Рецептите на Zito !

  • Началник на темата Началник на темата zito
  • Начална дата Начална дата
Това трябва да го кажа на една приятелка-хлапето е рижаво и много къдраво/а те с мъжа и не са /.И той пътува и често отсъства/.Отново успя да ме разсмееш с глас-благодаря за хубавото начало на седмицата.
 
Зито,първи опит с шпроти дъ бест! :kissyou: благодаря ти за рецептата
Направих 2кг но много бързо свършиха :gipsy: А сега мъжът ми се е засилил към борсата да вземе стек от 10кг шпроти :( та да съм направела още.Много бързо свършиха
 
Много добре и радостно!Дано не свършите шпротите и в магазина!:gipsy:
Честит празник на жените ,който го почитат-останалите да черпят по друг повод.

Салата "Морска пяна"

Продукти:1 пакет шарени макарони; 2 пакета ролца от раци; 1 малък пакет скариди; 2-3 майонези; 2-3 с.л. кисело мляко; 2 с.л. горчица; 1 буркан кисели краставички; 200гр. царевица, сол, черен пипер, чесън 2 скилидки и малко копър.
Приготовление:Сваряваме макароните в подсолена вода.Скаридите също ако имат нужда.Отцеждат се макароните и скаридите и към тях добавяме: предварително нарязаните ролца от раци, краставичките на кубчета, счукания чесън, разбитите майонеза кисело мляко и горчица /средно гъст сос/ и подправяме с подправките. Всичко добре се разбърква и се оставя във хладилника за около 1 час.
Вадим водката и пием за здравето на администратора и после поред за всеки форумец!
 
Последно редактирано:
Пастицио -гръцка рецепта ,продукти:
-макарони от най-големия размер
-половин кг.телешка кайма
-доматен сос
-една глава смлян с блендер кромид
-за соса бешамел:
-половин литър прясно мляко
-царевично нишесте
-300гр. кашкавал настърган
-канела на пръчки
-подправки на вкус

Пускаме си гръцка музика и започваме!
Сваряват се макароните и се измиват, след което се изсипват в голяма тава намазана със зехтин.
Каймата се задушава в дълбок съд, като се намачква ,та да придобие вид на каша ,прибавят се кромида и доматите ,като се бърка постоянно ,в каймата се слага и канелата на пръчки ,като не се стърже и след като каймата се свари се изважда .
Соса се приготвя по следния начин : в съда с затопленото мляко-но не врящо -се прибавя нишестето и постепенно настъргания кашкавал ,като се бърка постоянно до като се сгъсти.

В тавата с макароните прибавяме--ред макарони ,ред кайма и по малко зехтин маааалко и така поне два или три реда до изчерпване на количеството. Отгоре се залива с топлия крем бешамел.
Пече се около 25 минути на 200 градуса -соса отгоре трябва да придобие златист вид!
Резултата на вкус е страхотен и води до пристрастяване:rezando:
 
Като приключа някоя рецепта,все пожелавам да се чукнете с чашите. Обаче като си помисля,дамите не употребяват толкова много алкохол,колкото мъжете.Освен това не пият всичко.Ние българите сме прочути с виното си,въпреки че гроздовата ракия стана национален символ в ЕС. Поговорките и тостовете за виното са безкрайни,както и разните случки. Ако ви е забавно ще драсна по нещичко за виното-може пък и да ви свърши някаква работа. Според мен всяка дама трябва да отбира по малко от тези неща.
Да започнем с визуалното!
Първата стъпка, която предприемате при една дегустация е визуална.
1. Напълнете чашата до 1/3 от обема й; никога не повече от половината /между впрочем винаги я пълнете така!/;
2. Хванете чашата за столчето. Отначало това може да ви се струва непривично и претенциозно, но за това си има основателни причини:
а) ако хванете чашата за горната й част няма да можете да наблюдавате течността в нея;
б) отпечатъците ви замъгляват цвета на виното;
в) топлината от ръката ви променя температурата на виното. :smokin:
 
