Лоли, ако разгледаш форума, ще намериш много рецепти, както и ако в Гугъл си напишеш някое ядене, което обичаш, ще намериш отново информация. Все пак, за да не те разочаровам, ще ти напиша как готвя мусака. Не правя заливка, защото не я обичат в къщи.
Обелваш около 1 кг картофи (за тричленно семейство), като пускаш обелените картофи във вода, за да не почерняват (поне аз така правя). После ги измиваш хубаво и ги нарязваш на парчета.
В тиган с малко олио (да облива дъното) запържваш лук 1-2 глави, кайма 250-300 г, настърган морков, черен и червен пипер, магнадоз, чубрица (може и без тях или само с някое от тях), посоляваш малко и в една тавичка изсипваш всичко това заедно с картофите. Ако обичате домати в ядене, можеш да рендосаш и 1-2 домата, можеш да нарежеш 1-2 чушки. Заливаш с вряла вода така, че водата да остане малко под картофите, т.е. да не ги залива напълно. Опитваш на сол и добавяш, ако е безсолно. Слагаш тавата в загрята фурната и печеш на около 150 градуса (моята фурна е стара и не ползвам големи градуси). Ако печката ви е нова, не съм сигурна коя температура е подходяща. Засичаш около 45 минути и поглеждаш после как са картофите. Ако са се сготвили, изключваш и оставяш да постои там тавата. Ако все пак решиш да правиш заливка, можеш да импровизираш с 2-3 яйца + прясно или кисело мляко (количеството да е толкова, че да можеш да залееш мусаката. След това връщаш тавата във фурната, така че да се запече заливката. Чела съм, че се прави сос Бешамел и се залива още преди печене, но както писах, не се занимавам със заливки (почти).