построена в памет на руските, украинските и българските войни, загинали в Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Паметникът е изествен още под името Шипченски манастир, открит е на 27 септември 1902 г. и е в стила на руските църкви от 17 век.

Храмът се откроява с богатата си многоцветна украса и позлатени купола. На главния вход се издига впечатляващата камбанария с височина 53 м. В самия храм върху 34 мраморни плочи по стените са изписани руските полкове и българските опълченци. В криптата на храма в 17 каменни саркофага са положени тленните останки на загиналите. Иконите и стенописите в храма са дело на български и руски художници, на тях са изобразени велики личности от историята.

Огромните камбани, седемнадесет на брой, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25 годишнината от Шипченските боеве.

Сегашната църква е построена през 1834г., като стенописите от вътрешната и външната й страна са нарисувани през 1862г. от поп Павел и сина му Николай. Целият манастир, включително и стенописите, са реставрирани наскоро с финансова помощ от Европейския съюз. Иконостасът също е изработен през 1862г. от Тревненски майстори, а храмовата икона е рисувана от известния габровски живописец Христо Цокев. Вярва се, че иконата на божията майка с Младенеца, поставена в малък иконостас от лявата страна в църквата, е чудотворна. Целият манастирски комплекс е завършен през през Възраждането с дарения на габровци и жители на околните села. Ценен архитектурен паметник в двора на манастира е голяма кръгообразна чешма, съградена от известният майстор Колю Фичето, която блести с красотата си и до днес.

Манастирът е разположен сред живописния пролом на Дряновска река, където високи варовикови скали ограждат пролома като недостъпни стени на крепост. Отстои на 5 километра югозападно от Дряново, на 15 километра от Габрово. Над манастира, сред отвесните скали, се намира пещерата "Бачо Киро", обитавана според специалистите още през старокаменната епоха.

Манастирът е действащ, мъжки. Днес той е една от най-почитаните светини на България, национален исторически паметник

zdrave ,посетила си един от любимите ми маршрути.Радвам се ,че сподели с нас тези прекрасни снимки.Очакваме нови.Скоро и аз ще се включа в темата ,само да намеря малко време...

Здраве, страхотни снимки от много хубави места.Обясненията ти също са интересни.

Като истинска дряновка много се зарадвах на снимките и поясненията на здраве. Аз съм пристрастна, но явно и на вас е харесало.
През почивните дни изкачвахме връх Мальовица. Много е красиво. Заслужава си "драпането" по камъните. Моят малък внук също беше голям герой и стигна до Еленините езера.
Малко снимки
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=149738

Мальовица сме я запланували и в най-скоро време се надявам да минем по вашите стъпки.:D Браво на малкият юнак!:clap:
Поздрави на баба му и скоро да ни изненада с нови снимки!:kissyou:

Назад