Малки трикове за шиене

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
Аз не оцветявам схемите,но като започна един цвят шия всички негови знаци и тогава започвам с друг.Всички части от схемата ги залепям и ги събирам в една голяма,за да мога да шия по целия гоблен.Досега не съм ползвала гергеф,но щом казвате,че е по-удобно ще взема да си купя един.Не знам дали този начин на работа,който сама съм си изградила е лесен и бърз,но уших "Тайната вечеря" за 6 месеца.

Не знам колко бързо шия, но определено това че шиете схемите една по една ме затруднява. Цветовете ги карам от тъмните към светлите като ги слагам изцяло. Ако шия нещо с детайл първо правя всичко 1:4 и после схемите 1:1 по същия метод от черно до бяло. Така ми е най-лесно. Що се отнася до зачеркването на знаците всичко зависи от схемата. Ако е идеална няма смисъл да я драскам ;)

Zdravo na site!
Jas vcera se vkluciv na ovoj sajt.Inaku sum od Makedonija od Skopje.
Ova e mnogu dobra strana kade moze da se naucat mnogu raboti za pobrzo vezenje.
Eve kako jas rabotam:
1. Koncite gi stavam vo plikovi koi se podeleni na pola i odozgora go pisuvam znakot od semata,
2. Rabotam so poveke igli,
3 Na eden stiropor so marker pravam kocki i vo sekoja go pisuvam znakot za vezenje i koga mi ostanuva konec na iglata go bockam vo kvadratot so navedeniot znak,
4. Inaku vezam na razboj
Se nadevam deka nekomu mu pomognav so moite idei.

Здравейте момичета!
И аз мога да споделя следното:
1.Конците си разпределям в една разпределителна кутийка -на ръбчето между отделенията си пиша номерчетата на конците.Така ги подреждам че да не са в едно отделение ,такива които са близки по оттенък и лесно се бъркат.
2.Вечер е по -лесно да се работи с по-тъмни конци.
3.Схемите / след първия гоблен на който се мъчих/ си изваждам-увеличени на ксерокс- в какъвто мащаб ми е удобно.Така спокойно си виждам знака без да се напрягам , лесно се намира и си го зачеквам с маркер.забождам и карфичка.
Не използвам гергеф- не ми е удобно.
Много ми е интересно за двойната игла и другите игли.
От една позната възрастна жена видях стар гоблен ,с едно такова като тефтерче- класьорче- много прозрачни отделения със знака на цвета и всеки цвят поставен.Бяха две- за по-светлите и по-тъмните цветове.Тя каза ,че така е купен гоблена.Не съм търсила.

Val4e благодаря за споделения опит.Аз шия по същия начин, но отбелязвам с различни цветове и пак не съм толкова бърза като теб .Самото шиене май ми куца учила съм се сама и вече имам вредни навици ,а и с лявата ръка е трудно някои да ми покаже :(

Не трябва да се упрекваш ,ама грам :) Аз съм левичар и единствената трудност,която срещах в началото беше връщането когато е 1:4 ,но просто започнах да въртя канавата и се връщам ,както и със стигнал до там -пак от ляво на дясно.
Нямам трикове,но винаги започвам от левият ъгъл и взимам цвета с най-много и изпъкващи знаци и шия само него ,а като стигна края на листа било горе или в дясно продължавам в следващият лист за да няма прекъсване.
Не бода и не оцветявам схемата-имам зрителна памет и като хвана един цвят ,съответният му знак ми е постоянно пред очите и всякаш няма други знаци в схемата.Погледа ми свиква с положението на квадратите и мястото ,до което съм и не се лутам когато трябва да погледна броя на знаците.
За големите разстояния из схемата също броенето не ми е "едно по едно ",а на принципа на изключването-в първият квадрат има 3 или 4 знака от друг цвят и за мен автоматично знака ,с който шия е 6 или 7 броя + всичко Х 10 когато са цели квадрати и накрая добавям оставашите в последният квадрат ,до който свършва знака ,като поглеждам знака след него с колко броя е-ако са 2 или 3 не се налага да броя моя знак 7 или 8 броя...хахаха-чак аз не си разбирам какво написах :D
Имам и друг трик ,но не зная как точно да го обясна,но по този начин ми се е случвало почти цяло чиле да изшивам с даден орнамент без да прескачам или започвам от друга позиция :)

Iv4omad, да ти кажа и аз не те разбрах хахаха-ама е много забавно да ти чете човек мнението!

