И аз да допълня ... не съм ги пробвала, записала съм си ги от дира и копвам без промяна:
#1
Събират се портокаловите кори и им се маха бялата част колкото можеш. Ако няма да правиш сладкото веднага или корите са малко ги сушиш. Когато събереш достатъчно количество според собствените си представи - ги измиваш и ги слагаш в хладка вода да е повече от тях с около 4 пръста (като ги натиснеш към дъното на съда, че са леки и се вдигат). Като заврат, ги вариш 10-тина мин. и така 4 пъти (варят се в четири води). Това се прави за да им се махне горчивината. След това (ако са били изсушени преди да им се махне бялата част се маха сега) или се режат на малки парченца, или на тънко лентички, или на лентички около 5 мм и се навиват къто охлюв, нижат се на конец и се варят в захарен сироп 1:1 вода и захар и :1 портокалови корички (поне аз го правя така когато ще го ползвам за сладкиши). Сгъстява се до гъстотата на сладко и му се слага на кило готов продукт 1 ч.л. лимонтозу.
Ако ще го използваш за сладкиши или чай може и по-рядко, но задължително да се стерилизира най-малко 15 мин. за да не вкисне. Това сладко си има собствен прекрасен аромат и други аз не слагам.
#2
1 кг. захар, 2 големи портокала, 1 л. лим. киселина
Кората на портокалите се остъргва на ситно ренде, набождат се на 4-5 места с игла и се изваряват по 5-6 мин. в 3-4 води, като всеки път се заливат със студена вода. Огънят трябва да е умерен, за да не се разпаднат. Накрая се оставят да изстинат.
Захарта и 3 ч.ч. вода се сваряват на гъст сироп, който също се охлажда.
Портокалите се нарзват на горе-долу еднакви парченца. Пускат се в сиропа и се варят на умерен огън. Когато сиропът се сгъсти се прибавя 1 ч.л. винена или лимонена киселина. Ври още 2-3 мин. Престоява 3-4 часа в съда, в който е варено и се насипва в буркани.
Може смесено портокали и лимони, става много вкусно. Може да се сложи и по-малко захар...примерно към 750 гр.
Успех и кажи какво е станало!