Някой ползва ли гергеф при бродиране на гоблен?

• Началник на темата Началник на темата IVKA
  • Начална дата Начална дата
Уважаеми колежки по хоби :wink: досега не съм прочела някой от вас да е правил коментар относно този атрибут за бродиране на гоблени. Хайде сега да ви чуя кой как шие своето ръкоделие. На кой от вас му е удобно и на кой не да ползва гергеф при бродиране на гоблен.
Аз да Ви кажа съм пробвала да шия с гергеф но......нещо не ми вървеше бода както трябва.
ЧАКАМ ВАШИТЕ МНЕНИЯ . :smokin: :coffee:

отговор

Шила съм с гергеф 4-5големи гоблени,отначало ми беше странно,но свикнах.Практични са за голям гоблен

С гергеф

Пробвах един път,ха-ха,и то само за да се почувствам някак си по средновековно...защото нали едно време жените са шиели с гергефи.Ама то взе че ми хареса.Е,гоблена беше малък,и го използвах най-накрая за да ушия контурният бод.Иначе на по-голям гоблен едва ли бих пробвала.Ето го и самия него

и аз

А аз не мога да си представя да шия без гергеф.научих се така и ми е много удобно. моя е малък дървен и ако трябва да шия без него много се бавя.мисля че е въпрос на навик.но пък ми спестява доста време разширява"полето"на действие и не си играеш постоянно да премяташ краищата. пък и ако подпъхвате конеца при начало и край става по бързо и по красиво.....поне за мен

Re: и аз

AVIANA каза:
разширява"полето"на действие и не си играеш постоянно да премяташ краищата. пък и ако подпъхвате конеца при начало и край става по бързо и по красиво.....поне за мен

Май ще ме навиеш да опитам [:]
До сега не съм хващала таквоз чудо на природата и си мисля, че ще ми е неудобно ..... ама ако на големия гоблен като го местя се получат белези ????!?!?
Да изчакаме и мнението на по-опитните :wink:

Шия понякога с гергеф, понякога без. Когато гоблена е голям, ми е по-удобно без гергеф, защото ми натежава като го държа и шия по-бързо без него. Но наблюденията ми са, че с гергефа не се изкривява гоблена и бода става равен и хубав. А белезите от гергефа се махат като се изпере гоблена и изглади. Лично аз шия по-бързо без гергефа, а може би е въпрос на навик. :yes:

За мен е по-удобно с гергеф. Големината на гергефа зависи от големинета на гоблена или от това дали е дървен или пластмасов. По-удобно е, виждаш всичко ясно, а пък и по-малко се "криви" след това ушития гоблен.

Доскоро шиех с гергеф и се получаваше доста голямо изкривяване на гоблена от както шия без гергеф има съвсем леко изкривяване . :yes:

Незнам защо ви се изкривяват гоблените , когато шиете с гергеф :?: :? , аз ли4но без това 4удо на природата немога. Дори и да е по голям гоблена си го навивам отстрани кадето остава панамата, захващам с безопасна игла и вси4ко е ОК.
Аз без гергеф НЕМОГА [:]

Имам въпрос към шиещите с гергеф - как движите иглата? Бочваш отгоре и изтегляш отдолу и обратно или нормално си шиете само отгоре? Благодаря!

Аз не шия със гергеф, но съм опитвала, не ми харесва и не става само отгоре както обикновенно, а трябва боцваш отгоре изгегляш отдолу и така...... а пък може би на мен не ми се отдава, нека кажат тези който шият с гергеф :yes:

Шие се нормално - т.е. не бод по бод - отгоре отдолу, ами така както е и без гергеф. Естествено не бива да е много опъната панамата.

Аз тъй като шия от скоро и съм на средата на първия си гоблен да ви кажа, че шия с гергеф и шия бод по бод. Така де боцваш отгоре изкарваш конеца и после боцваш отдолу. Ама ще взема да опитам и само отгоре пък да видим какво ще се получи. :oops:

В началото и аз не можех да шия с гергеф ,но в последствие се научих.Според мен е необходимо време ,за да се свикне с него.Сега не мога да шия без гергеф,не ми е удобно .Панамата ми е изпъната и по-лесно я завъртам,шия само от горе и бързо. :oops:

Аз шия само отгоре, защото панамата ми е леко опъната и нямам време да бода първо отгоре после отдолу.Може би съм свикнала и ми е лесно.
Въпрос на навик :) , но без гергеф НЕМОГА :cry:

Шила съм и с гергеф и без гергеф и двата начина имат плюсове и минуси.Когато се шие с гергеф панамата е по опъната и се вижда по добре но се изкривява гоблена и то много .Без гергеф е малко по трудно за тези които не са свикнали но затова пък не се изкривява гоблена . :yes:

veni_3000 каза:
Шила съм и с гергеф и без гергеф и двата начина имат плюсове и минуси.Когато се шие с гергеф панамата е по опъната и се вижда по добре но се изкривява гоблена и то много .Без гергеф е малко по трудно за тези които не са свикнали но затова пък не се изкривява гоблена . :yes:
Не мога да разбера това изкривяване с гергеф. :( Самия гоблен ли става крив или където го стяга гергефа?
Моето мнение е че гергефа е много удобен, където на малка площ има много цветове, но аз шия бод по бод и става бавно. Другото, което забелязах става супер равно.

И аз нещо не мога да разбера за какво изкривяване става въпрос? :?

Назад