карета

• Началник на темата Началник на темата ememka
  • Начална дата Начална дата
няколко карета, шити преди гобленарския период.Но наистина качеството на снимките е лошо

Хресват ми всички показани от Вас каренца. Искам и аз да Ви покажа моите и да помоля ако имате модели с българска бродерия да ги публикувате.

Много са красиви.Особено ме впечатли първото! А като последното-същите мотиви съм правила на комплект за индивидулно сервиране.Преди години си ги шиехме сами.:idea: :D :gipsy:

Всички показани карета са оригинални.Всяко едно каре има своята красота.Преди 15-20год.майка ми беше запалена по такива карета,така както аз сега по гоблените.

Имаше един момент, в който смятах, че шиенето на гоблени не е достатъчно практично и започнах да шия покривки, възглавнички, чанти и разни други. А пък българската бродерия ми е слабост. Събирам всякакви модели и когато мога ги шия.

Изчетох темата и не разбрах върху каква материя се шият тези покривки.Виждам ,че има и други като мен,които се интересуват.Поразпитах и разбрах ,че може да се бродира на всякакви материи/подходящи за покривки/като се използва канаваца.Тя се слагала върху плата и след като се избродира мотива се изнищвала и оставала само бродерията върху плата.Ако някой има повече информация какво представлява тази техника нека обясни и също от къде може да се намери канаваца.

Аз преди много години си бродирах по този начин една копринена блуза. Пришива се върху нея канавацата и се бродира, а след това канавацата се изнитва. Става много лесно, защото тя е много рехава. Би трябвало да се продава по магазините за шивашки материали или там, където продават панами.

Сигурно не му е тук мястото да попитам,ама да си задам въпроса:confused: -какво представлява канавацата?Ако има и снимка-ще се радвам да видя нагледно.

Това е нещо като едрата панама за възглавници или тази на щампованите гоблени. Само че канавацата не е колосана, много по-мека е и лесно се разнищва след като вече е шито върху нея. Вчера попитах в един магазин за гоблени дали получават, но жената ми каза, че от години не се произвежда у нас. Може би трябва да потърсите в каталозите на известни фирми или в специализиран магазин на ДМС.:idea:

Marji,имам ето такава"материя"-дали не е въпросната канаваца?На пипане е много мека и е някакъв голям каунт,т.е.едра,но не мога да определя какъв.Освен това като нишка е доста тънко-прилича на тензух и лесно се разнищва по края-поне там опитах.

sneji,много прилича или поне така си я представям .Днес говорих с леля ми и тя каза ,че канавацата била с различни размери на времето.Така ,че може да е и по-едра ,може и да е по-ситна.

Назад