Според мен първият трик, който трябва да приложите е избора на гоблен за шиене. Няма леснина за лошите схеми. Такива с по 90 цвята, 10 от които имат м-у 3 и 5 бода в целия гоблен.... зле обработените схеми с разпръснати бодове просто не си струват. Затруднява се следенето на схемата, прехвърлянето на цветовете, смяната на конците, че дори и провирането на конеца накрая.

Аз лично шия с дълъг конец. Винаги използвам една нишка, която прегъвам на две и вдявам с прегъвката напред, та да може като свърши конеца в тази прегъвка да пъхна другата нишка и така го удължавам без да прекъсвам. Това от форума го научих, не е моя идея.

А за да не се усуква и заплита излишно конеца, преди да го вдяна го хващам през средата /задължително на една нишка/, така че краищата да висят свободно и прекарвам ръка по цялата му дължина, като го оставям да се 'разсуче' докато спре да се върти крайчето. Винаги гледам двете нишки да са успоредни, така ушитото става плътно дори с тъмните цветове и ако се усуче конеца по време на шиенето, развъртам иглата в другата посока и продължавам. Така почти не ми се заплита.

Пак съм аз :lady:
Много интересни неща пишете. Докато чета, се сещам за още работи.

Аз влагам и малко психологически трикове. Когато съм по-уморена или притеснена и изнервена, когато всички са вкъщи или искам хем да гледам филма, хем да боцкам, в такива моменти шия лесните неща, за които не се изисква толкова внимание - фона или по-едри петна. така докато зяпам децата и телевизора, току съм ушила 2-3 квадратчета. Трудните и по-разпръснати те бодове ги шия като съм спокойна, сама и имам повече време на разположение.

Много ми помага като шия първо по-едрите петна в гоблена, така имам чувството, че напредвам много бързо, а после по-лесно се следи схемата за по-дребните участъци и единичните бодове като се ориентирам и от ушитото.

Не мога да понасям на гърба да ми висят конци, затова ги провирам и при започването и при свършването с даден цвят. така пак се подсилва хубавото чувство от добре свършената работа и когато ушия последния бод - най-сладкия момент - ми остава да провра само едно крайче, а не още един ден работа по 'зачистване' на висящите конци. Пък и по време на работа много ми пречат краищата, навират се навсякъде, даже понякога излизат откъм лицето. А това изнервя, уморява и създава допълнително работа.

Iv4omad, да ти кажа и аз не те разбрах хахаха-ама е много забавно да ти чете човек мнението!

Пак ще опитам-пишех за зрителната памет и наблегнах на моментите,в които има огромни участъци,че ако например на единият ред има 68 знака разположени така (например) 9 знака в първият квадрат,после има 5 цели квадрата и в последният има 9 то аз в първият и последният квадрат не ги броя тези 9 едно по едно а автоматично ги познавам за "9" броейки винаги оставащите от друг цвят (когато са по-малко на брой) ,като става 9+9+50.
И аз обичам да шия с много дълги конци,мразя загубата на време да оправям и вдевам нов конец,постоянно вадя оглата за да развивам конеца и гледам да са ми успоредни без усукване :) :kissyou:

Здравейте! Благодаря на Val4e за идеята! Ще я приложа в най-скоро време! Лошото е че съм в сесия- имам САМО 6 изпита:( и не ми остава време за гоблена!:shy2:

Пак съм аз :lady:
Много интересни неща пишете. Докато чета, се сещам за още работи.

Аз влагам и малко психологически трикове. Когато съм по-уморена или притеснена и изнервена, когато всички са вкъщи или искам хем да гледам филма, хем да боцкам, в такива моменти шия лесните неща, за които не се изисква толкова внимание - фона или по-едри петна. така докато зяпам децата и телевизора, току съм ушила 2-3 квадратчета. Трудните и по-разпръснати те бодове ги шия като съм спокойна, сама и имам повече време на разположение.

[/QUOT

Ами тогава аз май трябва само фон да шия. :D В повечето случаи гледам и телевизия. Е затова пък по-бавно става.:shy2:

Последно редактирано:
:clap: много полезна тема! Но вие сте страхотни! Кога намирате време да шиете по 4 часа?

