на времето и ние правехме такива сладки - орехчета - струва ми се ,че се печеха на котлона. и аз се нареждам на опашката за чакащи да се снабдят с такава придобивка.
Майка ми преди години ги правеше и бяха много вкусни и красиви.Нейната преса е от "сделано в ссср" :idea: Ето рецептата :
4 жълтъка
1 ч ч захар
1/2 ч.ч мас
щипка сол
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч кис.мляко
Меси се.Правят се топчета и се пекат във формата на котлон.
Крем: 4 белтъка+
1ч.ч захар Разбиват се на сняг и се добавя 1 ч.ч. млени орехи
И мама правеше преди, но взимаше пресата на заем от една приятелка. Може ли и аз да се наредя на опашката от чакащи???? :rezando::cookies:После ще черпя!
Аз имам такава преса,номоята рецепта малко се различава.Незнам,дали се продават някъде-а сега и рецептата:2яйца
0,125гркр.масло/може и маргарин 1ч.чпудра захар 2,5ч.чбрашно 1/2ч.ч.кис.мляко 1/2ч.л.сода за хляб ванилия А плънката може да е по-избор:домашен крем с орехи,някакво сладко и т.н
Какво ще рече преса за орехчета? Извинете ме за въпроса от серията тъпи е, но майка ми имаше формички.
Май около 30-40 на брой- отделни метални.Налепвахме тестото по тях, печем и после с леко потупване го отделяхме и слепяхме орехчетата с пълнежа.Много трудоемко,но и резултата беше страхотен:amam:
cecunka ,на майка ми си е преса.Доста е тежка и се пече на котлон.Слагат се малки топчета от тестото и при затварянето на пресата се оформя като черупка на орех -т.е. 1/2 черупка. Също на този принцип на печене на котлон и на вид е почти същата и другата,която имаме. Тя е за сладки,но те излизат цели -гъбки,мидички и още нещо имаше ,но не помня точно .Ако ги открия в кой шкаф са прибрани ще ги снимам
Вижте тази тема, навремето беше много популярна и всички, които искахме, си купихме такива преси от борсата в Шумен. Аз моята я ползвах само веднъж, защото ми се видя голяма играчка, а и "черупките" ставаха много дебели.