Току-що се натъкнах в един друг форум на рецепта за
Кокосови топчета без яйца
100 г масло със стайна температура
200 г брашно
100 г захар
50 г кокосови стърготини
4 с.л. мляко
Маслото се смесва с брашното. Добавят се останалите съставки и се замесва меко тесто. Правят се топчета, слагат се в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна при температура 180 градуса, 20-25 мин.
Ето и един сладкиш, правили сме го с майка ми неведнъж.
Сладкиш с ябълки и грис
1 ч. грис, 1 ч. брашно, 120 маргарин (или 100 г масло), 1 кг ябълки, 1/2 ч. ябълков сок, 1/2 ч. пудра захар, 1 ч. захар, 1 с.л. лимонова кора (настъргана), 1/2 ч.л. сода бикарбонат, ванилия
Грисът, брашното, захарта, ванилията и содата се смесват. Ябълките се почистват и настъргват, смесват се с половината пудра захар. В намазана тавичка се редуват слой суха смес, слой ябълки, като най-отгоре се оставя суха смес. Отгоре се настъргва масло (маргарин) и се пече при 180 г, примерно 40 минути. После се изважда, залива се с ябълковия сок, смесен с останалата пудра захар, посипва се с лимонова кора и се допича още 10 мин.
Ние сме го правили без лимонова кора и ябълков сок и пак е много вкусен. В ябълките може да се сложи канела.