Ето и от мен две рецепти за гювеч.
1.
1/2 кг пипер, 2 патладжана, около 2 кг домат, около 1кг картофи,
малко бамя, целина, магданоз, сол
Първо обелвам и нарязвам патладжана на малки кубчета, които ги слагам да постоят в солена вода. Нарязвам пипера на ситно, а доматът го обелвам и пасирам. Бамята се изчиства, картофите ги обелвам и нарязвам.
След това се слага да се извари малко доматът, прибавят се чушките, патладжана и бамята. Най-накрая се слага целината и магданоза. Получената смес се изсипва в тава. Добавят се и нарязаните картофи. Ако има нужда се долива малко вода. Пече се в загрята фурна. Към края се залива с две разбити яйца.
2. За глинен гювеч
лук, моркови, целина, чесън, чер пипер, дафинов лист,
1/2кг. картофи, месо(пилешко, заешко)
Лукът, морковите, картофите и месото се нарязват и заедно с останалите продукти се слагат в гювеча. Отгоре се залива с 1ч.ч. вода, 1ч.ч. вино, 1/2ч.ч. олио, сол, домат и червен пипер.
Слага се във фурната на ниска степен цяла нощ.