По принцип, първо се гледа цвета и чистотата (прозрачността) на виното. Чистотата е индикация, че винарят си е свършил добре работата. Ако течността е мътна, или пък в нея плуват малки парченца, това означава, че производството е претупано, а условията, в които виното е отлежавало, съвсем не са били идеални. Всичко това говори за лошо вино, или в най-добрия случай за нещо, което може да ви напие бързо. В днешно време обаче всичко това може и да означава, че винарят е направил всичко както трябва и че познава добре техниката за филтриране на виното. Прозрачността не е гаранция за добро вино.
Ако цветът е много блед, това може да значи две неща: че виното е много леко и деликатно, или че има само една силна съставка. Колкото по-богат е цветът, толкова по-силно е самото вино. Това правило обаче не е абсолютно. За малагата, например, няма значение, дали е по-светъла или тъмена на цвят, алкохолът ще е еднакво силен. Ако пък пиете шардоне, то може да е много тъмно на цвят, но дори и да си пийнете повечко, това няма да е проблем.
След като сме преценили чистотата и цвета на виното, пробвайте, как то ухае. Духнете лекичко в чашата, за да се получи полъх, сякаш от отварянето на бутилка. Какво подуши носът ви? Понякога в началото това е една определена, силна миризма, но след няколко мига, се долавят други, по-различни нотки, които изплуват постепенно. Следващото нещо е да разклатим чашата. Помиришете виното, докато го правите. Как се промени усещането? Усетиха ли се нови аромати? Ако не, знайте че виното в чашата не е от най-добрите. Усещането трябва да сложно, комплексно, като малка “симфония”.
 
Сега си починете и прочетете този грузински тост! Пък ако ви харесва темата ще продължа!
Един Тамада/така назовават най старият и уважаван от компанията мъж/ през 1888година по повод присъствието на жени на масата,рекъл следното:
Безрасъдната жена е тази,чийто ум оправдава нейното безрасъдство!!.. /пауза и засукване на ръкави/
Ако си помисля добре../прави се на замислен/...няма нищо лошо в безрасъдната любов! Да-а-а-а!
/пауза и засукване на мустак,всички са се ококорчили/
Да пием... /вдига един рог от 700гр.полезен обем/за жените..........тук ги оглежда,/ през другото време докато говори е обърнат към мустакатите сладурковци,седнали около масата от сутринта/..............който никога не мислят,когато става дума за любов!:gipsy:
 
Много е важно и какво ще е съчетаването на виното с храната.
Абсолютно се изключва сервирането на салата заедно с вино. В случай че не можете да се лишите от салатата, традиционната комбинация от винен оцет, олио или зехтин е прекалено остра, за да може едно вино да я преживее. Много киселина в дресинга ще направи дори най-свежите вина плоски и скучни, а по-силните – груби.
Бялото вино шардоне” се комбинира най-добре със скариди, миди, раци, омари, морски костур, сьомга, риба тон, пилешко, пуешко, фазан, телешко и свинско месо.
Лютите храни са неподходящи за този вид вино и трябва да се избягват. Шардонето се съчетава най-добре със сметана и масло.
Лекото вино пино ноарн се комбинира добре с ястия от всякакъв вид месо, включително риба тон и сьомга. Пино ноарът е едно от най-гъвкавите от всички червени сортове вина и успешно се съчетава с дивеч, птици и вегетариански ястия, както и с риба. Леко подправените ястия подхождат отлично на плодовите стилове на тези вина.
За една успешна комбинация на мерло с някакво ястие е необходимо да се използват сосове и не много тежки храни. Такива са ястията от говеждо, агнешко, телешко, еленско, свинско, патица, сьомга и риба тон. Каберне совиньонът се съчетава чудесно с по-мазни меса, защото мазнините покриват езика и небцето и предпазва от танина във виното. Много важна роля при този вид вино за омекотяване на вкуса играят орехите, за да смекчат впечатлението от силните винени танини.
Плодовете са един от най-добрите свързващи елементи между вино и храна, тъй като вината изобилстват от аромати и вкусове на пресни и сушени плодове. Ябълка, круша, пъпеш и дори аромати на екзотични плодове се срещат в ризлинг, шардоне, совиньон блан, грюнер велтлинер, гевюрцтраминер. Зрели червени горски плодове и череши доминират в божоле и в пино ноар и дори в крепките каберне совиньони. Десертните вина не бива да се съчетават с много по-сладки храни от самата напитка, защото ще има по-постен и сух вкус.:smokin:
 
Тост посветен на правителството!
В небесния простор лети голяма бяла птица. Със спокойни и силни махове на огромните си криле тя неотклонно следва пътя си към залеза. До нея лети малка пъргава птичка, която ту изостава, ту се гмурка отдолу и прави пируети във въздуха. Едва скривайки нетърпението си, малката птичка пита:
- Кажи ми, о, голяма бяла птицо, накъде летим?
Голямата бяла птица поглежда едва-едва малката нетърпелива птичка, продължава да маха уверено със силните си криле и отговаря:
- Не зная.
Да пием за нашите ръководители, чиито достойнства понякога се състоят не в това, че знаят къде ни водят, а в увереността, с която ни водят!:no:
 
