Рецептите на Zito !

• Началник на темата Началник на темата zito
  • Начална дата Начална дата
Абе какво става с тази рубрика-не ядете ли?
Я вижте сега, една пържена вкусотия:
По една супена лъжица лучено брашно и чесън счукан. По една чаена лъжичка-червен пипер,сол,бял пипер,мащерка-може и някакъв микс да си измислите.Около 50 гр.краве масло,5,6 суп.лъжици зехтин за пържене или олио.Около 500-600 гр. рибно филе от някаква рибка.Може и по суха да е.
Разтапяме маслото в подходящ съд за да може да топим филето.Подправките разбъркваме в друг съд.Вземаме един хубав тиган може и тифлон,/който мисли за Вас/ и нагорещяваме в него зехтина/олиото Взимаме рибката, топваме я в маслото,овалваме в подправките и я хвърляме в тигана за две, три минути.Обръщаме,"посоляваме" с подправките, хайде още няколко минути и готово. После винце бяло или квалитетна биричка .:wine:

Жена ми с нервите не е добре, а той използва момента, отива и се оженва за нея.
Имах две деца – син и дъщеря, по семейни недоразумения.
/записки от съда/

Последно редактирано:
Какво ти ядене, брате?! Всички са луднали! Колега си хапва в стола, но си носи купени кебапчета, защото бил на Дюкян. Друг се деинтоксикира с някакъв сироп. Трети един ден ядат само плодове, друг само пържоли и т.н. След тях маса народ се зариби. Само аз си хапвам каквото ми харесва и съм най-фина ;) Като казаха зариби .....

Двама са на риба. Единия пита:
- Сега нашите жени какво ли правят?
Оня отговаря:
- Или секс, или плетат.
Минава се малко време, и първия замислено казва:
- Моята жена не може да плете…

В една лудница сервирали риба. Само един луд махнал костите.
Попитали го:
- Защо махна костите?
- На диета съм! - отговорил лудият.

Тръгна Хариба и Хамсията!
http://bg.wikipedia.org/wiki/Хамсия
За последната има една чудесно лесна рецепта с гръцки привкус.
Купувате си едно килце прясна хамсийка.Почиствате я много добре,като махате главите и опашките. Изцеждате я. Нареждате прилежно в един по дълбок съд , като преди това добре сте я посолили.
После грабваме торба с лимони и започваме да ги цедим върху рибата така че сока да я покрие.
Захлюпваме с капак или завиваме с целофан. Избираме място в хладилника и я оставяме там, най малко за 6 часа, а най добре за 12 часа.Може и повече.
След това ,може да я обелим от кожата .....ако сме претенции. Нареждаме в чиния,поръсваме с копър обилно,малко зехтинец,няколко склидки счукан чесън и започваме.
Филийка с черен припечен хляб,леееко намазана с чисто масло/това по желание/отгоре поставяме на канапе хамсийката да се кипри. Две филийки ,една глътка водка или мастичка. Десет минути,приказки ,музика. Пак една , две филийки,глътка две и размисли за живота и трудовите хора.
На следваща порция, темата ще бъде за чуства разни и докато разберете ще видите, че рибката е свършила. Тогава ще се сетите за мен!:D

Последно редактирано:
Пипер в прясно мляко!
Първо пипера трябва да се опече,след това се почиства и се изпържва в масло.Като приключим с пипера в същото масло слагаме 1-2 чаени чаши прясно мляко, но да не е от хладилника да се пресече.Бъркаме за да не загори.Когато млякото заври слагаме счукан чесън и една връзка магданоз.Може и две. Подправя се с лимон.Заливаме пипера и поднасяме.Да се има в предвид ,че като изстине се сгъстява.

Момичета обичате ли лютиво! Няма как нали сме българчета! Сега ще Ви пошушна една рецепта много спейшъл!
Кисело мляко 9 кофички!!! 2 кг. люти чорбаджийски чушки!Почиствате ги от семките,нарязвате на ситно,леко се запържват и посоляват на вкус.
2 връзки ситно нарязан копър,една две глави чесън на склидки/може и да се нареже ,но на склидки е по добре/.Всичко се смесва и се слага в буркан ,който стирилизира 10 мин.
Слагайте в малки бурканчета,защото като го отворите обикновенно свършва.
Тази рецепта е за тези дето нямат апетит. Като хапнат ако пак не им се прияде да се обадят приемем рекламации!:baby:

