Как започвате гоблена и на редове ли бродирате?

• Началник на темата Началник на темата leti_at
  • Начална дата Начална дата
Интересно ми е как е при вас? От къде започвате гоблена и как го шиете?
Аз го започвам от долния ляв ъгъл. Преди много дисциплинирано карах по 1-2 реда наведнъж и после преминавах по- нагоре, а в последно време шия, където ми падне- малко от долу, като ми писне отивам отгоре, ако има по-голямо петно от един цвят. Ако има фигура, искам и тя да ми се покаже малко...и гобленът е мноого смешен. Малко :gipsy: "Къде стъпал Георги, къде-не":D
А, за иконите пък съм чувала, че е добре, първо да се избродира лицето..."за да те погледне" гоблена....И от моя бегъл опит ( с една малка ушита икона), забелязах, че като уших лицето, по ми спореше шиенето, някакси се амбицирах и по-бързо завърших гоблена. Как е при вас?

Мисля че имаше тема в която се обсъждаше този въпрос, но след като те интересува..... Аз шия по цветове и по принцип от горния ляв ъгъл. Шия сащо и от средата ако е бод кръстче.

Аз шия на цветове и започвам обикновено от долен ляв ъгъл.Но не ушивам всичко от един цвят,а и гледам да не прескачам повече от два знака.За иконите детайла шия след като се очертае.Виждала съм шито на редове или на квадратчета ,но не ми харесва как се получава отзад

Аз започвам да шия от долния ляв ъгъл и продалжавам по цветове, а когато има детайл го шия последен. По редове или на квадратчета никога не съм пробвала.

аз започвам от долния десен ъгъл. бродирам според гоблена - или на редове, или на цветове - както се случи.

и аз започвам от долен ляв ъгъл ,шия с цвят докъдето ми стигне конеца,или до където има от знака,гледам да не оставям много дупки,че после става трудно попълването,особено ако конците са светли като цвета на панамата

Я да се намеся и аз-шия отдулу нагоре но не на редове ,старая се да не прескачам големи растояния,а колкото до това как става отзад гоблена -ами все още не съм видяла рамкиран роблен гърба да е към стъклото.Шия за удоволствие и това което правя гледам да не ме изнервя и натоварва излишно.
Друг е въпроса когато се шие за да го продавате или поръчка от някого,но аз поне не се занимавам с това.

Много отдавна не обръщом внимание на гърба на гоблена всеки си шие както иска важното е удоволствието от шиенето.Просто исках да покажа че не приличат на китеник по този начин:smokin:

Можеш ли да снимаш малка част от гърба на гоблена отблизо (да си личат отделните бодове). Все немога да разбера как се минава от един цвят на друг при това шиене по редове. (Поздравления за наградата :))

:hello: И аз започвам от долен ляв ъгъл и шия наред без да прескачам. Просто долепям цветовете!:)

Започвам от долен ляв ъгъл с цвят, който го има в повече. Карам от него докато мога, всмисъл да запълня частта от гоблена, която съм подхванала в момента. Ако има още от същия цвят на друго място го спирам и започвам с него когато стигна до това място. След този цвят вземам друг, който е до него и продължавам докато си изпълня фрагмента и с него цвят. И т.н. със следващия цвят:greeneye:

Може ли някой и на мен да помогне,аз също шия от долния ляв ъгъл с преобладаващия цвят, като прескачам до максимум 3 квадратчета(при бод
1:4), но особено когато имам от един цвят в колонка(по вертикала) отзад не ми харесва как става.Самоука съм и ще се радвам ако някой сподели по-добър начин от моя.Примерна схема:
&$&
$$$
ако шия цвета със знак $ действам така (всяка цифра е дупчица)
1а 2а 3а 4а 5а 6а 7а
8а 9а 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 38
промушвам от към гърба- 23-29, 24-30, 25-31, 26-32, 27-33, 28-34 после
27-21, 26-20, 25-19, 24-18, 23-17, 22-16(иглата е на опаковата страна) почвам втори ред 11-17, 12-18 , 11-5а , 10- 4а (по същия начин ако колонката продължава нагоре) Голямо обяснение дадох, няма що:uhhhh:

аз шия от долния десен ъгъл и шия до където има знаци от съответния цвят, после просто сменям цвета. Не се водя от квадратчета и от редове, но все пак нека всеки шие така както му харесва, все пак важен е крайният резултат

Galie, ако съм те разбрала правилно така шиеш 1:4 или 1:2. И аз шиех така доскоро. Сега започнах да шия като на гърба оставям само вертикални чертички като при бод-кръстче. Имам чувството че така заминава по-малко конец, пък може и да греша. Какво му мислиш на гърба? И на мен не ми харесва много, но съм се учила сама и никой не ми е показвал различни вариянти, сама експериментирам. Ако държиш гърба да ти харесва, по-добре някой опитен да ти покаже.
Тъй като съм левичарка и шия с лявата ръка ми е най-удобно да започна отдолу ляво. Шия по цветове, но гледам да не се простирам из целия гоблен а малко по малко да върви равно.

Започвам от горния десен ъгъл, но гобленът е обърнат наобратно, така че се пада долен ляв. Там обикновено има небе или фон и се шие с малко цветове. Когато е с кръстчета от средата.

===

Аз шия от долния ляв ъгъл.Започвам с първия цвят, докато ми свърши конеца или детайла, след това за него залепвам другия знак и т.н. Ето тукhttp://www.goblenite.org/showthread.php?t=28&page=8
съм обяснила по-подробно как шия и се получава огледален образ или как някои шият с много игли.
А ето тук
http://goblenite.org/showthread.php?t=3686&page=3
можете да видите как се получава. Модела е 7 цвята. По-нататък ще покажа и друг с повече цветове - може би след около ден-два.Сега го довършвам.

Назад