как си съхранявате конците, докато шиете гоблена?

• Началник на темата Началник на темата sLaV
  • Начална дата Начална дата
До скоро конците държах в пликчета и след всеки завършен гоблен оставаха и се събраха много,че чак не знаех кои номера имам!:crazy:
Купих си един органайзер от рибарски магазин!Та си подредих с картончета повечето налични конци!:idea: Ето го:

Нелка,не мога да повярвам,че си я купила за 5 лева:eek:
Гледах ги тук по 12/ 13 лева, водят ги органайзери за конци и върху пластмасата пише DMC:D
В Търново, нямаме Метро:( , но ще проверя със сигурност в Практикер.
В момента за целите чилета ползвам държачи за конци.

Ками,така е струваше 5 лв.Ако искаш да ти купя един и на теб! А как ще го получиш-ще ти пиша ЛС.:D

Когато шия гоблен, конците навивам на картончета и о т едната страна отбелязвам знака. Свърша ли го, останалите цели чилета сортирам по цветове в определени кутии,а останалите навити също сортирам по цветове,но в торбички и всички те отиват в по-голяма торба.Правя си и нещо като каталог на ушитите гоблени-в бележник с дебели подвързии,от рекламните на разни фирми, надписвам името на гоблена,ако имам снимка -залепям и нея,иредя мостри от конците и знака,ако има номер,слагам и него. Така винаги мога да предоставя мостри за всеки гоблен на приятели,а и зная кои конци имам. Картите събирам отделно.Може да е сложно и не най-правилно,но така съм свикнала.

Аз използвам пликчета, които се затварят - вътре оставям и номера на конеца и знака му във гоблена. Прозрачността ми помага при търсене. Пък и след като свърша гоблена имам и номерациата на остатъчните конци.

Така ги сахранявам подредени по номера. В тетрадка имам страница за всяка стотица/1.., 2.. ,3............38.., и отбелязвам всеки цвят които имам, а имам повече от 200. И като комплектовам гоблен проверявам първо в тетрадката какво имам,а после вадя от кутията:idea:

Чак толкова конци още не съм събрала.
Всичко е в найлонови торбички и в една по-голяма,за да се различават със снимка кои от кои гоблен са ми останали.
Но какъв е смисълът да се събират конците- после някъде не се ли оползотворяват то така ще трябва да отвориш магазин за конци:D :D :D

Аз не събирам конци. Просто остават ама след 20години искам да видя и ти с колко пликчета ще си:D

:idea: Надявам се да ви бъда полезна с моята вече осъществена идея за съхранение на конците, тъй като я намирам за много практична. Както писах преди време в темата, останалите ми конци след 25 години шиене са твърде много. Допадна ми идеята да ползвам органайзер, но трябваше да си купя поне десетина за целта и оглеждайки какво се предлага по рибарските магазини, попаднах на една рибарско куфарче за 20 лв. с доста голяма вместимост и разделения. И най-после сложих ред в дългогодишния безпорядък с конците - най-долу са българските конци и Любица, като съм им сложила номера, приравняващи ги към ДМС. На следващите два етажа на картончета с надписани номера или залепени етикети са оригиналните ДМС, а най-горе - разни аксесоари и част от конците, които също ще трябва да навия на картончета. Още 30-тина чилета ДМС си чакат картончетата, за да влязат в кутията. Имам и доста наченати чилета, но и на тях ще им дойде реда. Ето какво представлява моят макси-органайзер:

Ееее, Marji, браво :clap: !
А сега не те ли обхваща желание просто да си ги отваряш, да ги разглеждаш и да им се любуваш, като скъперник на златни монети? Честно казано аз и сега имам такива залитания, пък какво остава ако така си организирам конците :D
За първи път при рускините четох, че някои си поддържат в наличност цялата гама на DMC, така могат да започнат веднага каквото си поискат. Преди не ми беше идвало наум такова нещо, но май това е следващата фаза :greeneye: .

