От кухнята на Джемма 2

Ех ,само с половин око поглеждам темата ,но това е достатъчно .Джема ,Скарлет какви са тия вкусотийки :eek: не ме изкушавайте....:D Пак започват да ме сърбят ръцете.Вие как ще издържите до Коледа ?Направо ви се чудя...:D

Ето я формата, от магазина на Солинген. А тук има подобна :

http://www.atrakcion.com/catalog/product_info.php/cPath/22_71/products_id/294

Пече се, като се сложи тестото във формата ( то е с мая- като козуначеното) и се обръща в тава. Т,е пече се с формата нагоре, покрито е с нея, дано ме разбираш- затова са отгоре дупките- да се изпича по- добре.

stollen04.jpg

lp_stollen_med.JPG

1162562729705.jpg

1162562715784.jpg

1162562699894.jpg

А ето тази рецепта смятам да използвам :

Дрезденски щолен

1500 г брашно, 300 г захар, 500 г масло, 750 г стафиди, 500 г бадеми, няколко капки бадемова есенция, 50-100 г портокалови корички, 50-100 г лимонови корички, сок от 1 лимон, ванилия и канела, 3/8 л мляко прясно, 1 ч.л. сол, 120 г мая.

Предварително си накиснете стафидите в ром. От маята, топлото мляко и захарта и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин.След това се добавя захарта, маслото и брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.Бадемите се нарязват не много ситно. Към тестото се прибавят коричките, ванилията, канелата, солта, стафидите и бадемите.Премесва се и се оставя отново да втаса.Оформят се продълговати щолени, върху, които с остър нож се пражи лек разрез по дължината на тестото, но не по средата , а така, че тестото да се раздели от браздата на 2/3 и 1/3.. Слага се върху постелена с пергаментова хартия или фолио тава.Оставя се да втаса. Фурната се загрява до 220 гр. Най-долу във фурната се слага празна тава, а тавата със щолена се слага по средата. Пече се 15 мин, след което температурата се намалява до 170 гр и се пече около 35-40 мин.
Изстиналия щолен се намазва с разтопено масло и обилно се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.Да не се консумира преди да е изминала седмица, а най-хубав става след 3-4 седмици. Съхранява се завит във фолио или пекарска хартия, най-добре в глинен съд и на хладно място.
От тази доза излизат 2 големи щолена.
Аз лично не съм го правила, но една позната го прави, съхранява го увит във фолио в най-долното чекмедже ( за зеленчуци) на хладилника. Каза, че след 3 седмици бил най-ароматен и не бил сух.

Това е снимка на щолен, приготвен по тази рецепта:
attachment.php

Извинявай за глупавия въпрос, но защо са тези дупки на дъното?
Аз също имам рецепта за Дрезденски щолен, ще я сравня с твоята и ако има разлики ще пиша.

Вярно си обяснила и то съвсем добре, аз пък къде съм бляла:uhhhh:
Така се заплеснах по картинките, че въобще не съм чела текста, извинете ме за невниманието:loveglasses:

Няма нищо, просто не ми се пишеше пак. А иначе и аз понякога пропускам нещо от написаното, като се заплесна по картинките.:D

Джейма миличка я се притичай на помощ и ми обясни как се работи със селиконовите форми. Днес за първи път ги видях при нас в големия супермаркет " Кауфлан". Има за кекс и другите пиши " разни форми ". Признала съм те за майстор кулинар и винаги ти разглеждам направените лакомства и красоти които сътворяваш. Имам чувтвото, че в тях като сложа сместа ше изтече, можеби ви звучи смешно, но днес ги оглеждах като " голям камък".Айде миличка предай един урок на тема Селиконови форми, моля те :cry:

Ами силиконовите форми се мажат с мазнина само първия път, когато ще се пече в тях. После не се мажат.По- хубавите имат един оринг който се слага на ръба на формата и предпазва печивото от деформиране. При другите- без такъв има опастност от деформация, но това не е всеки път, по мои наблюдения. Какъв цвят са тези в Кауфланд?

Джемма,ще си позволя да отговоря вместо нея: на цвят са тъмно-сини.Имаше и под формата на снежен човек.Не бяха скъпи,нямаха и 6 лв.:)

И аз имам сини, на Лурч, тези незнам какви са, но ме заинтригувахте- ще отида до Кауфланд да ги видя, особено нестандартни, тематични форми много ме интересуват.

Джейма селиконовите форми по-добри ли са от тефлоновите? И като печеш в селиконовите на каква темретура печеш, като обикновените ли.Разпитвам защото ми се ще да си купя , защото както казва Blue_Blu не са много скъпи окомо 6 лв. , а ми се виждат по-лесни за поддържка.:oops:

Джемма,погледни и формите за сладки.Има голямо разнообразие .Аз си купих метални под формата на рибки,пеперудки идр. общо 32 бр. само за 1 лв.- чешки.Имаше и за коледа,но аз си имам .

Ама във Варна няма голямо разнообразие. Има сиви китайски силиконови форми- елха, звезда и камбанка. Въпреки, че не ми вдъхнаха много доверие си взех елха и звезда- евтини са, така че , няма да ме е яд , ако се скапят.
Метални коледни формички си взех също, но от миниатюрните, големи си имам отпреди. Около 15 бр за 3 лв и нещо. Защо такава разлика в цените, странно.
Имам доста добри попадения в тоя кауфланд- намерих си метални игли за вретено и руладини, а също и приспособление за белене на чесън.

Колкото до това как пека- както обикновено, те издържат до 240 гр, повече, отколкото е необходимо. Също правя желе в тях и замразявам сладолед.

Dgemmа звездата от тестото на Дрезденския щолен ли е.Имам желание да си направя и аз Дрезденски щолен но нямам такава форма в тези силиконовите може ли да стане

Да, аз направих половин доза от тестото и ми излезе един щолен и останалото тесто го сложих в силиконова форма. По принцип може и без форма, правиш пробълговат фитил и с нож режеш бразда, но не по средата, а на 2/3 ат тестото- по дължина. Дано си ме разбрала.

Назад