Следва "Пиле с оцет"
Измиваме пилето и както е цяло го слагаме малко да се посвари.Във водата може да сложим подправки за месо-има ги по магазините.След това взимаме една тавичка слагаме в нея 4-суп. лъжици олио , 6 суп.лъжици оцет, и малко вода-1 чашка за кафе,например.Пилето го натриваме с червен пипер,сол и го слагаме да се пече.От време на време го поливаме със соса.Добре е фурната да бъде загрята.След 10 -тина минути ще усетите една неповторима миризма.Печете докато хване коричка.Ако соса Ви се струва малко доливайте смело оцет и олио-но в малки количества.След като е готово ,разделяте го на порции и го поливате със соса от тавата.Обилно магданоз.Скрийте тавата,защото ще искат да топят допълнително!Ако пък някой Ви опържи картофки,удоволствието ще бъде пълно!:smokin:

Патладжан по турски

Няколко по едрички бройки,разрязваме ги на две ,оставяме ги да се поизцедят.След това остъргваме вътрешното,нарязваме го на ситно и го задушаваме в зехтин с малко вода, като прибавяме:чесън,малко лук,магданоз,сол,чер пипер. Оставяме го да изстине, а през това време настъргваме сирене и кашкавал/може и един по твърдо сварен жълтък/
В тиган запържваме от двете страни до омекване пак в зехтинец естествено, издълбаните половинки.
След това ги нареждаме в тава,пълним със сместта и запичаме.
А понеже съм по експериментите си викам, к,во ще стане ако на едното патладжанче сложа малко смес, като за пълнени пиперки. Че да я смеся с част от настърганото вътрешно за да е по воднисто и меко. Много положително се получи.Даже си мисля ,че ако се отиде при месаря и се вземе чисто месце и се нареже на ситно,ситно.......
Бе, такива ми ти есенни работи:idea:

Тиква по мексикански. Сега му е времето!
Пилешко бяло месо,варена наденица,картофи,царевица,кисели краставички,грах,бяло вино,прясно мляко,черен пипер и една ЖЪЛТА ТИКВА. Почистваме от семките,пълним с продуктите,слагаме капака/можем да го замажем с тесто и във фурната на слаб огън за два три часа, най малко.Поднася се с гарнитура ориз или сос бешемел.
Заб. Не казвам точни пропорции защото тиквите са различни.Ако правите 4-ри порции например трябва да предвидите да има за всеки по нещо от продуктите.Обикновенно виното и прясното мляко са по 100 тина грама,даже и по малко.Колкото повече стой във фурната толкова по гъсто става вътре. :-\
Абе хапвате ли или само четете и отделяте течности!:confused:
Ето ви една презентация за тази тиква!
Nick
Глобален Модератор
Генерал-майор
Неактивен Неактивен

Публикации: 2735

Профил Лично съобщение (Неактивен)

Re: Рецептите на майстора
« Отговор #87 -: септември 28, 2007, 16:31:58 »
Отговори с цитат
Значи така, момчета - майстор Зито се прочу и в Америка. Снощи жената направи неговата тиква по мексикански (дето е пълна с пиленце, наденичка и др.). Ще я папкам днес по време на обедната си почивка. Пущината се пече 5 (пет) часа и не можах да я пробвам снощи, щото беше къде полунощ когато я извадихме от пещта. Цялата къща ухаеше на комбинираните аромати на тиква, краставички, месца и др. Ох, кога ще стане обяд!

Патладжан по турски

Няколко по едрички бройки,разрязваме ги на две ,оставяме ги да се поизцедят.След това остъргваме вътрешното,нарязваме го на ситно и го задушаваме в зехтин с малко вода, като прибавяме:чесън,малко лук,магданоз,сол,чер пипер. Оставяме го да изстине, а през това време настъргваме сирене и кашкавал/може и един по твърдо сварен жълтък/
В тиган запържваме от двете страни до омекване пак в зехтинец естествено, издълбаните половинки.
След това ги нареждаме в тава,пълним със сместта и запичаме.
А понеже съм по експериментите си викам, к,во ще стане ако на едното патладжанче сложа малко смес, като за пълнени пиперки. Че да я смеся с част от настърганото вътрешно за да е по воднисто и меко. Много положително се получи.Даже си мисля ,че ако се отиде при месаря и се вземе чисто месце и се нареже на ситно,ситно.......
Бе, такива ми ти есенни работи:idea:
Аз като го правя се отбивам при месаря и ти гарантирам ,че резултата е неповторим.Накълцвам го на ситно,запържвам с лукче и чесънче,изцедената и нарязана вътрешност,мъничко оризче и в самия край сиренце.Напълненото патладжанче го задушавам под фолио,а когато е готово,настъргвам кашкавалчето и оставям във фурната/вече и зключена/без фолио да се зачерви леко

По случай началото на учебната година!