Изчетох с интерес написаното до тук. Игли с топченце на върха мисля че има във всеки магазин за гоблени. А то топченцето е едва забележимо- по скоро се усеща с напипване. Аз обаче си шия с обикновенна игла за гоблени - просто така съм свикнала. Не ми е никак удобно да шия с гергеф, предполагами със стенд ще е така. Чудя се:confused: как се оправя панамата след като сте бродирали и преместили гергефа- не става ли панамата и ушитото на кръгове:?:Иначе аз си вадя копие на схемата, така оригинала ми остава чист, а аз си драскам по ксерокопието. Сега като вадих за Етъра срещнах проблем- схемата ми беше на лист с формат А3, но знаците ми бяха дребни. При снимане на ксерокс нямаше как да се получи голямо увеличение и ми предложиха да ми я сканират и извадят на цял лист- вече формат А2. Услугата ми коства 6 лв но сега няма да съединявам листи. Шия предимно по цветове и детайли. Започвам със светлите и минавам към тъмните. Мразя да шия с къс конец затова едно чиле от 8 м първо го прегъвам на две, после пак намирам средата и режа в краищата - получават се 4 / с по 6 нишки/дълги по около 2м конеца. Изтеглям по една нишка, прегъвам на две и вдявам в иглата.Когато имам много разновидности на един цвят и много единични бодове, ползвам няколко цветни молива и така лесно се ориентирам по схемата.

Здравейте момичета!
3.Схемите / след първия гоблен на който се мъчих/ си изваждам-увеличени на ксерокс- в какъвто мащаб ми е удобно.Така спокойно си виждам знака без да се напрягам , лесно се намира и си го зачеквам с маркер.

Това задължително.
Не шия гоблени с повече от 50-60 цвята. Много внимателно разглеждам схемата преди да реша дали си заслужава, защото има такива ментета в нета ....
Дължината на конеца ми е три дължини на чилето.
Като вземе да се усуква докато шия, издърпвам иглата до панамата и после обратно колкото е нужно без да я изнизвам.
Шия с гергеф, но от ляво на дясно карам бод по бод.
Не шия цветовете последователно, а през цвят. Така за средния не се налага броене, а само се попълва /не знам дали се разбира за какво говоря/.
Конците са ми в найлонови пликчета с номер или знак.

Чудя се как се оправя панамата след като сте бродирали и преместили гергефа- не става ли панамата и ушитото на кръгове.
Става, но после изчезва. След изпиране няма и следа. С гергефа става равномерно самия бод. Иначе шия стегнато и гоблена се криви доста.

когато има участък голям с еднакъв цвят първо броя бодовете и си очертавам участъка след това само го попълвам

Val4e страхотна си:clap:До сега шиех и задрасквах.Снощи за пръв път пробвах твоя начин и напреднах много бързо:idea:Добре се получи много съм ти благодарна:clap:

Темата е много полезна :clap: Изчетах всичко до момента и смядам след работа да потърся такава игла с топченце.

В схемата очертавам всеки знак с различен цвят, но на моменти пак ми е трудно да се ориентирам и пада едно броене.... Сега съм решила да си купя моливи и да оцветявам, защото ще шия гоблен на фирма HAED и е с доста цветове. Може да пробвам и с маркер....

Конците като дължина режа според това, колко ще шия с него. Дразня се когато трябва да подпъхвам конци и става дебело от опакото. :lookup:

Относно схемите - смятам, че трябва да си пазим очите :idea: А4 ми ги правят на А3, а казаха, че може и по - големи. Много по лесно се шие :greeneye:

А за времето, кото ви остава за шиене - благородно ви завиждам :kissyou: аз съм по цял ден на радота и въпреки, че нямам деца, трудно сядам да почивам преди 19 часа. Ако пошия 1 час си е голямо постижение :(

ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ПРАВИЛНИЯ НАЧИН ИЛИ НАЙ-БЪРЗИЯ.ВСИЧКО СИ ЗАВИСИ ОТ СРЪЧНОСТТА.МОЕТО МНЕНИЕ Е,ЧЕ ДРАСКАНЕТО ПО СХЕМИТЕ Е ГУБЕНЕ НА БРЕМЕ.ВЗЕМАМ СИ ЕДНА СИМПАТИЧНА КАРФИЦА-С ПО-ГОЛЯМО ТОПЧЕ И СИ ОТБЕЛЯЗВАМ НА СХЕМАТА КЪДЕ ШИЯ.ДРАСКАНО ПНОГО ,А КАРФИЦАТА Е ЕДНА.НЕОБХОДИМО Е САМО ДА СИ ПОДЛОЖИ НЕЩО ПОД СХЕМАТА.ТАКА ШИЯ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.

Аз също предварително си нарязвам схемата и увеличавам на А3, много по-лесно е!

Назад