Ето ти още една
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. мас или олио
1/2 ч.лъж. сода бикарбонат
брашно, колкото поеме за средно твърдо тесто
без захар в тестото!
Разточва се и се нарязва на правоъгълници. Във всеки се слага парченце локум и се навиват на пурички. Пекат се до порозовяване и горещи се овалват в пудра захар. Вместо локум може да се направят с мармалад, по желание смесен с канела.
И две мамини рецепти, които не съм правила от цяла вечност, но знам, че стават разкошни:
Кифлички с локум:
1 пак. мая се размива в 1 ч.чаша топло прясно мляко. Прибавя се 1 ч.чаша олио, 2 яйца, разбити с 4 с.лъж. захар и ванилия. Замесва се меко тесто. Разделя се на 8 топки, всяка се разточва на кръг и се реже на 8 триъгълника. В основата на всеки триъгълник се поставя парченце локум и се навива на кифличка. Пекат се в умерена към силна фурна, още топли се овалват в пудра захар.
Сладки топченца:
В 3-4 с.лъж. прясно мляко се разтваря 1 пак. мая. Прибавя се 1 ч.чаша свинска мас, 3/4 ч.чаша захар и се замесва меко тесто. 2 кутии локум се нарязват на ситно. Взема се от тестото, сплесква се в ръка, поставя се парченце локум и по желание орех и се оформят топченца, по-малки от орех. Изпичат се и топли се овалват в пудра захар.