Прибира се момиченце от училище и казва:
- А днес рисувахме мама!
- Но нали и миналия път рисувахте мама! - казва майката.
- Еми, то щом влезе учителката и веднага вика:
"Рисувайте, вашта мама!"

- Мамо, всяко дете ли трябва да си има татко?
- Да, всяко дете си има татко.
- А защо в нашето семейство сме три деца, а тате е само един?

Учителка задава въпрос на ученик:
- Какво работи майка ти?
- Майка ми е консултант.
- Чудесно! А къде работи?
- В къщи - непрекъснато дава акъл на баща ми.

Последно редактирано:
В другият форум,където са само мъже взеха,че отвориха тема за жените. Кой какви ги харесва.То добре,ама много разхвърляно и разни такива искания от рода да са тихи,добри, с големи хъм хъм,богати,умни и прочее да не влизам в подробности !:confused:Четох,четох и си мисля:-Абе тези младежи съвсем изпращяха-влече ги фантастиката и това е. Та се сетих за един познавач на жените, който е написал "Рецепта за жена",че им го качих да четът и да се образоват. Какво ще кажете за това?;)

Много грозните да ме простят,
но красотата е съществена. Необходимо е
във всичкото да има нещичко от цвете,
нещичко от танц, нещичко от висша кройка
във всичкото това (или пък
жената да е уеднаквена елегантно в синьо,
тъй както е в Китайската република).
Не са възможни средни положения. Трябва
всичкото това да е красиво. Трябва изведнъж
на човек да му се стори, че вижда чапла, кацнала едва,
и едно лице понякога да придобива оня цвят,
който се улавя само в третата минута на зората.
Трябва всичкото това да бъде, без да бъде,
да се отразява и пониква
в погледите на мъжете. Трябва, абсолютно е необходимо,
всичкото това да бъде неочаквано, красиво.
Едни затворени клепачи
трябва да напомнят стихотворение от Елюар, и в едни ръце
човек да милва нещо и отвъд плътта - да ги докосва,
сякаш са кехлибарен подиробед. О, нека да ви кажа -
тъй необходимо е жената, подобно венчелистче,
трепкащо пред птица,
да е красива или поне с лице, напомнящо за храм,
и да бъде лека като късче облак - но да бъде облак
с очи и задник. Задникът е много важен.
Очите, дума да не става,
нека гледат с някаква невинна злобност.
Една уста прохладна (никога обаче влажна) и подвижна, жива,
също така е повече от желана.
Краката трябва да са слаби: нека костите разцъфват,
особено капачката, преметне ли се крак връз крак,
основата им - да е в прегръдка на талия подвижна.
Най-тежък е въпросът с ключиците -
една жена без апетитни ключици
е като река без мостове. Немислимо е без загатването
за коремче, а непосредствено над него жената нека се издига
като потир, и гърдите и да бъдат в стил
по-скоро гръко-римски, отколкото готически или бароков,
и да осветяват тъмнината с мощност не по-малка от пет вата.
И е абсолютно нужно черепът, гръбнакът
едва-едва да се съзират...и да съществува
едно голямо гръбно земевладение.
Членовете да завършват като стожери,
но да имат известна мускулна обемност
и да бъдат гладки, гладки като лист от цвете,
и да са покрити с мъх най-нежен,
свръхчуствителен към ласките в обратната посока.
За препоръчване - под мишницата една морава сладка
със собствено благоухание,
едва доловимо (почти никакви аптекарски изделия!).
Без съмнение за предпочитане е дълга шия,
та понякога да ни се струва,
че главата няма нищо общо с тялото, а жената да не ни напомня
цвете някакво без тайнственост.
Нозете и ръцете трябва да са издържани в строга готика.
Кожата да бъде свежа по ръцете, по гърба, лицето,
но вътрешности, гънки да са със температура
никога по-ниска от тридесет и седем градуса,
способни да ни причиняват
изгаряния първа степен. Очите, за предпочитане, да са
големи и с въртене поне тъй бавно като на земята;
и да кацат винаги отвъд зида видим на страста.
Жената, поначало, нека е висока
или пък, щом е ниска,
нека притежава умствената висота на върховете.
О, нека винаги жената оставя впечатление,
че ако затворим дори за миг очи,
отворим ли ги пак, тя вече няма да е там
със своята усмивка и интриги. Нека тя изниква - не да идва;
тръгне ли си - да не си отива;
и нека притежава някаква способност
отведнъж да онемява и ни кара
да пием жлъчката на нашите съмнения. О, главното е
тя никога да не изгубва, в какъвто и да бъде свят,
при всякакви условия, безкрайната променливост на птица
и помилвана в самата своя същност,
да се превръща в сфера, без да губи изяществото си на птица;
и винаги от нея да избликва невъзможното ухание;
и винаги от нея да изликва опияняващият мед;
и винаги да пее песента нечута на своето горене;
и винаги да си остава вечна танцувачка на най-ефирното;
и в своето неоценимо несъвършенство тя да представлява
най-красивото и съвършенно нещо в цялото необозримо сътворение.

