Малки трикове за шиене

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
Пиши на кирилица !!!

За тиксото - ако гобленът се подмятка много дълго време, тиксото не пуска ли от лепилото си върху панамата? После изпира ли се лесно?

Аз си облепям само малките гобленчета, мързи ме да вадя машина за минита, а за големите, ползвам оверлога на машината или както там се казва. Хартиеното тиксо нищо не пуска, :gipsy:

Наистина с тиксото е много хитро!:clap:
Да споделя и аз ,понеже моята шевна машина няма оверлог ,използвам зиг-заг опцията .Резултата е същия като при оверлога.:kissyou:

Наистина с тиксото е много хитро!:clap:
Да споделя и аз ,понеже моята шевна машина няма оверлог ,използвам зиг-заг опцията .Резултата е същия като при оверлога.:kissyou:

То и моето е зиг заг, но одеве не се сетих как се казва. А уж не съм блондинка :gipsy:

Аз винаги си оставям по-вече панама. Иначе я минавам на ръка. И да се разнищи малко има повече панама.
Идеята с тиксото е добра. :clap:
Незнам само дали не стават корави краищата на панамата и дали е удобно да се шие. Аз не използвам гергеф и незнам дали ще ми удобно. Но не пречи да пробвам.

Да ви дам още една идея за краищата на панамата...В Мр Гоблен продават нещо от сорта на лак, с който се минават краищата на панамата и тя не се нищи...обаче струва около 6 лв...Според мен същата роля би изиграл и безцветен лак за нокти...
Иначе това с хартиеното тиксо е супер идея...особено, когато се шият бръмбъзъци:idea:..

За бръмбъзъците наистина ще е идеално.:clap:
А този лак можеби е икономичен нищо че струва 6 лв. А после дали се изпира или остава по панамата.

За бръмбъзъците наистина ще е идеално.:clap:
А този лак можеби е икономичен нищо че струва 6 лв. А после дали се изпира или остава по панамата.

Според мен-остава,даже би трябвало леко да втвърдява краищата на гоблена, но то това нали влиза в рамката...
Не знам, аз не съм го ползвала...още му се чудя в магазина..струва ли си или не:D...

Аз си бях купила от книжарница "Слънчогледите" лепило за плат. Минах с него краищата на един гоблен и изобщо не ми се изнищи. Само че при изпирането - изненада: краищата му побеляха от лепилото, седеше като много тънка гумена лента. Обаче като изсъхна отново не се виждаш. При гладенето беше голям смях, защото аз гладя, а той залепва за дъската. Ама стана. Не е твърд, не си личи... Така че май ще продължавам да си го ползвам и за следващите.

от опитами със схемите за плетене на кука ,използвах и при гоблена зачертаване на ушитото с молив и боцкане на карфици:-|

Момичета искам да споделя опита си и от двата вида тиксо-хартиеното и двойно залепващото. Значи с хартиеното е по-удобно за по-малки гобленчета, но за по-големите ми се струва, че двойно залепващото е по-подходящо. Защото някак си самото лепило на тиксото задържа краищата да не се разнищват.

Но МНОГО ВАЖНО-не го махайте преди да перете гоблена, така повече се нище. Само като намокрите леко с топла вода краищата и тиксото си пада само и няма никакво разнищване.

az kato na4ine6ta po4nah s edno goblen4e no s gergef i zadraskvam s moliv shemata taka 4e kato go u6iq da moga da iztriq s gumi4ka i shemata da se zapazi ako mi potrqbva pak da go u6iq i samo da si kupq konci i panama

az kato na4ine6ta po4nah s edno goblen4e no s gergef i zadraskvam s moliv shemata taka 4e kato go u6iq da moga da iztriq s gumi4ka i shemata da se zapazi ako mi potrqbva pak da go u6iq i samo da si kupq konci i panama

А защо просто не си извадиш копие на схемата и си драскай колкото щеш, а оригинала да ти стои запазен, аз така правя. Иначе ако взема да трия с гума по схемата то това поне за мен ще си е мъчение и губене на време, а и все пак така пак поразяваш схемата.

А бе, момичета, какви са тези скорости,какво е това тиксо?:DАз като се настроя да шия гоблен първо поръбвам ,после ,ако трябва с молив правя контура на гоблена така ,че да е в центъра,отбелязвам номерацията от схемата върху панамата и т.н.То за обшиването не отнема много време,но е нужно.Здравословно шия най - много 2 до 3 часа.Вие норма ли гоните :idea: аз шия за удоволствие,а не за състезание.Ако нямам ищах-не шия,но идва ли ми отвътре...:DЗа иглите с топче на върха-виждала съм ги ,пробвала съм ги ,търсила съм ги повече от 25 год.Радостно е ,че са дошли и при нас Кажете къде да се купят в Бургас?Вярвайте това е благодат да шиеш с такава игла и завиждах тайно на приятелка но не успях да си намеря до ден днешен.Успех на всички! Весели празници!:-|

Аз също шия за удоволствие, но не виждам защо за малки гобленчета да вадя цяла машина, :)

Вижте сега - идейка от мен. Тъй като ние всички тук сме творци, то не може да се занимаваме с разни поръбвания и тем подобни:D То това си е чирашка работа, нашето е по-възвишено - създаваме изкуство. А и трябва да се съсредоточим върху творенията си, нали!:D:D Затова намирате "чираче" да поръбва, а вие придобивате заангажирана и замислена физиономия - сиреч: " Аз сега мисля върху творчеството!" и решавате проблема. :D Ако и чираче можех да намеряяяяя......:D

Ммммммм, това е идейка, само да помисля :confused:кого да хвана за чираче-бабите/мама и свекито/ вече не виждат добре. Мъжът ми едва ли мога толкова да го баламосам, че да хване и да ми обшива панамата. Остава да чакам синковца да поотрасне и да му обясня колко важна и полезна дейност върши и колко много помага на мама. Как мислите дали ще се хване на въдицата.:D

А който няма чираче..:confused:В крайна сметка-Който се мъчи,той ще се пъчи .:D

Ами аз като си нямам чираци, лепя с тиксо :gipsy:

Последно редактирано:
Назад