Моля, подарете икона!

• Началник на темата Началник на темата mamani
  • Начална дата Начална дата
Здравейте

една бързо направена в службата снимка на облечения Св.Мина,
е поне тръгна на път преди празника на светеца и надявам се скоро невредим да стигне по предназначение........:idea:

Здравейте.За една църква не забравихме ли Тайната вечеря.Скоро не съм ходила на църква и не съм обърнала внимание има ли я.

Разбира се,че я има Тайната вечеря в църквите.
Според вас какво значи икона - само тези във вид на портрет ли, които са?Всяка картина,чийто сюжет е свързан с библейските писания и осветена е вече икона. Загледайте се по стенописите в църквата, там има не само изображения на отделни светци, а и библейски сцени.
Друг е въпроса, че в православните храмове образите в иконите трябва да отговарят на съответните канони, които се различават от тези при католици, протестанти и т.н. да не ги изреждам всичките.

Само ще цитирам, че нещо линка не ми се копира целия.
"
Самото изображение на Тайната вечеря сега стои над царските двери на иконостаса. А по-рано, преди появата на иконостаса, лаиците (членовете на народа Божи) са го виждали в олтарната абсида. Това означавало, че народът, събрал се на св. Литургия, е бил съпричастник и участник в тази тайна, евхаристийна трапеза."

Подробна информация може да се намери в гугъл.

Последно редактирано:
Мен ме учуди, че изискването беше да има изписано името на светеца върху изображението, докато последната икона (Св. Мина) няма букви :confused: Ще го признаят ли в църквата?

Мен ме учуди, че изискването беше да има изписано името на светеца върху изображението, докато последната икона (Св. Мина) няма букви :confused: Ще го признаят ли в църквата?

Православните икони трябва да имат надпис на светеца ,чийто лик е нарисуван,за да знае молещият се към кой светец отправя молитва.
Иконата на Св.Петър също не беше с надпис но свещеника каза ,че това са образи на светци ,които са много познати и я прие без проблем.

една бързо направена в службата снимка на облечения Св.Мина,
е поне тръгна на път преди празника на светеца и надявам се скоро невредим да стигне по предназначение........:idea:

Гоблена пристигна невредим в Звездица точно на празника св.Мина.Благодарности на iliana67 ,която подари комплектовката и на kopa, която го избродира.Да сте живи и здрави!

Последно редактирано:
Част от Благодарствено писмо.

"Скъпи хора,В днешно време на смут,напрежение и забързаност,хората се нуждаят от надежда и упование.В Храма се събираме за обща молитва и за да получим божествено утешение и подкрепа.Образите на светиите ни напомнят,че те са наши застъпници пред Бога.Затова вие ги изработвайте с вяра и любов.Нека Бог да ви дава здраве и дълъг живот."
от отец Добромир Георгиев

Честита коледа ,мили момичета!Бъдете благословени за добрите ви сърца вие и вашите семейства!
:kissyou::kissyou::kissyou:

Честита Коледа и на теб mamani. :kissyou:

Не съм виждала тази икона на Св.Пантелеймон, прекрасна е. :clap:

Весели празници. :wine:

Назад