Винишъс де Мораиш

Солена трицона.
По магазините продават готова солена трицона,обаче има една подробност,когато се прави по домашно.Измиваме прясната рибка,ако искаме я почистваме/коремчетата/и в един съд нареждаме ред риба,ред сол и копър.Престоява два, три дни и след това в буркани ,като слагаме пак копър и сол, но в по малко количество.Когато решим да си хапнем...тука е номера!!! Вадим я от буркана и я слагаме в оцет да покисне два -три часа,след това я почистваме,дори я белим, ако е по едра.Сервира се с нарязан лук и маслини и полята със зехтинец. И водка-естествено!:gipsy:

А гърците правят една рибка която се казва "Сафрид-сардела"
Сафрида се изчиства, като се махат и главите,осолява се на вкус/както се казва/и се нарежда в тава намазана с олио.Слагат се подправки за риба и се пече във фурната.След това се нарежда в буркани ПЛЪТНО и се залива с доматено пюре-салца.Слагаме и ситно нарязани мариновани краставички.Буркана не го пълним до горе. Някой слагат домати и в тавата когато се пече рибата,също става. Затвяряме бурканите,както се прави лютеница. Ястието е готово за консумация.

Последно редактирано:
От кога ги чакаме тези орехчета :D вече ги има навсякъде.Сръчните баби ги продават по пазарите с оцветени в кафяво ръце. Аз обичам орехите, но не се качвам да ги бера. Имахме един голям орех /на прочутото вече място "Зеленика"/и аз като млад татко, реших да сложа люлка. Да... ама се счупи клон и се отзовах със счупена плешка в болницата. После се разбра, че ореха е изгнил и го отрязох с кеф.:smokin:Защото тъкмо си оправих двустранно счупеният глезен, след една каскада,последва плешката, а и ме прасна ток в къщи,че ходих като космонавт няколко дни.:Туй с тока е много интересно.Ако не ви се случвало да знаете-При 220 W нещо... не можеш да дишаш,само отваряш устата, като рибок.Че и не може да викаш,цъклиш се,пулиш очи и ги въртиш, като полицейски буркан. Освен това се тресеш в танц на гладен канибал, абориген.Жената се опита да ме дръпне от жицата,което си беше тотална грешка,защото се включи в танца. Добре че бушона не издържа да ни гледа,много му дойдохме двамата и изгоря. Изобщо кофти година беше,но пък чак сега ме хвана лек ревматизъм:D
Та се отплеснах.Една едра около кило океанска риба,2 гл.лук,малко счукани орехи/без черупките/малко масло,червен пипер,сол,чер пипер,лимон и лимонов сок.
Мъж/някой/ почиства рибата, а жената я измива и маринова с лимонов сок и сол ,ама цялата.Престоява около час. Нарязваме лука,запържваме ги,прибавяме сол,орехите и пипера чер и червен.Бъркаме няколко пъти и после тази смес я изсипваме в коремчето на рибока.Намазваме подходящ съд с масло ,слагаме напълнялата изведнъж красавица,поливаме с масло и покриваме с резенчета от лимон.Печем в умерена фурна-бавно като на панахида.Облизваме се,като пазим червилото.След това я вадим ,но не ядем!
Просто стоим и гледаме.Може да пием един аператив,защото не знаем какво ще става после, или два-зависи от салатката. Набрахте смелост нали! А така! Рибата изстина ли? Е сега вече я нарязвате на порции.Поднася се студена поръсена с разни зеленки, като лющян,магданоз,копър.

Ох, Зито, от няколко дни си мисля за теб :shhh: :kissyou:
:rezando: Нали съм си люто тюленче и обожавам маринованата риба , та от седмица две си мисля за теб... да ми остане време и да ти прочета темата с вкусни рецепти
Усмихнат ден ти пожелавам!

Назад