Вени,
На мен пък винаги ми се е струвало че от броенетео на кръстчета по-лесна работа няма. Явно всичко е въпрос на навик.
За мен голямото предимство на кръстчетата...Не, определено са повече предимствата, не е само едно.
Бродерията остава "права", а не се криви в посоката на бодовете както при гобленовата техника.
При малките бродерии тъкмо частичните кръстчета създават допълнителен ефект, както и контурни и други декоративни бодове.
Не ме разбирай грешно; не противопоставям едното на другото: всяко си има своята красота, както и всички ние- нашите предпочитания.
Сигурна съм че някой ден, когато се престрашиш да опиташ, ще ти допадне да работиш и кръстат бод.
Аз съм шила, разбира се, и "Вилер-и". Някои от тях бродирах в посока не ляво-дясно или обратно, а отдолу-нагоре. Просто цветните полета бяха в голямата си част разположени така (Пинки) и установих че така ми е по-приятно и удобно. И следващия го уших по същия начин, макар там правилото за цветовете да го нямаше.
:idea:
Но не всички модели за кръстчета имат половинки бодове. А някои нямат и контур.
Този модел от сайта, примерно, няма нито едното, нито другото.
Един от читателите/посетителите задава тъкмо този въпрос на човека, който бродира и той отговаря с усмивка, че еднa такъв грандиозна разработка просто няма нужда от допълнителни ефекти.Нормално: това е наистина голямо пано.