Аз също имам такъв органайзер, но моя е по-малък и беше около 8 лв. В него си съхранявам гоблена, който шия в момента с конците и схемите. Много е удобно ако трябва да го нося някъде.

marji, много е хубав органайзера!!! Моите позравления! Изглежда чудесно! Мисля че трябва да пошия още доста , за да събера твоите количества конци :D Но така подредени изглеждат превъзходно! Като отвориш кутията и сигурно ти се приисква да почнеш нещо ново! :idea:

Ох, те да бяха само конците в този органайзер, добре, ама не са! Имам още една торба и един класьор, в които всеки от цветовете е по-малко от едно чиле. :gipsy: Напоследък се спирам на малки гоблени с поне 20-тина цвята, за да използвам наличните ми конци. А като започна да си комплектовам даден гоблен, се оказва, че почти нямам липсващи номера от конците. :D

marji имам няколко модела избродирани кутии за хранение на конци,ако си на ти със свойте ръце :) мога да ти пратя няколко схеми,има и снимки,как се сглобява самата кутия

Ще бъда много благодарна ако и на мен пратиш.

Благодаря :kissyou:

:idea: Надявам се да ви бъда полезна с моята вече осъществена идея за съхранение на конците, тъй като я намирам за много практична. Както писах преди време в темата, останалите ми конци след 25 години шиене са твърде много. Допадна ми идеята да ползвам органайзер, но трябваше да си купя поне десетина за целта и оглеждайки какво се предлага по рибарските магазини, попаднах на една рибарско куфарче за 20 лв. с доста голяма вместимост и разделения. И най-после сложих ред в дългогодишния безпорядък с конците - най-долу са българските конци и Любица, като съм им сложила номера, приравняващи ги към ДМС. На следващите два етажа на картончета с надписани номера или залепени етикети са оригиналните ДМС, а най-горе - разни аксесоари и част от конците, които също ще трябва да навия на картончета. Още 30-тина чилета ДМС си чакат картончетата, за да влязат в кутията. Имам и доста наченати чилета, но и на тях ще им дойде реда. Ето какво представлява моят макси-органайзер:
Искрени благодарности на marji за показаните снимки ,купих си такъв органайзер сега остава и да въведа ред.:kissyou:

:clap:
Възхищавам ви се. Колко сте подредени. :clap:
Добре че нямам много конци. Като ме потрябват - малко ровене и хайде в магазина. Затова често се оказва,че това дето го купих съм го имала. Но обещавам,ще се поправя в най-близко време. /Имам нужда да обещая - иначе .../:D

marji, чудесна ти е идеята.:clap:
И аз след сто години шиене, сигурно съм събрала (без да искам) целият каталог на DMC.

От другата седмица тръгвам по рибарските магазини.

:D Вижте един интересен органайзер от цигарени кутии....

Моите конци са все още малко и затова нямам проблеми със съхранението им :D Засега стоят в една малка чантичка от козметичен комплект - има дръжка и ципове и съм прибрала в нея всички ДМЦ чилета. А докато шия, дуржа конците в книжни пликове, които или си купувам, или си правя сама с телбод. Мисля да си направя една таблица, в която да вписвам номерата конци, които имам, за да се оринтирам по-лесно :)

Аз като Мимето нямам много конци...въпреки, че като открих сайта си накупих доста Анкор - понеже тук в града има само такива - и то като лудо, само да видя някоя схема от нета и тичам до магазина така накупих от един цвят по две- три чилета, не че уших нещо след това де :D ...иначе и аз ги слагам в книжни пликчета, най-вече си ги правя с принтерна хартия, надписвам името на гоблена, номера и знака и после си ги оставям там след като свърша с гоблена. Направила съм в Ексел таблички с конците ДМС и Анкор и като реша нещо да шия правя справка, и което нямам си поръчвам :idea:

Браво момичета! Пълни сте с идеи. Моите конци уж са подредени в пликчета,но все едвам откривам това,което търся. Органайзерите са страхотни,но и това с цигарените кутии ме изкефи,никога не бих се сетила да направя нещо такова. Бравоооооо.

Моята система ми е следната.
Купувам от магазините по "1 лев" пет- шест албума за снимки.
Правя два екземпляраот легендата и номерирам цветовете. Единият екземпляр нарязвам на листчета - по 3- 4 цвята. И албумчетата ги организирам така - на единия лист поставям изрезка от легендата със знаците и номерата на конците, а на другия лист (от който махам бялото листче) - чилетата.
Второ копие на легендата го използвам по предназначение.

Иначе, когато ших гоблена ми с 250 цвята - щях да се побъркам от търсене. Май повече щях да търся необходимия конец, отколкото да шия.

Та това е моят опит. Въпрос на организация е!

Снимките са доста блестящи, но може да придобиете представа!

Назад