Предлагам ти и моето тесто, от което можеш да правиш не само милинки, но и тутманици, пици, залци и всякакви други вкусотии.
Продукти:
1 яйце
1 с. л. оцет
3 с. л. олио
5 с. л. кисело мляко
1 с. л. захар
1 с. л. сол
1 пакет мая (може и суха)
около 1 кг. брашно
Маята се слага в кофичка от кисело мляко и към нея се прибавя захарта и солта.Бърка се докато маята се разтопи и започне да прилича на боза. Солта и захарта се разтопяват, но ако все пак ти останат криктали не се притеснявай.
След като маята ти е разбъркана по този начин я оставяш на страни. В купа, в която ще бъркаш тестото се смесват яйцето, киселото мляко, оцета и олиото.Всичко се разбърква до еднородна смес. След това в кофичката при маята се долива хладка вода до ръба но кофичката и след леко разбъркване се прибавя към млекото и др. продукти. Към тази водна смес започва да се прибавя брашното като се бърка с дървена лъжица. Това тесто не се меси с ръце. Щом тестото започне да се отделя от съда, в който го бъркаш значи е готово. Оставя се да стои 20 мин., време през което втасва, и се разбърква хубаво. След това се оставя да стои още 15 мин. след което можеш за започваш да правиш милинки или залци.
Специално аз правя т. нар. соленко с масло, което разгрявам на котлона. Към маслото (може и мас) слагам сол, около 1 ч.л. и брашно. По принцип от1 кг брашно ми остават около 3-4- с.л., които слагам в маслото. Разбърквам до каша и мажа всяка милинка. Понякога слагам в тази каша сусам и маково семе и става още по - вкусно.
След като ги подредиш в предварително намазана с олио тава, можеш да ги изчакаш леко да бухнат и тозава да ги сложиш да се пекат. Аз специално ги поставям в студена фурна, за да може докато фурната загрее те да бухват още повече. Аз ги слагам на 150 градуса и постепенно увеличамам да към 180, но предполагам ти си познаваш най - добре фурната.
След като са готови ги пръскам леко с вада, слахам хартия и отгоре кърпа, за да се задушат.
Дано съм ти била полезна!