Тесто

Денс май не ми е ден за готвене :no: . Бях решила да направя спначени кифлички, дадоха ми рецептата преди няколко дена, за моя беда в кухнята стои една топка тесто, която прилича на люспести етажи :!: . Какаво съм омотала, хем гледах как ги правят и точно това направих и днес, малката плаче :cry: , а аз не знам какво да правя с това тесто. Оставих го на топло дано се надигне, знам ли, ужас :shock: . Дано има някой на линия сега за помощ. :idea:
 
kotentseto каза:
Денс май не ми е ден за готвене :no: . Бях решила да направя спначени кифлички, дадоха ми рецептата преди няколко дена, за моя беда в кухнята стои една топка тесто, която прилича на люспести етажи :!: . Какаво съм омотала, хем гледах как ги правят и точно това направих и днес, малката плаче :cry: , а аз не знам какво да правя с това тесто. Оставих го на топло дано се надигне, знам ли, ужас :shock: . Дано има някой на линия сега за помощ. :idea:

Споко, щом прилича на люспести етажи, значи не е добре омесено, защото няма достатъчно течност. Не знам по каква рецепта си ги правила, но опитай да прибавиш малко повече от течността с която си ги замесила(предполагам прясно мляко)и ги омеси отново! И рапортувай какво е станало! :wink:
 
Добре, ч еме подсети, сега ще напиша рецептата, а докато четеш отивам да меся пак :yes: , ох успокои ме.

1 кг.брашно
1/2 ч.ч зехтин ( аз нямах и сложих олио)
1/4 ч.ч. олио
1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 пакет мая
1 ч.ч. прясно мляко

В млякото сложих маята и захарта. Спаначената смес е готова, дано успея да докарам и тестото.

Ако си на линия :hello: ще разбереш след половин час какво е станало. Мерси много, аз защо ли реших, че олиото е много. :?:
 
Опитай да го поблъскаш върху масата става много хубаво тесто и не си играеш да месиш. :yes: :yes:
 
Да и на мен ми се струва, че олиото е множко, а течността (млякото) малко. За килограм брашно отива някъде около 300 мл. течност, пък и повече даже.
Едната чаша олио/зехтин е в повече със сигурност.
 
veni_3000 каза:
Опитай да го поблъскаш върху масата става много хубаво тесто и не си играеш да месиш. :yes: :yes:

По принцип винаги меся върху маса, обичам да ми е широко :yes: . Следващия път ще пробвам твоя вариант. Малката не обича спаначена супа, затова пък с охота яде тези "спаначени чантички" - така ги е кръстила, даже помага при правенето.
 
Зори каза:
Да и на мен ми се струва, че олиото е множко, а течността (млякото) малко. За килограм брашно отива някъде около 300 мл. течност, пък и повече даже.
Едната чаша олио/зехтин е в повече със сигурност.


Следващия път ще сложа по-малко олио, а снощи по съвета по-доре сложих още една чаша мляко.
Рецептата е много хубава и нетипична, понеже в спанака се слага освен други подправки и канела. Получава се много нетипичен вкус.
 
Назад
Top