Празничен тост:
Всеки може да полее жена си с шампанско и да я напръска със сметана.Бъди българин!!!
Полей я с шкембе чорба и я натъркай с чесън!:D
 
Седят си гостите на масата, става тамадата, вдига чашата и започва.......
Направили анкета за жени:
- Ако непознат мъж ви предложи секс, ще приемете ли?
- отговор - Не.
- А ако този мъж ви е познат?
- отговор - Ще си помисля.
- Ако непознат, но красив мъж ви предложи секс?
- отговор - Ще си помисля.
- Ако този мъж ви е познат?
- отговор - Да.
- Ако непознат, много красив и секси мъж ви предложи секс?
- отговор - Да.
- А ако този мъж ви е познат?
- отговор - Този мъж вече не ми е интересен.
Да пием за жените, които обичат и търсят, непознати, красиви и секси мъже, каквито сме се събрали на тази маса.:confused::confused:
Пили юнаците...кимайки одобрително с глави.Минало време.....тамадата пак станал и казал:
- До тук добре, но са направили и анкета за мъже:
- Ако непозната жена ви предложи секс, ще приемете ли?
- отговор - Да.
- Ако жената е позната?
- отговор - Да.
- Ако жената е непозната, красива и много секси?
- отговор - То е ясно, не ме питай ,казвай по- нататък.........
Да пием за жените, които тази вечер ще бъдат умни и ще направят правилния избор.
:kissyou:
 
Едно забравено мезе!
300 грама нахут.Оставя се да кисне една нощ във вода.След това се сварява и се задушава с една глава нарязан лук и 3-4 лъжици зехтин.Слага се склидка счукан чесън.Добавяме лимонов сок 3/4 лъжички,60 гр.сусамов тахан,3/4 лъжици кисело мляко,сол на вкус и пасираме.Може и кимион по желание.
Взимаме водката........:party:
 
Един мъж го нямало цяла вечер. Дъжд вятър,а жена му се притеснила.Сутринтта се връща хубавеца,изкалян и мокър. Жена му го пита :
- Къде ходиш бре!
- Ми..... водя ти гости!
Обръща се и се развиква на група охлюви,задъхано спрели пред стълбището.
- Айде момчета още малко,вече пристигнахме!!!
След това:
Пълнени охлюви!
25 бр.1гл.лук,сол,чер пипер,2 кофички кисело мляко,олио,шепа, две- гъби,магданоз,кора от лимон,30 гр.масло,два-три жълтъка,шепа галета.
Охлювите се измиват в солена вода и се варят в такава около 30 мин.Водата да ври като ги пускате вътре.Да не забравите да престоят един ден най малко за да се самоизчистят.
Вадим с вилицата,нарязваме на дребно.В маслото запържваме нарязаните ситно лук,магданоз,гъби,лимонена кора.Прибавяме охлювите,жълтъците,галетата и киселото мляко/може да го изцедите преди това/Добре измитите черупки пълним със сместта,нареждаме в тава,поливаме с олио и печем 20-30 мин.докато плънката потъмнее и хване кора.
Обаче има и по интересен начин.:smokin:
Процедурата по почистването и запържването се повтаря -без кисело мляко,жълтъци и галета.
Разточваме тесто,с чаша правим кръгчета.Слагаме вътре от охлюва и сместта и ги увиваме,като пелмени.Нареждаме в тава,мажем с олио и във фурната,дакато станат като курабийки.Вадим и хрускаме.Някой слагат и целите охлюви.Но за да имат добър вкус е необходимо да се запържат с подправките и да се подготвят за тестото.
След като свършим тази работа ,взимаме една каса с бира или бяло винце и хруп-хруп !
 
Няма друг ,който да поднася рецептите като теб.Охлюви не ям,но ако ги направя по някоя от твоите рецепти моя мъж сигурно много ще ме обича/нали казват,че любовта на мъжа минава през стомаха му/.
 
Запомнете! Отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги! Кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.

Казвайте „обичам те" на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Дръжте се за ръце, и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас. Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите и намерете време да споделяте всичко, което имате да си кажете.

Защото животът се измерва не с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.

:cry:Това докосна душата ми аз го осъзнах можеби твърде късно,но няма да допусна да се повтори.
А вица за рижавото бебе ми то познавам бая рижички дето родителите им са брюнети дали им са р........... п.............:confused::D
 
Разкошни рецепти, разказани по великолепен начин!

Предлагам това творчество да бъде издадено в книга!
Ще се разграби като топъл хляб!
 
Назад
Top