Търсих друго, но намерих рецепта за зелени смокини.
Сладко от зелени смокини
ПРОДУКТИ:
1 кг смокини
1 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
1 ванилия (или 3-4 листа индрише, или настъргана портокалова кора)
ПРИГОТВЯНЕ: Избират се дребни зелени смокини, които се почистват от дръжките и се надупчват на няколко места с вилица. Така приготвените смокини се варят трикратно по 15 минути. След първото и второто варене смокините се измиват еднократно, а след последното варене – няколко пъти обилно със студена вода, след което се отцеждат много добре. Приготвя се сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода, загрява се до завиране и в него се поставят смокините. Сладкото се вари на средно силен огън до необходимата гъстота (капка от сиропа, капната върху суха порцеланова чиния, остава на топче, а не се разлива) при постоянно бъркане и отпенване. Няколко минути преди свалянето му от огъня се прибавя 1 ч. л. лимонена киселина. След като се свали от огъня се ароматизира с ванилията (индришето или настърганата портокалова кора) и се изсипва в сухи затоплени буркани. Бурканите се затварят с капачки и се обръщат надолу. Така престояват, докато изстине сладкото.